Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ούτε λύση, ούτε καν μία «ανάσα»…

Η απόφαση της FED να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 2% ασφαλώς δεν κάνει τη ζωή ευκολότερη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που ασφυκτιούν, υπό το βάρος της απουσίας ρευστότητας. Μαζί τους και όλες οι αγορές…

Ούτε λύση, ούτε καν μία «ανάσα»…

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα…

Ούτε λύση, αλλά ούτε καν μία «ανάσα».

Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), χθες βράδυ, να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο επίπεδο του 2% ασφαλώς δεν θα κάνει τη ζωή ευκολότερη για τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που σήμερα ασφυκτιούν, υπό το βάρος της απουσίας ρευστότητας.

Ένα βάρος που σε περίπτωση κατάρρευσης της μεγαλύτερης αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρίας AIG ενδέχεται έως και να διπλασιαστεί.

Μέχρι τώρα, η υπόθεση subprime έχει «στοιχίσει» την ύπαρξη 11 αμερικανικών τραπεζών και ζημιών, για το υπόλοιπο «σύστημα», άνω των 515 δισ. δολ.

Αντίστοιχα, έχει σημάνει περαιτέρω «αφαίμαξη» για την αμερικανική κεφαλαιαγορά ύψους 361 δισ. δολ., μέσω αντλήσεων κεφαλαίου για να καλυφθούν οι ζημίες που διαγράφηκαν, ενώ μόλις χθες με συντονισμένες προσπάθειες οι κεντρικές τράπεζες των ισχυρότερων κρατών του κόσμου διοχέτευσαν ρευστότητα άνω των 210 δισ. δολ. στο «σύστημα» ώστε να αποτρέψουν τον κίνδυνο πλήρους ασφυξίας του.

H FED διοχέτευσε 50 δισ. δολ. σε repos, η ΕΚΤ 100 δισ. δολ., η Τράπεζα της Αγγλίας 36 δισ. δολ., η Bank of Japan 24 δισ. δολ., η αυστραλιανή 1,5 δισ. δολ. κ.ο.κ.

Παρά αυτήν την τερατώδη χρηματοδοτική ένεση, τα δολαριακά επιτόκια overnight εκτινάχθηκαν, για την ακρίβεια διπλασιάστηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2001. Συγκεκριμένα, σκαρφάλωσαν 333 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 6,44%, που αποτελεί το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων επτά ετών.

Σε περίπτωση που η ΑIG αποδειχθεί ένα ακόμη θύμα της subprime, το άμεσο «άνοιγμα» που έχει στην αγορά πιστωτικών παραγώγων, έναντι του υπόλοιπου χρηματοπιστωτικού συστήματος, υπερβαίνει τα 441 δισ. δολ.

Τυχόν κατάρρευση, δε, αναμένεται ότι θα σημάνει την έναρξη ενός φαινομένου «ντόμινο» στο υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς είναι άγνωστο ποιοι είναι τοποθετημένοι στα προϊόντα αυτά και κινδυνεύουν να χάσουν «τα αβγά και τα πασχάλια», καθιστώντας αβέβαιο από πού θα «μας έρθει» η επόμενη κατάρρευση...

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης η μετοχή της AIG σημείωσε πτώση έως και 74%, ενώ αθροιστικά από την αρχή του έτους καταγράφει ζημίες της τάξης του 94%.

Η χθεσινή πτώση σημειώθηκε όταν η Standard & Poor's μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της AIG κατά τρεις μονάδες, σε Α- από ΑΑ+, θέτοντας εν αμφιβόλω τη δυνατότητά της να εξασφαλίσει δάνειο της τάξης των 70 - 75 δισ. δολ. -σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg- μέσω των Goldman Sachs και JP Morgan Chase & Co. για την αναπλήρωση απολεσθέντων κεφαλαίων...

Ύστατη ελπίδα της η ίδια η FED, που εξετάζει «πακέτο» σωτηρίας…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v