Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εννέα χρόνια από το "Ελ Ντοράντο" του 1999

Συμπληρώθηκαν 9 χρόνια όταν ο ΓΔ έκλεινε στο ιστορικό υψηλό των 6355,04 μονάδων. Σήμερα το ΧΑ “πλέει” σε “αχαρτογράφητα πελάγη” χωρίς πυξίδα και με πλοηγό” τις “εισαγόμενες” εντολές, μετρώντας απώλειες 43%.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Πάνε εννέα χρόνια (!)

Συμπληρώθηκαν εννέα χρόνια από τις 17/9/1999, όταν ο Γενικός Δείκτης έκλεινε στο ιστορικό υψηλό των 6355,04 μονάδων, έχοντας μάλιστα καταγράψει ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 6484,38 μονάδες.

Η Ελλάδα ζούσε το δικό της “Χρηματιστηριακό Ελ Ντοράντο” με όλες τις γνωστές παρενέργειες και επακόλουθα.

Σήμερα η Σοφοκλέους “πλέει” σε “αχαρτογράφητα πελάγη” χωρίς πυξίδα, με μόνο σηματωρό το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και έχοντας για “πλοηγό” τις “εισαγόμενες” εντολές.

Όλοι όσοι συνεχίζουν να ασχολούνται με τα δρώμενα στην Σοφοκλέους, σήμερα πλέον αναφέρονται στον ανθελληνισμό του Ελληνικού χρηματιστηρίου.

Δεν χρειάζεται εκτεταμένη αναφορά στους λόγους (είναι και πολλοί και γνωστοί) που έκαναν τον εγχώριο μικροεπενδυτή να αισθανθεί “παρείσακτος”, ή έστω ότι δεν συμμετέχει επί “ίσοις όροις” και επέλεξε την επιδεικτική και παρατεταμένη αποχή. Οι ευθύνες για αυτό είναι και δεδομένες και τεράστιες (!)

Επιστρέφοντας στην δύσκολη και σκληρή πραγματικότητα των Αγορών, η είδηση για διάσωση της AIG από το Αμερικανικό Δημόσιο φάνηκε να δίνει μία πρώτη πρόσκαιρη ανοδική ανάσα στις Αγορές που όμως κόπηκε βίαια μετά την υποβάθμισή της HBOS (η μεγαλύτερη Βρετανική πάροχος ενυπόθηκων δανείων) από την Fitch Ratings που αιτιολόγησε την υποβάθμιση στο ότι η εξάρτηση της εν λόγω εταιρείας στις αγορές χρήματος για τη χρηματοδότηση της είναι μεγάλη.

Ακολούθησε η άμεση κίνηση της αρμόδιας ρυθμιστικής Βρετανικής Αρχής, FSA, που διαβεβαίωσε ότι «η κεφαλαιακή θέση της HBOS είναι καλή». Παράλληλα ρεπορτάζ του BBC αναφέρει ότι HBOS και Lloyd’s TSB βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για συγχώνευση.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο αριθμός των κατασκευών νέων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 6,2% τον Αύγουστο, στις 895.000 κατοικίες που αποτελούν νέα χαμηλά 17 ετών, έναντι εκτιμήσεων για οριακή υποχώρηση στις 950.000 από 965.000 κατοικίες τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Εν τω μεταξύ, σε χαμηλά 27 ετών διαμορφώνονται και οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών τον ίδιο μήνα, υποχωρώντας κατά 8,9%.

Με αυτά τα δεδομένα το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street φαίνεται μάλλον φυσιολογικό, σημαντικές πιέσεις παρατηρούνται στην διατραπεζική Αγορά των ΗΠΑ, όπως και στην Αγορά Ομολόγων, ενώ με απόφαση της Sec επανέρχονται οι περιορισμοί στο “short selling”.

Άλλωστε ακόμα και αν φθάνουν προς το τέλος τους οι μεγάλες αρνητικές εκπλήξεις για τις Αγορές, το επόμενο μεγάλο πρόβλημα θα ονομάζεται εντυπωσιακή κάμψη της κατανάλωσης και θα είναι βέβαια η μεγάλη συνέπεια του προβλήματος. Άρα η σοβαρή χρηματιστηριακή ανάκαμψη χρειάζεται σήμα βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν εξαιρετικά συγκρατημένοι, επισημαίνουν ότι στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα δοκιμαστούν οι αντοχές και η πειστικότητα της αντίδρασης (αν αυτοί συνεχιστεί λόγω triple witching), αλλά τονίζουν ότι δεν έχει έλθει η ώρα των αποφάσεων και όσοι δραστηριοποιήθηκαν σήμερα στο ταμπλό της Σοφοκλέους, είναι εξαιρετικά βραχυπρόθεσμου ορίζοντα (κάτι που φάνηκε μετά τις 14.55) και εφαρμόζουν το “hit and run”.

Συμπερασματικά μπορεί οι αποτιμήσεις να είναι χαμηλές, όμως η ψυχολογία είναι εξαιρετικά ευάλωτη για να τις υποστηρίξει (!)

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης και το ντεμπούτο της PERFORMANCE TECHNOLOGIES στην ΕΝ.Α., όπου διακίνησε 2700 κομμάτια και έκλεισε στα 3,16 ευρώ με κέρδη 5,33%.

Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι η σημερινή αντίδραση μπορεί να διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων πέντε συνεδριάσεων, όμως το εύκολο “άδειασμα” των περισσότερων αρχικών κερδών μάλλον αύξησε την επιφυλακτικότητα. Επίσης στα αρνητικά καταχωρείται ότι για τρίτη συνεδρίαση ο Δείκτης παραμένει χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3000 μονάδων και το μετατρέπει σε ισχυροποιούμενη αντίσταση.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, για να αρχίσει να αλλάζει κάτι χρειάζεται κλείσιμο σε πρώτη φάση υψηλότερα των 1670 και σε δεύτερη φάση υψηλότερα των 1740 μονάδων. Αντίθετα οι επόμενες στηρίξεις στις 1603, 1587, 1579, 1568-58 και 1532 μονάδες.

Από τις μετοχές του 20αρη πρόλαβαν και έκλεισαν με απώλειες και μάλιστα στο χαμηλό ημέρας οι Motor Oil (-3,89%), Μυτιληναίος (-1,40%), ΟΤΕ (-1,32%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (-0,77%). Επίσης απώλειες 2,84% για την Τρ. Κύπρου και 1,48% για τον Τιτάνα, ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν ΟΠΑΠ και MPB.

Αντίθετα με κέρδη που όμως απέχουν σημαντικά από τα υψηλά ημέρας όλοι οι άλλοι Δεικτοβαρείς τίτλοι. Έτσι κέρδη μεγαλύτερα του 4% για την Alpha Bank, του 3% για Βιοχάλκο και Αγροτική και του 2% για Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια και Πειραιώς. Αξιοσημείωτα κέρδη για Eurobank και Coca-Cola και απλά θετικό πρόσημο για Εθνική (συνεχίζει να προβληματίζει τεχνικά, ενώ η σημερινή σημαντική υποχώρηση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά αύξησε την επιφυλακτικότητα), ΔΕΗ, MIG, Intralot.

Ο Γενικός Δείκτης αν και κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, δεν στερήθηκε των έντονων διακυμάνσεων. Έτσι κινούμενος σε ένα εύρος 86 μονάδων (χαμηλό ημέρας 2941,64, υψηλό 3027,05) έκλεισε στις 2957,92 μονάδες με κέρδη 0,83%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος έφθασε τα 269 εκατ. από τα οποία τα 12 αφορούσαν “πακέτα”.

Η τελική εικόνα με 135 ανοδικές μετοχές έναντι 87 πτωτικών, 27 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 19,54%, αλλά και άλλοι 18 με απώλειες από 5 έως 9,95%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v