Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

PwC: Βλέπει deals "διάσωσης" και στην Ελλάδα

Τo distressed M&A θα κυριαρχήσει, σύμφωνα με την PriceWaterhouseCoopers, διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες καθώς η έξοδος από την πιστωτική κρίση δεν θα έρθει νωρίτερα από τον Μάρτιο ή Απρίλιο του 2009.

  • του Χρήστου Κίτσιου
PwC: Βλέπει deals διάσωσης και στην Ελλάδα
Τo distressed M&A θα κυριαρχήσει, σύμφωνα με την PriceWaterhouseCoopers, διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, καθώς η έξοδος από την πιστωτική κρίση δεν θα έρθει νωρίτερα από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2009 και η κορύφωσή της ενδέχεται να έρθει τους πρώτους μήνες του 2009.

Κατά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον κ. Αιμίλιο Γιαννόπουλο, partner της PwC και επικεφαλής του τμήματος συναλλαγών στην Ελλάδα, το σκηνικό των εξαγορών δεν πρόκειται να μεταβληθεί. Οι εξαγορές θα αφορούν κυρίως σε εταιρίες με άμεσο πρόβλημα επιβίωσης και ή θα διενεργούνται σε κεφαλαιοποιήσεις που να επιτρέπουν ολοκληρωτικό έλεγχο με λίγα φρέσκα κεφάλαια ή θα διενεργούνται με μετοχές.

Οι νέοι μέτοχοι θα απαιτούν σε αρκετές περιπτώσεις από τις τράπεζες γενναίες αποφάσεις ρύθμισης δανεισμού για προβληματικές επιχειρήσεις. Τα διλήμματα που θα κυριαρχήσουν είναι πόσα κεφάλαια μπορούν να σωθούν, σύμφωνα με τα στελέχη της PwC καθώς η καταστροφή κεφαλαίων θα είναι γενική.

Ο όγκος των εξαγορών αναμένεται να μειωθεί με ερωτηματικό την αξία τους λόγω των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν άλλοτε κραταιοί παγκοσμίως όμιλοι. O τραπεζικός τομέας διεθνώς θα παραμείνει, ως εκ τούτου, εξαιτίας της σοβούσας πιστωτικής κρίσης στο επίκεντρο των deals

Distressed deals θα υπάρξουν και στην Ελλάδα, καθώς ήδη έπειτα από μερικούς μήνες έντασης της πιστωτικής κρίσης κάποιες εισηγμένες αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα ρευστότητας. Η αναζήτηση αγοραστή για την Altec Telecoms, τα προβλήματα των Κυριακίδης Μάρμαρα, Betanet και άλλων εταιριών επιβεβαιώνουν την παραπάνω εκτίμηση της PwC.

Συνολικά στην Ελλάδα η PwC περιμένει λιγότερα deals. "Αυτή τη στιγμή παρατηρείται διάσταση μεταξύ των προσδοκιών αγοραστών και πωλητών σχετικά με τις αποτιμήσεις των επιχειρήσεων.
 
Αυτή η ψαλίδα θα χρειαστεί πρώτα να κλείσει και να υπάρξει μία ισορροπία, ώστε η αγορά των εξαγορών και συγχωνεύσεων να ανθήσει και στο μέλλον", αναφέρει χαρακτηριστικά η PwC.

Αντίθετα, η PwC δεν βλέπει άμεσα θέμα ενδιαφέροντος ξένων τραπεζικών ομίλων για εξαγορά ελληνικών ή πιθανότητα συγχώνευσης ή εξαγορών μεταξύ εγχώριων τραπεζικών ομίλων. Η πιστωτική κρίση, οι αδιανόητοι ακόμη κίνδυνοι που απειλούν τη ρευστότητα των τραπεζών και το γεγονός ότι ο νέος γύρος συγκέντρωσης στον κλάδο διεξάγεται με επίκεντρο κολοσσιαίους ομίλους δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για εκδήλωση ενδιαφέροντος εξαγοράς ελληνικών τραπεζών από ξένες, σύμφωνα με την PwC.

Αντίστοιχα, η αλληλοκάλυψη δικτύου, το κόστος του υπεράριθμου προσωπικού και η ανάγκη γενναίων αναδιαρθρώσεων περιορίζουν την πιθανότητα συγχωνεύσεων ή εξαγορών μεταξύ ελληνικών τραπεζών. Το κίνητρο των κεφαλαιοποιήσεων ως μέσου για τη συγκέντρωση της επόμενης ημέρας προς το παρόν δεν αρκεί για να αναστρέψει την παραπάνω εκτίμηση, σύμφωνα με τον κ. Αιμ. Γιαννόπουλο.

Η PwC προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να ανεβάσουν το κόστος χρήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την κρίση, ενώ οι μικρές θα αναγκαστούν υπό το πρόβλημα του κόστους χρηματοδότησης να αναζητήσουν λύσεις συγχωνεύσεων ή εξαγοράς τους.

Για τη ναυτιλία η PwC διατυπώνει το ερώτημα αν ο κλάδος βρίσκεται στο τέλος του ενάρετου κύκλου, καθώς αφενός η ζήτηση πέφτει και αφετέρου αυξάνεται η χωρητικότητα του παγκόσμιου στόλου χάρη στα μεγάλα προγράμματα ναυπηγήσεων και αντικατάστασης.

Οι τελευταίοι μήνες καταδεικνύουν την εξομάλυνση της αγοράς ναύλων. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ενίσχυση χωρητικότητας λόγω του μεγάλου όγκου των υπό κατασκευή πλοίων και τη μείωση της ζήτησης παγκοσμίως, δύνανται να οδηγήσουν τον κλάδο σε ένα σημείο καμπής.

H ετήσια έρευνα της PwC για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων δείχνει ότι το 2007 υπήρξε σημαντική αύξηση στην αξία και στον αριθμό των συναλλαγών με δημοσιευμένο τίμημα σε σχέση με το 2006.

Η συνολική αξία ανήλθε στα 15 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 16%), ενώ ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών έφτασε στις 205 έναντι 118 το 2006. Στο α΄ εξάμηνο του 2008 η συνολική αξία των συναλλαγών εμφανίζει άνοδο κατά 52%, ως απόρροια όμως της απόκτησης μειοψηφικού πακέτου του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom.

Οι ξένες επενδύσεις μειώνονται στην Ελλάδα το 2007 καθώς ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ έναντι 6 δισ. ευρώ το 2006, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η PriceWaterhouseCooper.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v