Η εκδίκηση της Lehman Brothers!

Tην άφησαν να πεθάνει για να μη δοθεί η εντύπωση στις υπόλοιπες τράπεζες ότι θα πρέπει να τα περιμένουν όλα από τον θείο Σαμ. Ή έτσι τουλάχιστον πιστεύουμε. Όμως, η Lehman παίρνει το αίμα της πίσω.

Η εκδίκηση της Lehman Brothers!
Πώς μπορεί μια τράπεζα με 42 δισ. δολάρια σε ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού να χρεοκοπήσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Είναι ένα ερώτημα το οποίο αρκετοί έχουν θέσει κι άλλοι τόσοι έχουν απαντήσει.

Ο θάνατος της Lehman Brothers ήταν αναγκαίος γιατί έπρεπε να σωθεί ο ασφαλιστικός γίγαντας AIG και να μη δοθεί η εντύπωση στην αγορά ότι «κουτσός, στραβός στον Άγιο Παντελεήμονα» που ονομάζεται κράτος, είναι η κυρίαρχη απάντηση.

Στα αγγλικά πρόκειται για τον κίνδυνο του moral hazard, όπως αποκαλείται.

Τι συμβαίνει όμως όταν ο θάνατος μιας τόσο μεγάλης τράπεζας κλονίζει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη όλων των συμμετεχόντων στην αγορά απέναντι στα πιστωτικά ιδρύματα που οι Αρχές αγωνίζονται να σώσουν; 

Η απάντηση είναι αυτό που βλέπουμε να γίνεται με τις μετοχές της Morgan Stanley και της Goldman Sachs, δηλαδή των δύο διαμαντιών που έχουν απομείνει από το στέμμα των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street.

Απλώς βυθίζονται, καθώς οι μέτοχοί τους γνωρίζουν από τη Lehman ποια κατάληξη θα έχει το επόμενο επεισόδιο του έργου.

Όπως οι μέτοχοι της Lehman τα έχασαν όλα εν μια νυκτί, έτσι κινδυνεύουν να την πατήσουν κι αυτοί, έστω κι αν στην περίπτωσή τους χάσουν ένα μεγάλο μέρος κι όχι όλα.

Έτσι, η «πεθαμένη» Lehman πληρώνει τους κύριους ανταγωνιστές της, που ασφαλώς δεν τα έβαψαν μαύρα από την εξαφάνισή της, με το ίδιο νόμισμα.

Αλλά δεν σταματά εδώ.

Η χρεοκοπία της Lehman έχει αναγκάσει άλλες τράπεζες και χρηματοοικονομικές εταιρίες που είχαν έκθεση σε χρηματοοικονομικά προϊόντα της να τα «μαρκάρουν» χαμηλότερα.

Αυτό πληγώνει την κερδοφορία τους και δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία σε σορτάκηδες και μη να πιέσουν τις μετοχές τους.

Η χθεσινή περίπτωση της Bank of New York Mellon, της State Street και της Federated Investors είναι ενδεικτική.

Όμως, η εκδίκηση της Lehman από τη Fed και τον Αμερικανό υπουργό οικονομικών κ. Paulson που της τράβηξαν το χαλί στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας θα έχει συνέχεια.

Η ρευστοποίηση των θέσεων που έχει η Lehman στην αγορά, όσο καλά κι αν γίνει, θα πιέσει τις τιμές αναγκάζοντας τράπεζες, εταιρίες και θεσμικούς επενδυτές να καταγράψουν ζημίες, επανατιμολογώντας τα χαρτοφυλάκιά τους σε χαμηλότερες τιμές.

Οι ζημίες μπορεί να δημιουργήσουν ανάγκες για κεφαλαιακή ενίσχυση και περαιτέρω πτώση στις τιμές των μετοχών τους καθώς οι μέτοχοι θα στριμώχνονται στην έξοδο, αφού θα γνωρίζουν ότι τους περιμένει είτε διάλυση κερδών (dilution) είτε το τέλος.

Φυσικά, η πώληση του αμερικανικού βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής της Lehman Brothers στην Barclays βοηθά κάπως την κατάσταση.

Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργεί συνειρμούς για τις προθέσεις των αμερικανικών αρχών, καθώς η Barclays είχε ενδιαφερθεί για την εξαγορά της Lehman Brothers πριν από την κατάρρευση, αλλά λάκισε όταν διαπίστωσε την απροθυμία τους να παράσχουν κάποιες διευκολύνσεις για να γίνει το ντιλ.

Πάντως, όπως κι αν είναι, η «νεκρή» Lehman παίρνει την εκδίκησή της από τους δημίους της και τους ανταγωνιστές της.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v