Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδειάζουν ελληνικές μετοχές Fidelity - Centaurus

Σε μείωση των θέσεών τους σε ελληνικές μετοχές προχωρούν εδώ και έναν μήνα περίπου η Fidelity και η Centaurus, προκαλώντας αναταράξεις σε σειρά τίτλων μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ποιοι τίτλοι πιέζονται.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Αδειάζουν ελληνικές μετοχές Fidelity - Centaurus
Σε μείωση των θέσεών τους σε ελληνικές μετοχές προχωρούν εδώ και έναν μήνα περίπου τα αμοιβαία κεφάλαια της Fidelity, προκαλώντας αναταράξεις σε σειρά τίτλους μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, τα αμοιβαία της Fidelity αποεπενδύθηκαν στις αρχές του μήνα από τη θέση τους στον τίτλο της Alpha Bank, ενώ βγάζουν μεθοδικές πωλήσεις εδώ και αρκετές συνεδριάσεις σε τίτλους όπως αυτοί των Τ.Τ., ΓΕΚ και σποραδικές στους τίτλους των εταιτριών Φουρλής, ΕΛΤΕΧ, Jumbo, J&P Άβαξ κ.ά.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η Fidelity επιδίωξε να διώξει μεγάλες θέσεις μέσω placements, που δεν κατέστη δυνατόν, λόγω της συγκυρίας, να προχωρήσουν. Απόπειρες διενεργήθηκαν και για πώληση θέσεων μέσω πακέτων που επίσης δεν καρποφόρησαν.

Τα επενδυτικά κριτήρια των παραπάνω κινήσεων δεν είναι εύκολα ερμηνεύσιμα, με αποτέλεσμα η αγορά να εικάζει είτε ότι επήλθαν αλλαγές στο τμήμα διαχείρισης του Λονδίνου είτε ότι η Fidelity έχει αποφασίσει να μειώσει την έκθεσή της στη Νέα Ευρώπη και σε περιφερειακές αγορές όπως το Χ.Α.

Εδώ και έναν χρόνο, πάντως, τα Α/Κ της Fidelity βγάζουν -σποραδικές- αγορές σε τίτλους, όπως του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ, δείχνοντας ότι δεν εγκαταλείπουν την Ελλάδα, αλλά μεταστρέφονται από τραπεζικά blue chips και μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε τίτλους εταιριών με αμυντικά χαρακτηριστικά, όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας και τα τυχερά παιχνίδια.

Τις τελευταίες θέσεις του σε ελληνικές μετοχές πουλά, σύμφωνα με χρηματιστές, και το Centaurus. Η πίεση στον τίτλο της Alapis εδώ και περίπου μία εβδομάδα και η διακριτικότερη προσφορά σε τίτλους τραπεζών οφείλονται στις πωλήσεις των funds του Centaurus, τα οποία εδώ και έναν χρόνο έχουν αδειάσει το σύνολο σχεδόν των ελληνικών θέσεών τους (ΟΤΕ, Αlpha Bank).

Πωλήσεις βγήκαν χθες και σε τίτλους κυπριακών τραπεζών (MPB και Tράπεζα Κύπρου), λόγω και της ανησυχίας για τις εξελίξεις στη Ρωσία από ξένα χαρτοφυλάκια. Με τη ρωσική χρηματιστηριακή αγορά να παραμένει κλειστή εδώ και μερικές συνεδριάσεις, ενδέχεται, σύμφωνα με χρηματιστές, να εκδηλωθούν και πωλήσεις από ρωσικά κεφάλαια που είναι τοποθετημένα σε κυπριακές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v