Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τραπεζικά «ανοίγματα» της Ελλάδας…

Πόσο «ανοιχτό» είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε «μετοχοδάνεια» εισηγμένων, υπό το φως της δραματικής πτώσης τιμών στο Χ.Α.; Πάμε σε νέο γύρο αυξήσεων κεφαλαίου… υπό το παρόν αρνητικό κλίμα;

Τα τραπεζικά «ανοίγματα» της Ελλάδας…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Το ενδιαφέρον του κ. Γ. Προβόπουλου, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με εκπροσώπους των κυριότερων ελληνικών τραπεζών, σχετικά με την έκθεση των πιστωτικών ιδρυμάτων των οποίων προΐστανται σε προϊόντα της Lehman Brothers και της AIG ήταν προφανώς εύλογο.

Αυτός, εξάλλου, είναι ο ρόλος ενός κεντρικού τραπεζίτη, στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας της τραπεζικής αγοράς. Να επιβλέπει και να μεριμνά ότι όλοι κινούνται εντός των «συμπεφωνημένων» πλαισίων… και ότι δεν διατρέχουμε οιουδήποτε είδους συστημικό κίνδυνο.

Οι διαβεβαιώσεις τις οποίες έλαβε, σχετικά με το περιορισμένο της έκθεσης αυτής, υπήρξαν κατά τα φαινόμενα σαφείς και ασφαλώς ευπρόσδεκτες από τον ίδιο.

Αυτό που παραμένει άγνωστο, ωστόσο, είναι κατά πόσον οι εκπρόσωποι των ιδρυμάτων αυτών θα κληθούν -ενδεχομένως σύντομα- να απαντήσουν και επί ερωτημάτων σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών τους, υπό το φως της -σαφώς ευρύτερης- έκθεσής τους σε δάνεια προς εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρίες, έναντι ενεχύρου μετοχών.

Δανείων που δεν χρησιμοποιήθηκαν όπως στο παρελθόν για την αγορά μετοχών, αλλά για την πραγματοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων.

Και τούτο υπό το φως και του ποσοστού «leverage» που εφήρμοζαν συγκεκριμένα πιστωτικά ιδρύματα, παρέχοντας προ έτους, για παράδειγμα, δάνεια με εξασφάλιση μετοχών, για 10% της αξίας του χορηγούμενου ποσού.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, εξαιτίας της πτώσης τιμών στη χρηματιστηριακή αγορά, κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου, το ποσοστό αυτό πλέον αντιστοιχεί έως και στο 2% του χορηγηθέντος ποσού…

Η πτωτική πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και ο αγώνας που -κατά τα φαινόμενα- δίδει ο Γενικός Δείκτης τιμών να διατηρηθεί σε επίπεδα ανώτερα των 2.800 μονάδων, διότι (ας μην κρυβόμαστε) περί αυτού πρόκειται, προοιωνίζονται επιδείνωση της έκθεσης αυτής, η οποία -οφείλουμε να σημειώσουμε- δεν αφορά στο σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά μόνον σε ορισμένα εξ αυτών… και πάλι έως έναν βαθμό…

Θα οδεύσουμε προς νέο γύρο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου; Κάποιες τράπεζες έχουν «φροντίσει» να καλύψουν τα νώτα τους, άλλες πάλι όχι…

Αντίστοιχα φαινόμενα, εξάλλου, είδαμε να συμβαίνουν και σε μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα… καθώς οι μετοχικές αγορές σφυροκοπούνται… διεθνώς.

Μόνον που εκεί οι αντλήσεις κεφαλαίων από την αγορά ήσαν, έως πρότινος τουλάχιστον, ευκολότερες…

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v