Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α/Κ: Άνω των 300 εκ. η έκθεση σε προϊόντα Lehman

Σε υψηλότερα επίπεδα απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά ανέρχεται η έκθεση των αμοιβαίων κεφαλαίων που διατίθενται στην ελληνική αγορά σε μετοχές, ομόλογα και προϊόντα με εγγύηση Lehman Brothers.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Α/Κ: Άνω των 300 εκ. η έκθεση σε προϊόντα Lehman
Σε υψηλότερα επίπεδα απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά από τις διοικήσεις των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών ομίλων ανέρχεται η έκθεση των αμοιβαίων κεφαλαίων που διατίθενται στην ελληνική αγορά σε μετοχές, ομόλογα και προϊόντα με εγγύηση Lehman Brothers.

Το ύψος της έκθεσης μόνο των ΑΕΔΑΚ που εδρεύουν στην Ελλάδα ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα ξένα αμοιβαία που διαθέτουν στην ελληνική αγορά οι τραπεζικοί όμιλοι.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία η συνολική έκθεση των Α/Κ σε προϊόντα και χρεόγραφα Lehman ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Το ποσό είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με το υπό διαχείριση ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων, το δε σύνολο της ζημίας βαραίνει τους μεριδιούχους των εν λόγω αμοιβαίων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μεγάλη ΑΕΔΑΚ βρέθηκε με έκθεση σε προϊόντα Lehman ύψους 143 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο όμως αντιστοιχεί μόλις στο 0,028% του ενεργητικού της. Αντίστοιχα άλλη μεγάλη ΑΕΔΑΚ βρέθηκε με έκθεση σε προϊόντα Lehman ύψους 40 εκατ. ευρώ, η οποία είναι αμελητέα ως ποσοστό επί του συνολικού υπό διαχείριση ενεργητικού της.

Προς το παρόν δεν φαίνεται να προκύπτει ισχυρή έκθεση μικρών σε ενεργητικό Α/Κ σε προϊόντα Lehman και επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος ρευστοποίησης λοιπών επενδεδυμένων κεφαλαίων.

Τα πρώτα στοιχεία από την έκθεση των αμοιβαίων ξεπερνούν τις αρχικές εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί από κύκλους των τραπεζών για συνολική έκθεση σε προϊόντα και χρεόγραφα Lehman, καθιστώντας, σύμφωνα με χρηματιστές, αναγκαία τη δημοσιοποίηση από κάθε όμιλο της συνολικής έκθεσής του.

Τέλος, αμελητέες ήταν μέχρι τώρα οι συνέπειες στα αμοιβαία κεφάλαια της Alico AΕΔΑΚ από την κρίση την οποία διέρχεται ο μητρικός όμιλος AIG. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, όταν οι ανησυχίες για την τύχη του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου των ΗΠΑ είχαν φτάσει στην κορύφωσή τους, τα Α/Κ της Alico είχαν ημερήσιες εκροές της τάξης των 500 με 600 χιλ. ευρώ. Ελάχιστες αν συνυπολογιστεί ότι το συνολικό υπό διαχείριση ενεργητικό τους ανερχόταν στα 333 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v