Θα έχει συνέχεια η ...εκτόνωση στη Σοφοκλέους;

Κατοχύρωση θέσεων ή συνέχεια στην τεχνική αντίδραση; Στο ερώτημα αυτό θα απαντήσει το ΧΑ στις επόμενες συνεδριάσεις. Ο ρόλος του εγκλωβισμού των ανοιχτών πωλήσεων. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Δεν ήταν η μόνη φορά που καταγράφηκε ακραία ανοδική διακύμανση για βασικούς δείκτες, μετοχές φέτος.

Περίπου ανάλογης έκτασης αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη είχε σημειωθεί στις 24/1, κερδίζοντας 8% και διαμορφούμενος στις 4.426 μονάδες, είναι όμως η πρώτη φορά στα χρονικά της αγοράς που τέτοιας έκτασης κίνηση συνοδεύεται από ιστορικά μεγάλη μεταβολή για την μετοχή της Εθνικής.

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως ανάλογης έκτασης ή ακόμα και μεγαλύτερης ακραίες διακυμάνσεις του Γ.Δ. (είτε ανοδικές είτε πτωτικές) σημειώνονται κατά κανόνα σε περιόδους κρίσεων των αγορών, του Χ.Α.

Σειρά ακραίων μεταβολών καταγράφονταν για τον Γ.Δ. το 1987, με εντυπωσιακότερη εκείνη της 11ης/12/1987 καθώς έφτανε στο 27,4%. Την ίδια χρονιά ο Γ.Δ. ανεβοκατέβαινε με 11άρια αρκετές φορές.

Την περίοδο της επόμενης κρίσης, δηλαδή το 1990, ο Γ.Δ. είχε αντιδράσει κατά 14,7% (9/4/1990) και προς το τέλος του έτους (3/12) με 13,6% υψηλότερα.

Όμως παρ’ όλα αυτά η ακραία διακύμανση βασικών δεικτών, μετοχών στην συνεδρίαση της 19ης/9 οδήγησε στον ολοκληρωτικό εγκλωβισμό δεκάδων ανοικτών πωλητών.

Το γεγονός πως για Τρίτη φορά φέτος Εθνική – Eurobank συστρατεύτηκαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν το υποτιμητικό παιχνίδι παικτών που κινούνται κυρίως από την αγορά του Λονδίνου λέει πολλά.

Το ενδιαφέρον είναι πως το παιχνίδι των δύο μεγάλων αυτών τραπεζικών δυνάμεων ξεκίνησε με την Eurobank (…και όχι με την Εθνική όπως αναμέναμε) με στημένες εντολές από το άνοιγμα κιόλας στο +14%.

Κίνηση που έφερε τον Γενικό Δείκτη από την αρχή της συνεδρίασης 4,5%-5% υψηλότερα, ποσοστό που όχι μόνο κράτησε στην συνέχεια (παρά τα όσα αντίθετα περίμεναν οι πωλητές στο ΧΠΑ) αλλά και «έχτισε» σταδιακά σε ακόμη υψηλότερες τιμές.

Από την μέση και μετά της συνεδρίασης την σκυτάλη παρέλαβε η Εθνική, ακολούθησε η μετοχή της Marfin Investment Group, αλλά και Πειραιώς, Κύπρου, Alpha Bank, δίνοντας το εντυπωσιακό 13,07% για τον κλάδο (όπως αναφέρει σχετικά ο Θανάσης Σταυρόπουλος).

Η αντίδραση ξεπέρασε ακόμα και την πιο αισιόδοξη εκτίμησή μας (καθώς είχαμε θέσει ως στόχο την υπέρβαση των 3.110 μονάδων) και με τον Μάνο Χατζηδάκη να θεωρεί μία τέτοια διαμόρφωση του Γ.Δ. ως φρένο στο σερί οκτώ συνεχόμενα πτωτικών εβδομάδων για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Εύλογο το ερώτημα αναλυτών, παικτών για την συνέχεια, καθώς στην συνεδρίαση της Δευτέρας μένει να φανεί η έκταση και το βάθος της λογικής κατοχύρωσης θέσεων σε μετοχές του 20άρη.

Εάν η αναμενόμενη προσφορά απορροφηθεί και βοηθήσουν οι ξένες αγορές, τότε η συντήρηση της τεχνικής αντίδρασης είναι πολύ πιθανή.

Σε ομολογουμένως δύσκολες συνεδριάσεις της εβδομάδας αναφερόμασταν στην εκτίμηση του Serraios, ο οποίος θεωρεί πιθανό κλείσιμο της αγοράς υψηλότερα των 3.280-3.290 μονάδων στο τέλος του μήνα, ένδειξη πιθανής αναστροφής της τάσης.

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε την στάση μας, καθώς η μεσοπρόθεσμη φορά της αγοράς παραμένει πτωτική. Τουλάχιστον μετά και την χθεσινή αντίδραση απομακρύνεται το ενδεχόμενο καταγραφής νέου χαμηλού έτους, δηλαδή κάτω από τις 2.881 μονάδες στις 18/9.

----

Όπως επισημαίνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης σε μια συνεδρίαση που έγραψε ιστορία, έδωσε σήμα αγοράς την Παρασκευή. Ζητούμενο για την συνέχεια είναι η κίνηση να επεκταθεί πάνω από τις 3.300 μονάδες όπου διέρχεται το καθοδικό κανάλι στο οποίο έχει εγκλωβιστεί ο Γενικό Δείκτης από το Δεκέμβριο του 2007.

Η διατήρηση των συναλλακτικών όγκων πάνω από τα 300 εκ. ευρώ θα απαιτηθεί ως ζητούμενο σε μια τέτοια περίπτωση ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από τις έως τώρα τοπικές αντιστροφές τάσεων που έχουμε παρατηρήσει το 2008 η αγορά δημιουργούσε σχηματισμούς αντιστροφής και σε καμιά περίπτωση δεν συνέχιζε μονοκόμματα την πορεία της. Αρα στα μεσοπρόθεσμα σενάρια θα πρέπει να συμπεριληφθεί η πιθανότητα ενός σχηματισμού πυθμένα ο οποίος θα φέρει το Γενικό Δείκτη σε κάποιες περιοχές στήριξης πριν ξεκινήσει κάποιο ράλι ουσίας.

Σε αυτή την περίπτωση το σενάριο αντιστροφής τάσης του φετινού Ιουλίου συγκεντρώνει το περισσότερο ενδιαφέρον και ανάλογα με την συμπεριφορά της αγοράς στην αντίσταση των 3.300 μονάδων θα προκρίνουμε ή όχι ως επικρατέστερη περίπτωση την δημιουργία διπλού πυθμένα ή απλά θα οδηγηθούμε σε κάποιο πρόσκαιρο ράλι εκτόνωσης το οποίο απλά θα δημιουργήσει ευκαιρίες ρευστότητας.

Σε κάθε περίπτωση το περιβάλλον έντονων διακυμάνσεων απαιτεί προσοχή και μια ισορροπημένη αναλογία μετρητών και τίτλων για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών κινδύνων".


-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.209,26 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 3,17%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να περιοριστούν στο 38,03%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 3,41%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 1,32%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 4,83% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με εντυπωσιακά κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (13,31%), σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι κλάδοι των Τροφίμων και Ποτών (5,86%), των Ταξιδιών και Αναψυχής (3,73%) και των Τραπεζών (3,02%), ενώ μικρή άνοδο σημείωσε και ο κλάδος των Κατασκευών και υλικών (0,13%).

Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι ολοκλήρωσαν την εβδομάδα πτωτικά, με τις σημαντικότερες απώλειες να καταγράφουν οι κλάδοι των Ασφαλειών (-9,15%), του Εμπορίου (-7,94%), των Πρώτων Υλών (-4,18%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-3,59%) και των Χημικών (-3,39%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Altec (81,82%), Microland (68,18%), Marfin Investment Group (19%), Κυριακίδης (17,39%), Καραμολέγκος (13,95%), Κούμπας Συμμετοχών (12,09%), Intracom (11,67%), Γενική Τράπεζα (11,33%), Γαλαξίδι (10,77%) και Eurobank (10,34%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Φίντεξπορτ (-27,78%), Εβροφάρμα (-22,11%), Paperpack (-21,43%), Moda Bagno (-20,56%), Centric (-20,27%), Σελόντα (-19,53%), Μπουτάρης (-19,44%), Ξυλεμπορία (-18,45%), Κλουκίνας Λάππας (-18,39%) και Μοτοδυναμική (-17,61%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v