Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγοραστές-Πωλητές: 2-0 και συνεχίζουμε…

Ο εγκλωβισμός των "σορτάκηδων" και η συνεχής παροχή ρευστότητας από τη FED οδηγεί σε ξέφρενη κούρσα τις διεθνείς αγορές (Λονδίνο +9%) με το ΧΑ να ακολουθεί σε απόδοση  (8%). Κέρδη για τράπεζες (11,5%) με οδηγούς ΕΤΕ-MIG.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Όλο και πιο ακραία η αντίδραση τραπεζικών μετοχών και τίτλων του 20άρη. Κατά 6,4% υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης, πάνω από τις 1.710 μονάδες ο 20άρης.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, η σημερινή συνεδρίαση παρουσίαζε εκ των προτέρων εύλογο ενδιαφέρον, με τη θεαματική ανατροπή στα παράγωγα να βάζει φωτιά στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη (υπεύθυνος ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ), το στοίχημα της σημερινής συνεδρίασης συνίστατο στην υπέρβαση (ή όχι) των 3.110 μονάδων, σε κλείσιμο. Κι αυτό γιατί με ανάλογη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη τερματίζεται ένα αρνητικό σερί οκτώ συνεχόμενα πτωτικών εβδομάδων.

Μέχρι στιγμής το στοίχημα κερδίζεται, καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 3.150 μονάδες, με την Εθνική να δικαιώνει πλήρως την εκτίμησή μας για τον κορυφαίο "φορ" του σημερινού παιχνιδιού. Η μετοχή της στα 30,36 ευρώ, με 12,62%, ενώ ακολουθούν οι υπόλοιποι του κλάδου αλλά και το σύνολο των μετοχών του 20άρη.

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν πως οι παρεμβάσεις τύπου SEC όσον αφορά στις πωλήσεις ανοικτών θέσεων, σε συνδυασμό με τη λήξη τριπλής σειράς παραγώγων, υποχρεώνουν τους πωλητές του ΧΠΑ να καλύψουν άμεσα, εσπευσμένα, τις short θέσεις τους.

Κι αυτό γιατί μετά τη σημερινή υπεραντίδραση των τραπεζών, η διαγραμματική απεικόνιση του κλαδικού δείκτη αφήνει ελπίδες για αναστροφή της τάσης. Πρόκειται, κατά την εκτίμησή μας, για ακραίο παιχνίδι κάλυψης ανοικτών θέσεων, μετά τον εγκλωβισμό που πετυχαίνει η ομάδα της Εθνικής στους short παίκτες των προηγούμενων ημερών.

Εάν ο Γενικός Δείκτης διαμορφωθεί σε κλείσιμο πάνω από τις 3.110 μονάδες, όπως θεωρεί ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, θα μείνει να επιβεβαιωθεί ή όχι, στη συνέχεια, η προσέγγιση του διορατικού serraios. Ο συγκεκριμένος παίκτης θεωρεί εδώ και καιρό πως πιθανή διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 3.280 μονάδων σε κλείσιμο μήνα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να οδηγεί σε αναστροφή της μεσοπρόθεσμα πτωτικής τάσης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το παιχνίδι, πέραν της βραχυπρόθεσμης κερδοσκοπικής λογικής, σήμερα, το πολύ τη Δευτέρα, μπορεί να παρουσιάζει ενδιαφέρον ανάλογα με τη συμπεριφορά βασικών δεικτών και μετοχών μέχρι τη συνεδρίαση της Τρίτης 30/9.

Όλα αυτά στα υπ' όψιν, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ανοικτών θέσεων καλύπτεται μέχρι τώρα με τις αγορές που γίνονται προς τα 16 ευρώ της Alpha Bank, τα 13,5 ευρώ της Eurobank, τα 4 ευρώ της ΜΡΒ, προς τα 7 ευρώ της Κύπρου, τα 8,52 ευρώ του Τ.Τ. και τα 16,34 ευρώ της Πειραιώς.

Ανάλογες θέσεις, βέβαια, καλύπτονται και στον ΟΤΕ μέχρι τα 14,30 ευρώ, τα 23,74 ευρώ για τον ΟΠΑΠ και τα 15,10 ευρώ για τη ΔΕΗ.

Ζητούμενη όμως ήταν εξαρχής η μόχλευση όσον το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους της αγοράς. Και εδώ υπάρχει ικανοποιητική ανταπόκριση των παικτών.

Στο 0,40 ευρώ η μετοχή της Altec (17,6%), ο Χατζηιωάννου στο 0,59 ευρώ (9,3%), οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες στο 0,55 ευρώ (10%), ο Νηρέας στο 1,38 ευρώ (12,2%), η Rainbow στο 1,77 ευρώ (15%), ενώ ακολουθούν Κυριακίδης στο 0,49 ευρώ, Ατέρμων στο 0,25 ευρώ, Rilken στα 6,18 ευρώ, Δρομέας στο 0,54 ευρώ, Sato στο 0,83 ευρώ, Lavipharm στο 1,85 ευρώ, Sprider στο 1,95 ευρώ αλλά και ακόμη 40 - 45 μετοχές με ποσοστό που ξεπερνά το 5%. Και αυτό το θεωρούμε μεγάλο κέρδος της ευρύτερης αγοράς, καθώς αυτή τη φορά οι… ανάσες αφορούν και σε μετοχές εταιριών χαμηλότερης αποτίμησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v