Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξέφρενη ανάκαμψη στη Σοφοκλέους

Με γκολ από τα αποδυτήρια ξεκίνησαν οι αγοραστές, πετυχαίνοντας την τεχνική ανατροπή με το +14% της EFG και την υπεραντίδραση του 20άρη. Ενθαρρυντική ένδειξη η διάθεση για μόχλευση - ανάσες σε ένα ευρύτερο μέρος του… ταμπλό.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σιγά μην άφηναν την αφορμή να πάει χαμένη. Και καλά κάνουν, δηλαδή, μετά το άγριο στρίμωγμα των τελευταίων συνεδριάσεων.

Ανοδικό ξέσπασμα, με ποσοστό που παραπέμπει σε ανάλογες ακραίες διακυμάνσεις της αγοράς. 

Για δεύτερη φορά το τελευταίο εξάμηνο, η Eurobank μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι, ξαφνιάζοντας, όμως, με το +14% στο άνοιγμα.

Μας πρόλαβε η Eurobank και βγήκε από την αρχή στη θέση του ΦΟΡ, καθώς η Εθνική έμενε λίγο πιο πίσω για υποστήριξη. Στα 28,9 ευρώ μέχρι και 3,9% υψηλότερα. Σημειώνεται ότι το +13,9% της Eurobank και το +9,4% της Εθνικής που πραγματοποιήθηκαν κατά την αρχή της συνεδρίασης έγιναν κανονικά με τη διαδικασία του ΑΜΕΜ.

Από κοντά η Alpha Bank στα 15,72 ευρώ (4,4%), η Coca Cola στα 17,94 ευρώ (10,6%), αλλά και άλλες δυνάμεις του 20άρη.

Έτσι, ο FTSE πιάνει κορυφή στις 1.705,7 μονάδες που εκ των πραγμάτων αποτελεί τη βραχυπρόθεσμη αντίστασή μας.

Στη συνέχεια, ισορροπεί στις 1.680 μονάδες και ο Γ.Δ. κοντά στις 3.090 μονάδες με κορυφή τις 3.129,8 μονάδες. 

Η προϋπόθεση που είχε τεθεί πριν από τη συνεδρίαση, δηλαδή η σε δεύτερο βαθμό προσέγγιση των 3.108 μονάδων, επιτεύχθηκε έστω και ενδοσυνεδριακά στην πρώτη φάση της μόχλευσης.

Γεγονός που από μόνο του προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση.

Πόσο μάλλον που ενδεχόμενη υπερέκθεση του 20άρη υψηλότερα των 1.660 μονάδων «βολεύει» και τα παράγωγα.

Μετά τα πρώτα 40 λεπτά, η Eurobank σταθεροποιείται στα 13,6 - 13,7 ευρώ (11,8%), με τη συνολικότερα θετική εικόνα του FTSE να ενισχύεται από ΟΤΕ στα 14,10 ευρώ, ΜΡΒ στα 3,9 ευρώ, Μυτιληναίο στα 7,24 ευρώ, ΔΕΗ στα 15,04 ευρώ, ΜIG στα 4,12 ευρώ.

Αντίδραση ανακούφισης, που ευτυχώς αφορά και στο μεγαλύτερο μέρος του… ταμπλό.

Είναι ενδεικτικό πως μόλις 5 μετοχών η τιμή διαμορφωνόταν αρνητικά, ενώ στο πράσινο κυμαίνονταν 160 - 165.

Πέραν της… τεχνητής αντίδρασης της Microland στο 1,48 ευρώ, η Altec δένει το 0,34 ευρώ, ο Χατζηιωάννου το 0,58 ευρώ, Επίλεκτος, Spider περνούν στο 0,33 ευρώ, ο Κυριακίδης στο 0,48 ευρώ, ο Τεγόπουλος στο 1,84 ευρώ, η Intracom στο 1,30 ευρώ, ο Χαϊδεμένος στο 1,44 ευρώ, η Ελληνική Υφαντουργία στο 0,95 ευρώ.

Πακέτα και προσυμφωνημένες πράξεις πραγματοποιούνται στα 2,36 ευρώ για τα Σωληνουργεία Κορίνθου, στα 25 ευρώ για τον Τιτάνα και σε ακόμη ορισμένες μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Από τεχνικής πλευράς, το μεθοδικό άνοιγμα του Γ.Δ. με ελάχιστη τιμή τις 2.953,6 (με προηγούμενο κλείσιμο στις 2.952,8 μονάδες) εγκλωβίζει σε υψηλότερες τιμές όσους θέλουν να ακολουθήσουν την αντίδραση και μοιράζει την τράπουλα σε ακριβότερες τιμές.

Κουτί έρχεται η λήξη των Παραγώγων, καθοριστική αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά η παρέμβαση της SEC στην αμερικανική αγορά παραγώγων.

Το καλό με το Χ.Α. είναι πως ακριβώς αυτή η αγορά, δηλαδή το ΧΠΑ, που ευθύνεται συνήθως για την υποτίμηση βασικών δεικτών, μετοχών, αποδεικνύεται σήμερα γερό χαρτί στα χέρια των αγοραστών και εκείνων των τραπεζικών δυνάμεων που θέλουν υψηλότερα τις αποτιμήσεις τους.

Σε αυτήν τη συγκυρία είναι λογικό να διαρρέουν διάφορα για συνεργασίες στον τραπεζικό κλάδο, για πιθανές συζητήσεις μεγαλοστελεχών, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση που από χθες αναφέρει ο Χαμαιλέων, σχετικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v