Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Criteria: "Χτίζει" θέσεις σε τράπεζες ΝΑ Ευρώπης

Την πρόθεσή του να αυξήσει την έκθεσή του στις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη ΝΑ. Ευρώπη ανακοίνωσε ο ισπανικός όμιλος Criteria. Ποιες ελληνικές τράπεζες συμπεριλαμβάνονται σε θεωρητική λίστα.  

  • του Χρήστου Κίτσιου
Criteria: Χτίζει θέσεις σε τράπεζες ΝΑ Ευρώπης
Την πρόθεσή του να αυξήσει την έκθεσή του στον τραπεζικό κλάδο ανακοίνωσε πρόσφατα ο ισπανικός χρηματοοικονομικός όμιλος Criteria, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Νέα Ευρώπη βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες τοποθετήσεων.

Η εισηγμένη Criteria, η οποία ελέγχεται από καταλανικά κεφάλαια, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προτίθεται να αυξήσει σημαντικά τις τοποθετήσεις της στον τραπεζικό τομέα και μία από τις περιοχές που διερευνά είναι η κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Η διοίκηση της ισπανικής εταιρίας συμμετοχών, με μικτή αξία επενδύσεων άνω των 24 δισ. ευρώ, δεν έμεινε εκεί αλλά πρόσθεσε ότι βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες για τρεις ενδεχόμενες τοποθετήσεις σε τράπεζες που δραστηριοποιούνται ενεργά στη ΝΑ. Ευρώπη.

Ειδικότερα, η Criteria αποφάσισε να μειώσει, σταδιακά, το ποσοστό των επενδύσεών της στον μη χρηματοοικονομικό τομέα από το 76% του μικτού ενεργητικού της στο 40% με 60% και αντίστοιχα να αυξήσει τις επενδύσεις της σε τράπεζες και λοιπές εταιρίες του χρηματοοικονομικού τομέα στο 40% με 60%.

Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα περί τα 4,3 έως 9,5 δισ. ευρώ από το ενεργητικό της θα μεταφερθούν σε επενδύσεις στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα. Το ύψος των προς επένδυση κεφαλαίων ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο λόγω λήψης δανεισμού (σήμερα ο δανεισμός της Criteria ανέρχεται στο 18% της μικτής αξίας επενδύσεων).

Ένα μέρος των παραπάνω κεφαλαίων θα κατευθυνθεί για επενδύσεις σε τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η Criteria κατέχει, ήδη, μικρές μετοχικές θέσεις σε τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, έχοντας επενδύσει 509 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της απόκτησης μετοχών αξίας 51 εκατ. ευρώ της πορτογαλικής BCP η οποία κατέχει τράπεζες σε Ελλάδα, Τουρκία και Πολωνία).

Έναν χρόνο πριν το χαρτοφυλάκιο της Criteria περιλάμβανε συμμετοχές σε ευρωπαϊκές τράπεζες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης αξίας μόλις 68 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Criteria δήλωσε, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, ότι συνομιλεί για ενδεχόμενες τοποθετήσεις σε τρεις τράπεζες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Τόνισε δε ότι στις περιπτώσεις που θα της παρασχεθούν θέσεις στο Δ.Σ. και δυνατότητα συνδιοίκησης σε τομείς όπως η λιανική τραπεζική θα διερευνήσει και το ενδεχόμενο απόκτησης ποσοστών στρατηγικής συμμετοχής έως 20% στο μετοχικό κεφάλαιο των εξεταζόμενων τραπεζών.

Η Criteria, τυπικά, στοχεύει σε τράπεζες με κεφαλαιοποίηση από 2 έως 10 δισ. ευρώ και επιδιώκει να αποκτήσει από 5% μέχρι 20% του μετοχικού κεφαλαίου τους πραγματοποιώντας επενδύσεις από 500 εκατ. ευρώ έως 2 δισ. ευρώ ανά περίπτωση.

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, η Morgan Stanley προχώρησε στη δημιουργία μιας θεωρητικής short list για τους στόχους της Criteria στην οποία περιλαμβάνονται 21 τράπεζες από Αυστρία, Ελλάδα, Τουρκία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία.

Μεταξύ αυτών οι EFG Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank. Σημειώνεται ότι η Criteria δεν τοποθετείται αγοράζοντας μετοχές από το ταμπλό, αλλά αποκτώντας θέσεις είτε με πακέτα είτε συμμετέχοντας σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v