Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Να προσέξουν τη διαχείριση της υπεραντίδρασης

Η σωστή διαχείριση της υπεραντίδρασης της Παρασκευής και των ακραίων μεταβολών μετοχών όπως της ΕΤΕ θα αποτελέσει το «κλειδί» για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Καίρια κίνηση της Ε.Κ. για τις ανοιχτές πωλήσεις σε Παράγωγα και ΧΑ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Θα έχει συνέχεια το ράλι… ανακούφισης στις αγορές; Υπό προϋποθέσεις η απάντηση είναι καταφατική, αν και όλα τα λεφτά είναι οι κινήσεις των Αμερικανών.

Από αυτή την άποψη, ενδιαφέρουσα είναι η σημερινή προσέγγιση του Dr. Money για την… τελευταία ζαριά του κ. Hank Paulson. Έμμεσα με την όλη στρατηγική των Αμερικανών σχετίζεται και η μετατροπή των Goldman Sachs - Morgan Stanley σε εταιρίες συμμετοχών που περνούν σε καθεστώς ελέγχου από τη Federal Reserve.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχαμε την υπεραντίδραση που χρειάζονταν βασικοί δείκτες, μετοχές, ξεπερνώντας την εκτίμηση ακόμα και των πλέον αισιόδοξων, σε μια καίρια στιγμή που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιχειρεί να αναχαιτίσει τις ανεξέλεγκτες ανοιχτές πωλήσεις στα Παράγωγα. Καλή κίνηση από την Ε.Κ., σε συγκυρία που «δένει» με την υποτίμηση ικανού μέρους του ταμπλό.

Σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη αναφέρονται καταρχήν τρεις κλάδοι με σημαντική απόκλιση έναντι των μέσω δεικτών.

Πριν από λίγο στη Φρανκφούρτη ο DAX ξεκινούσε με μικρή υποχώρηση της τάξης του 0,12% και στο Χ.Α. θα πρέπει να γίνει μια λογική διαχείριση της ακραίας αντίδρασης ορισμένων μετοχών, την Παρασκευή.

Αναμφίβολα η Εθνική ήταν και παραμένει το κλειδί της τάσης, με την αποτίμηση του ομίλου να περνά και πάλι πάνω από τα 15 δισ. ευρώ και την τιμή της μετοχής στα 31,6 ευρώ.

Ανάλογες τιμές έχουν σημειωθεί και στη συνεδρίαση της 12ης/9 και της 4ης/9, αλλά και στις αρχές Αυγούστου (7-8/8). Είναι τιμές που μπορεί να κρατήσει η Εθνική, υπό προϋποθέσεις.

Εάν διασφαλιστούν βραχυπρόθεσμες περιοχές στήριξης πέριξ και λίγο υψηλότερα των 30 - 30,2 ευρώ, τότε η «διαδρομή» μπορεί να έχει συνέχεια. Σε διάστημα 50 ημερών υψηλές τιμές για την Εθνική έχουν καταγραφεί στα 33,20 ευρώ (8/9), 32,10 ευρώ (5/8), που εκ των πραγμάτων αποτελούν και τις πρώτες αντιστάσεις. Όλα αυτά με την προϋπόθεση πως θα γίνει λογική διαχείριση του 17,3% της Παρασκευής.

Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας πως με την υπεραντίδραση της Παρασκευής η μετοχή της Εθνικής «έγραψε» υψηλό στα 31,78 ευρώ, ενώ με το επίσης ακραίο 10,5% (8/9) είχε φτάσει μέχρι τα 33,20 ευρώ.

Πρέπει κατά συνέπεια η Εθνική να επιβεβαιώσει τη δυνατότητα ακύρωσης του βραχυπρόθεσμου καναλιού μέσα στο οποίο «ταλαιπωρείται».

Με κλειδί την Εθνική αρκετοί είναι αυτοί που ποντάρουν στη βραχυπρόθεσμη τάση του FTSE 20 (ξεκινά από τις 1.766,9 μονάδες) με πρώτη αντίσταση τις 1.818,8 μονάδες (10/9), αλλά με πρώτο μέλημα να μη χαθούν οι στηρίξεις υψηλότερα των 1.695 μονάδων.

Εάν η υπεραντίδραση της Παρασκευής «χωνευτεί» σήμερα και βοηθήσει στη συνέχεια η Wall, τότε υπάρχει «μαγιά» και για ικανό μέρος του ταμπλό.

Altec - Microland υπεραποδίδουν με 60% και 42% αντίστοιχα σε διάστημα εβδομάδας, η Marfin Investment Group φτάνει και πάλι τα 4,76 ευρώ, εύλογα επωφελείται ο Κούμπας και περνά πάλι το 1,02 ευρώ, κρατά το 1,9 ευρώ η Lavipharm, επιχειρείται εκ νέου προσέγγιση των 9,8 ευρώ για την ΕΥΔΑΠ, ενώ ικανοποιητική αντίδραση δίνουν τις τελευταίες ημέρες Eurobank προς τα 14,08 ευρώ, Αεροπορία Αιγαίου προς τα 4,20 ευρώ (με αυξημένες συναλλαγές) αλλά και Coca Cola (στα 18 ευρώ), ΟΠΑΠ (στα 23,48 ευρώ), Πειραιώς (στα 17,22 ευρώ), Γενική Τράπεζα (στα 3,34 ευρώ), Intracom (στο 1,34 ευρώ), Ελληνικά Χρηματιστήρια, Frigoglass, Forthnet, Τεγόπουλος, Info-Quest, Ελλάκτωρ και ακόμη 4 - 5 μετοχές με ανοδική ή διαμορφούμενη ανοδική φορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v