Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνείς αγορές: Το «φάντασμα» της κρίσης

Έμαθαν, αλλά τι «διδάσκουν», οι φίλοι μας στο Αμέρικα; Τι λένε στη Wall Street και πώς θα αποτρέψουν τυχόν επανάληψη της κρίσης; Η αιμορραγία ίσως σταμάτησε, η πληγή όμως πώς θα κλείσει;

Διεθνείς αγορές: Το «φάντασμα» της κρίσης
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και εβδομάδα.

Η πρόσφατη -μέσω έργων και όχι λόγων- ομολογία του Αμερικανού υπουργού των οικονομικών Χένρι Πόλσον ότι το μοντέλο των «ελεύθερων» ή «αυτορρυθμιζόμενων» αγορών δεν λειτουργεί, με την πρωτοφανή παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ και κατά προέκταση παγκοσμίως, δείχνει τουλάχιστον ένα πράγμα.
 
Οι άνθρωποι έμαθαν.

Έμαθαν από τα λάθη του Χέρμπερτ Χούβερ το 1929 και συνειδητοποίησαν ότι τυχόν απραξία και εμμονή σε νεοφιλελεύθερες απόψεις του τύπου «εμείς δεν παρεμβαίνουμε, η αγορά θα βρει την άκρη» θα ήταν καταστροφική, όπως ήταν και τότε...

Όπως λέει και ο μέγας Πολ Κρούγκμαν, του Πανεπιστημίου Πρίνστον (δικό τους παιδί είναι...), «στα χαρακώματα δεν υπάρχουν άθεοι και στις χρηματοπιστωτικές κρίσεις δεν υπάρχουν νεοφιλελεύθεροι»... (και πόσο δίκιο έχει...).

Κατά τα φαινόμενα, όμως, η ταχύτητα της μετάδοσης της γνώσης, στο Αμέρικα, είναι κάπως... χαμηλή, αφού τους πήρε σχεδόν 80 χρόνια να εμπεδώσουν το μάθημα...

Μην απορείτε, έτσι είναι. Μεγάλο κομμάτι της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ, το σωτήριο έτος 2008, χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930...

Νομοθεσία η οποία, αν και καινοτόμος για την εποχή της, αποδείχτηκε παντελώς ανεπαρκής για τις σημερινές ανάγκες, αφού -εξαιτίας της απουσίας ελέγχου και εποπτείας- δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την ύπαρξη του φαινομένου της «subprime» αγοράς, το «πακετάρισμα» των δανείων που την αφορούσαν, το ξέφρενο «σορτάρισμα» και τις κάθε λογής αστοχίες που οδήγησαν στην πρόσφατη κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα και στο «ντόμινο» κατάρρευσης των εταιριών που τον απαρτίζουν.

Έως εδώ καλά. Το «σχέδιο» Πόλσον - Μπερνάνκε ας υποθέσουμε ότι θα σταματήσει την αιμορραγία (εξέλιξη την οποία έδειξαν να προεξοφλούν οι αγορές την προηγουμένη Παρασκευή...).
Από εκεί και μετά, τι;

Θα λύσει τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας;

Οι προβλέψεις μιλούν για κατάσταση οριακής ύφεσης τουλάχιστον έως και το β΄ τρίμηνο του 2009.

Θα «αναχρηματοδοτήσει» τη λειτουργία του τομέα;

Ασφαλώς και όχι. Το σχέδιο προβλέπει «ανάληψη» των «κακών προϊόντων» και μόνον...

Θα συνοδευτεί από πακέτο μεταρρυθμίσεων σε νομοθετικό επίπεδο, σχετικά με τη λειτουργία των αγορών;

Άγνωστο.

Αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις προς τις κατευθύνσεις αυτές, μόνον «διάλειμμα» κάνουμε από την κρίση και το μόνο που θα έχει κάνει η αμερικανική κυβέρνηση θα είναι να έχει δώσει το «μήνυμα-μάθημα» στα παιδιά της Wall Street «κάντε ό,τι βλακεία θέλετε... Εμείς είμαστε εδώ, με τα λεφτά των φορολογουμένων, να διορθώσουμε την κατάσταση...».

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v