Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξανά ορατή η καθοδική τροχιά

Μετά την υπεραντίδραση, η διόρθωση και η προσπάθεια κατοχύρωσης των κεκτημένων της Παρασκευής. Τιμή-"μαξιλάρι" για την ΕΤΕ στα €30, σε μια αγορά όπου η διαφορά στην εκτίμηση ξένων - ελληνικών επενδυτικών οίκων προβληματίζει.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Και ξανά χαμηλότερα. Και αυτή τη φορά το μήνυμα εστάλη από την αμερικανική αγορά, πέρασε στα χρηματιστήρια της ασιατικής ζώνης και πιέζει από νωρίς μέχρι και 0,7% χαμηλότερα τον DAX στη Φρανκφούρτη.

Για «αδύναμο» ξεκίνημα της αγοράς κάνει λόγο η Marfin Analysis, πορεία της Σοφοκλέους συνακόλουθη των ευρωπαϊκών αγορών «βλέπει» η Proton Bank, η δε Alpha Finance εκτιμά άνοιγμα από χαμηλότερες τιμές.

Η ουσία του προβλήματος είναι αυτή που αναφέρεται γλαφυρά στους «γυμνούς βασιλιάδες, οι οποίοι αναζητούν το μέλλον τους», του Στέφανου Κοτζαμάνη, αλλά και η προσέγγιση του Ν.Γ. Δρόσου για τα τεκταινόμενα στην αγορά Παραγώγων.

Επενδυτικοί κύκλοι, από αυτούς που πρωτοστάτησαν στο μάζεμα της προσφοράς (18/9) και πέτυχαν τη θεαματική ανατροπή (19/9), έχουν κατοχυρώσει από χθες ένα μικρό μέρος των κερδοφόρων θέσεών τους.

Στην Εθνική μάλιστα πέτυχαν να γυρίσουν τη μετοχή από τα 30,52 ευρώ μέχρι τα ενδοσυνεδριακά των 31,40 ευρώ, δημιουργώντας έτσι ένα «μαξιλάρι» για τη μετοχή, με βραχυπρόθεσμη στήριξη στα 30,5 ευρώ και ισχυρότερη λίγο χαμηλότερα πέριξ των 30 ευρώ.

Οδηγός τους ο 20άρης, που με χθεσινό κλείσιμο στις 1.745,8 μονάδες έχει περιθώριο διολίσθησης προς τις 1.680 - 1.685 μονάδες.

Πρόκειται, όπως εξηγούν οι ίδιοι οι παίκτες, για κινήσεις τακτικής προκειμένου να κατοχυρωθούν οι ομολογουμένως καλές αποδόσεις της Παρασκευής. Εάν το επιτύχουν αυτό με ελεγχόμενη διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 3.080 - 3.105 μονάδες, θα έχουν επιτύχει μια καλή απόδοση σε δύσκολους, πονηρούς καιρούς.

Βραχυπρόθεσμα, μετά τα πρώτα 20 - 30 λεπτά της συνεδρίασης, θα φανεί κατά πόσο μπορεί να συντηρηθεί η φορά μετοχών που για συγκεκριμένους λόγους ευνοούνται από τη συγκυρία.

Στο 1,77 ευρώ η Microland (που χθες έκανε συναλλαγές 28.664 τεμαχίων), Altec στο 0,46 ευρώ, Intracom στο 1,53 ευρώ, Προοδευτική στο 0,35 ευρώ, Ελληνικά Χρηματιστήρια στα 8,62 ευρώ (με αυξημένες συναλλαγές 733.536 τεμαχίων), αλλά και ορισμένοι τίτλοι όπως Μαΐλλης στο 0,60 ευρώ, HOL στο 1,98 ευρώ, Έλτον στο 0,81 ευρώ, Βαλκάν στα 2,45 ευρώ, Τεξαπρέτ στο 0,29 ευρώ, Σέλμαν στο 0,54 ευρώ, Revoil στο 0,88 ευρώ καθώς και λίγοι ακόμη τίτλοι.

Ως ακόμη ένα σημείο των καιρών θα πρέπει να εκλάβουμε την περίπτωση της Motor Oil. Αυτό γιατί πρόκειται για μετοχή του 20άρη, ενός ομίλου με ισχυρή βιομηχανική παραγωγή, υψηλό μερίδιο αγοράς που διαθέτει ίσως την πιο σύγχρονη μονάδα στη ζώνη της Μεσογείου.

Ο ημιεπενδυτικός οίκος της UBS «κόβει» την τιμή-στόχο από τα 12 ευρώ στα 10 ευρώ και διατηρεί τη σύσταση «πώλησης» για τη μετοχή. Από την άλλη, η Εθνική - Π&Κ σε ανάλυσή της καλύπτει εκ νέου τον κλάδο, θέτοντας ως τιμή-στόχο τα 17 ευρώ και σύσταση για απόδοση μεγαλύτερη από αυτήν της αγοράς.

Η μετοχή της Motor Oil διαμορφώθηκε χθες στα 11,52 ευρώ, αντιδρώντας από τα χαμηλά των 10,9 ευρώ (18/9), με αυξημένες συναλλαγές.

Για έναν εισηγμένο όμιλο χρηματιστηριακής αξίας 1,276 δισ. ευρώ, διαφορά ολόκληρων 7 ευρώ όσον αφορά στη στόχευση της ημιεπενδυτικής UBS και της Εθνικής - Π&Κ δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v