Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Σε ποιους τίτλους κλείνουν θέσεις οι short

Αγορές μετοχών για κλείσιμο θέσεων ανοιχτής πώλησης σε τίτλους μεγάλης κεφαλαιοποίησης με περιορισμένη εμπορευσιμότητα και σε αρκετές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης βγήκαν χθες υπό τον φόβο περιορισμού του short selling.

  • του Χρήστου Κίτσιου
XA: Σε ποιους τίτλους κλείνουν θέσεις οι short
Αγορές μετοχών για κλείσιμο θέσεων ανοιχτής πώλησης σε τίτλους μεγάλης κεφαλαιοποίησης με περιορισμένη εμπορευσιμότητα καθώς και σε αρκετές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης βγήκαν χθες υπό τον φόβο των μέτρων περιορισμού του short selling και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Η απειλή του εγκλωβισμού με θέσεις ανοιχτής πώλησης σε τίτλους με περιορισμένη -σε σχέση με τις τράπεζες ή τους τίτλους των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ- εμπορευσιμότητα ήταν αρκετή ώστε να εκδηλωθούν βιαστικές αγορές μετοχών για κλείσιμο short θέσεων.

Αποτέλεσμα ήταν τίτλοι όπως αυτοί των ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, Τιτάν (Κ), Intralot , EΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο να εμφανίσουν καλύτερη συμπεριφορά από την υπόλοιπη αγορά. Υπήρχαν βέβαια και περιπτώσεις στις οποίες οι σορτάκηδες αναγκάστηκαν να κυνηγήσουν τιμές σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά που υπολόγιζαν.

Η περίπτωση της ΕΧΑΕ είναι χαρακτηριστική. Στον τίτλο της ΕΧΑΕ βγήκαν πραγματικές αγορές από funds που είχαν σορτάρει τον τίτλο τον Αύγουστο και έχουν πετύχει να εξασφαλίσουν πέρα από μεγάλα κέρδη και μέσες τιμές κτήσης για τις θέσεις τους στην περιοχή των 7 με 7,40 ευρώ. Οι εν λόγω αγοραστές ανάγκασαν όσους άνοιξαν short θέσεις το τελευταίο διάστημα να κυνηγήσουν τιμές προκειμένου να τις κλείσουν.

Σύμφωνα με χρηματιστές και διαχειριστές, ο φόβος ότι οι πιθανότητες short squeeze στη Wall Street θα οδηγήσουν υψηλότερα τους δείκτες της εξηγεί την τάση να κλείνουν πρώτα οι short θέσεις επί τίτλων με περιορισμένη εμπορευσιμότητα που επιφυλάσσουν και υψηλότερο κίνδυνο short squeeze.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι στους τίτλους των ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intralot, METKA, Σιδενόρ βγήκαν την περασμένη Πέμπτη οι πρώτες αγορές μετοχών από κάποιους που είχαν short θέσεις. Η απαγόρευση του γυμνού short selling από SEC και FSA δεν είχε ακόμη ανακοινωθεί. Οπότε ή κάποιοι αποφάσισαν να κλειδώσουν νωρίτερα τα κέρδη τους στο Χ.Α. γιατί ως ρηχή αγορά δεν δίνει εύκολα ευκαιρίες για αγορά μετοχών σε καλά επίπεδα ή μάντεψαν σωστά ότι επίκεινται περιορισμοί στο short selling.

Στην αγορά υπάρχουν στελέχη που εκτιμούν ότι ένα μέρος των άρον-άρον αγορών μετοχών σε τίτλους μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης διενεργείται πριν από ενδεχόμενη επαναφορά του flagging, καθώς η ηλεκτρονική αποτύπωση των συναλλαγών short σε συνδυασμό με τον δανεισμό τίτλων θα επιτρέπει την εύκολη αναγνώριση του εύρους και της έντασης των κινήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v