Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαναφόρεσαν τα "κόκκινα" όλα τα blue chips

Εξόχως αρνητική εικόνα με το ΧΑ να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες των ευρωαγορών. Επιφυλάξεις από τους επαγγελματίες της αγοράς που εκτιμούν ως απόλυτα επισφαλή κάθε πρόβλεψη, έστω και βραχυπρόθεσμη.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
 Ιδιαίτερα αρνητική εικόνα με τη Σοφοκλέους (ως συνήθως) να καταγράφει απώλειες σαφώς μεγαλύτερες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών και να ακολουθεί τον πτωτικό βηματισμό των αναδυόμενων χρηματιστηρίων, όμως η ανησυχία στη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι έκδηλη.

Όλο και περισσότεροι αναλυτές εκδηλώνουν την αβεβαιότητά τους για επιτυχία του σχεδίου διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών κι έτσι ευνόητο είναι ότι η σημερινή ομιλία των κ. Bernanke - Paulson ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής τραπεζών του Κογκρέσου θα τύχει υψηλής ακροαματικότητας!

Μάλιστα, ο διοικητής της Fed αναμένεται να τονίσει ότι πιθανή αποτυχία να υπερψηφιστεί το σχέδιο διάσωσης του χρηματοοικονομικού συστήματος θα αποτελέσει απειλή για τις αγορές και την οικονομία και να επισημάνει πως απαιτείται άμεση δράση από το Κογκρέσο, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αποτραπούν αυτά που σε άλλη περίπτωση θα είναι σοβαρές συνέπειες για τις χρηματαγορές, οι οποίες παραμένουν κάτω από τεράστια πίεση.

Βέβαια, υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη άποψη που εκτιμά ότι μετά τις επενδυτικές τράπεζες έρχονται και καταρρεύσεις από hedge funds κι έτσι οι αγορές θα χάσουν ουσιαστικά δύο σημαντικούς πυλώνες που στήριξαν την ανοδική κίνηση των προηγούμενων χρόνων.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους, οι τελευταίες εξελίξεις στην Goldman Sachs και τη Morgan Stanley επιβάλλουν αύξηση ρευστότητας και αναδιάταξη της σχέσης ιδίων προς ξένα κεφάλαια.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, θεωρείται αναμενόμενο να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις "μοχλευμένων" θέσεων και η ρηχότητα της ελληνικής αγοράς τη φέρνει στις πρώτες θέσεις των επιλογών προς πώληση και βέβαια οι short sellers που σήμερα εμφάνισαν και κινήσεις υπό πίεση. Αντίθετα, οι όποιοι αγοραστές μάλλον δεν έχουν λόγους να βιάζονται. Ο χρόνος σε αυτό το κλίμα, απ' ό,τι φαίνεται, κυλάει υπέρ αυτών που διαθέτουν ρευστότητα.

Μάλιστα, αρχίζουν να γράφουν ζημίες και όσοι τοποθετήθηκαν καθυστερημένα στη συνεδρίαση της Παρασκευής και αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση θα ενισχυθούν οι τάξεις των πωλητών (άλλωστε οι περισσότεροι από τους αγοραστές κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα).

Απόλυτα νευρικοί οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, συνιστούν απόλυτη επιφύλαξη και τονίζουν ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη ακόμα και για τη βραχυπρόθεσμη τάση δείχνει ιδιαίτερα επισφαλής.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία προκειμένου κάποιος να αντιληφθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να είναι ανεβασμένος στο ασανσέρ του τρόμου. Άλλωστε, το σημερινό -5,21% δεν αφήνει αμφιβολίες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στο χαμηλό ημέρας οι απώλειες του εν λόγω δείκτη έφτασαν στο -6,71%. Αυτό δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες τους τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους, καθώς ούτε ένας τίτλος του FTSE δεν κατόρθωσε να κλείσει με θετικό πρόσημο!

Πάλι από την αρχή για όσους ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση, αφού ο FTSE έχασε με εντυπωσιακή ευκολία τις στηρίξεις στις 1.740 και στις 1.680 μονάδες και έχει ως επόμενες τις 1.656-50, 1.624 και τις 1.605 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1.680-87, 1.699, 1.717-20 και στις 1.740 μονάδες.

Στον κατακόκκινο 20άρη, με απώλειες μεγαλύτερες του 6% Κύπρου, Μυτιληναίος, MPB και Intralot, του 5% Εθνική, ΔΕΗ και Eurobank και του 4% Alpha Bank, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο και Ελλάκτωρ.

Επίσης, απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Ελλ. Πετρέλαια και Coca Cola, των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Αγροτική, MIG, Motor Oil και μικρότερες απώλειες για Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 3.016,88 μονάδες και τελικά έκλεισε στις 3.062,72, με απώλειες 3,55%, ενώ ο τζίρος σε κανονικά για την εποχή επίπεδα έφτασε τα 272 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 16,5 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Επιστροφή στην άσχημη τελική εικόνα, με 35 ανοδικές μετοχές έναντι 204 πτωτικών και 24 τίτλοι με απώλειες από 6% έως 15,63%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v