Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μάχη για τις 3.000 με φόντο τα νέα μέτρα

Από σήμερα κρίνεται η αποτελεσματικότητα των προσωρινών μέτρων για τον περιορισμό της… ασυδοσίας που επικρατεί σε ανοιχτές πωλήσεις, δημοπρασίες. Μάχη για το 3χίλιαρο, με μικτή τάση για βασικούς δείκτες και μετοχές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Διίστανται οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τη σημερινή συνεδρίαση. Απογοητευτική και χθες το βράδυ η Wall, ηπιότερη η κατάσταση νωρίτερα στην Άπω Ανατολή, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη ξεκινούσε κατά 0,2% - 0,3% χαμηλότερα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πέραν όλων των άλλων, δεικτοβαρείς μετοχές βρέθηκαν στο στόχαστρο ανοιχτών πωλητών, που έσπευσαν να κατοχυρώσουν θέσεις τους, να κλείσουν συμβόλαια σε μετοχές του 20άρη.

Από σήμερα ισχύουν τα προσωρινά μέτρα για τον έλεγχο των ανοιχτών πωλήσεων και μένει να φανεί στην πράξη η αποτελεσματικότητά τους.

Απολαυστικός στο σημερινό Εγερτήριό του ο Νίκος Γ. Δρόσος, σε μεγάλα κέφια θα λέγαμε αναφέρεται σε «τέσσερα μέτρα για το Χρηματιστήριο της Αθήνας».

Η επενδυτική κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια πως και νόμοι και ρυθμίσεις και διατάξεις υφίστανται για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των επενδυτών. Σε ποιο βαθμό εφαρμόζονται, το πόσο αποτελεσματικά είναι, παραμένει ανοιχτή… πληγή πολύ καιρό τώρα.

Θα φανεί από την αρχή της συνεδρίασης η διάθεση των ανοιχτών πωλητών, που χθες στοχοθέτησαν τη μετοχή της Εθνικής. Εντολές πώλησης δανεισμένων μετοχών στην αρχή της ημέρας, πίεση της τιμής, μάζεμα από τα χαμηλά των 28,92 ευρώ γύρω στα μέσα της συνεδρίασης και σφυροκόπημα προς το κλείσιμο.

Η ίδια διαδικασία που ακολουθείται σχεδόν επί μονίμου βάσεως σε συγκεκριμένα δεικτοβαρή χαρτιά, ειδικότερα όμως στο… αγαπημένο «εργαλείο υποτίμησης» των γνωστών-αγνώστων, στη μετοχή του ΟΤΕ.

Για τη μετοχή της Εθνικής, τα 30 ευρώ θεωρούνταν σχετικά ισχυρή στήριξη, που εκ των πραγμάτων αποτελεί αντίσταση για τα «παιδιά» της Εθνικής. Χαμηλότερες τιμές διαμορφώνονται στα 28,92 και 28,64 ευρώ.

Να δούμε, καθώς αρνητικά διαμορφώνεται εκ νέου η τάση για τον 20άρη, που χάνει τα μισά κέρδη της 19ης/9, με αποτέλεσμα η στήριξη να τίθεται χαμηλότερα προς τις 1.645 μονάδες.

Κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ο ΟΠΑΠ, με θετική απόδοση στο επταήμερο και ισχυρή στήριξη στα 22,48 ευρώ.

Για τη ΔΕΗ ισχύει λίγο ως πολύ ό,τι και στην περίπτωση του ΟΤΕ. Για τη μετοχή της Πειραιώς, μετά το 17άρι της Παρασκευής, η τάση διαμορφώνεται εκ νέου πτωτική, με πρώτη στήριξη στα 15,8 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως θα δοθεί μάχη εάν και εφόσον επιχειρηθεί ο Γενικός Δείκτης να πιεστεί χαμηλότερα των 3.020 - 3.000 μονάδων.

Από το ευρύτερο μέρος του ταμπλό εκτιμούμε πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον Alpha αποκτά ενδιαφέρον ο ευρύτερος κλάδος των ΜΜΕ, ειδικότερα όμως αν θέλετε ο… τηλεοπτικός βραχίονάς του.

Μετοχές εταιριών όμως Μυτιληναίος, Κύπρου, Intralot, Φουρλής και ακόμη δύο - τριών που για συγκεκριμένους λόγους πιέστηκαν χθες τεχνητά χαμηλότερα μένει να αποδείξουν σήμερα τις αντοχές τους σε μια πονηρή συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v