Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σπίτια δείχνουν πού είναι ο πάτος!

Όλοι μπορούν να διαφωνούν για όλα. Υπάρχει όμως κάτι για το οποίο συμφωνούν. Το σήμα για έξοδο από την κρίση θα δοθεί από εκεί όπου όλα άρχισαν. To ίδιο ισχύει για τον πυθμένα της χρηματιστηριακής αγοράς.

Τα σπίτια δείχνουν πού είναι ο πάτος!
Από το "δόξα Σοι ο Θεός!" στο "βοήθα Παναγιά!".

Η καθημερινή κατάσταση που βιώνουν οι επενδυτές στο χρηματιστήριο περιγράφεται εύγλωττα από την ανωτέρω φράση.

Είναι ο παραδοσιακός τρόπος για να εκφράσει κανείς την άποψη ότι οι αγορές χαρακτηρίζονται από μεγάλη μεταβλητότητα στις τιμές των μετοχών.

Η χρηματοοικονομική κρίση συνεχίζεται με το Κογκρέσο να «ψήνει» το σχέδιο που έχει υποβάλει ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών κ. Paulson για την εξαγορά των αζήτητων χρεογράφων αξίας 700 δισ. δολαρίων που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους.

Όλοι όμως παραδέχονται ότι η σταθεροποίηση στις τιμές των αμερικανικών ακινήτων είναι το καλύτερο φάρμακο για την κρίση και ο πλέον αξιόπιστος δείκτης ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη χειρότερη κρίση από τον Μεσοπόλεμο και μετά.

Η σταθεροποίηση της αμερικανικής αγοράς κατοικίας έχει μεγάλη σημασία για τους Ευρωπαίους χρηματιστηριακούς επενδυτές.

Ο λόγος;

Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση της πορείας των ευρωπαϊκών μετοχών και της αμερικανικής αγοράς κατοικίας.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές τείνουν να πιάνουν πάτο περίπου 6 μήνες πριν η αμερικανική αγορά ακινήτων βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο της, σύμφωνα με έρευνα του αναλυτή κ. Edmund Ng της Morgan Stanley.

Ακόμη όμως κι αν έχει αγοράσει κάποιος ευρωπαϊκές μετοχές κάπου έναν χρόνο πριν η αμερικανική αγορά ξύσει τον πάτο του βαρελιού δεν πρόκειται να χάσει.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει η ιστορική εμπειρία από 6 διορθώσεις της αμερικανικής αγορά ακινήτων που έλαβαν χώρα από το 1940 μέχρι σήμερα.

Κατά μέσο όρο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης MSCI κέρδισε περίπου 12% το επόμενο 12μηνο από τότε που η αγορά ακινήτων των ΗΠΑ βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο της.

Αν κάποιος είχε αγοράσει τον ίδιο πανευρωπαϊκό δείκτη 6 μήνες πριν από τον πάτο θα είχε πετύχει μέση απόδοση 13% περίπου και αν είχε αγοράσει 12 μήνες πριν η μέση απόδοσή του θα ήταν 6,4%.

Όμως, το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: Πότε οι τιμές στην αμερικανική αγορά ακινήτων θα πιάσουν πάτο;

Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν το απόθεμα των απούλητων κατοικιών αντιστοιχεί σε πωλήσεις 5 - 6 μηνών από 10 περίπου σήμερα, τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια υποχωρήσουν και οι τράπεζες είναι πιο πρόθυμες να δανείσουν και πάλι.

Είναι λοιπόν σημαντικό το σχέδιο Paulson να πετύχει και επιπλέον η διάρκεια και το μέγεθος της πτώσης στις τιμές των σπιτιών να βρεθεί κοντά στον μέσο όρο παρελθουσών κρίσεων στην αμερικανική αγορά ακινήτων.

Αν για το σχέδιο Paulson υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες, τα υπόλοιπα δύο στοιχεία είναι γνωστά.

Η μέση διάρκεια για να βρεθεί η αγορά των αμερικανικών σπιτιών στο χαμηλότερο σημείο της είναι 36 μήνες και η συνολική πτώση των τιμών ανέρχεται σε 34% περίπου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τιμές θα πρέπει να υποχωρήσουν 10% με 12% περαιτέρω από τα σημερινά επίπεδα, ενώ χρονικά ο πυθμένας τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του 2009, δηλαδή περίπου έναν χρόνο και κάτι από σήμερα.

Αν η ιστορία επαναληφθεί και οι ειδήμονες για τη σημασία της αμερικανικής αγοράς ακινήτων στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής τάσης έχουν δίκιο, οι ευρωπαϊκές μετοχές θα πρέπει να πιάσουν πάτο χρονικά είτε στο 1ο τρίμηνο του 2009 είτε στις αρχές του 2ου τριμήνου της επόμενης χρονιάς.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v