Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ρελαντί εν αναμονή κρίσιμων αποφάσεων

Αποφάσεις καθοριστικές για το μέλλον της Wall λαμβάνονται αυτές τις μέρες. Σε αναμονή οι παίκτες του ΧΑ με το ΣΜΕΧΑ να καλεί το ΥΠΟΙΟ να μεταθέσει την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας σε μετοχές. Κέρδη για ΕΤΕ, MIG, Κύπρου, ΔΕΗ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
 Σε κρίσιμη καμπή η αμερικανική αγορά, καθώς αναζητείται εσπευσμένα ρευστότητα. Και τι ρευστότητα.

Σε αυτή τη φάση των αγορών, ο κ. Warren Buffett επανέρχεται και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο εξαιρετικό θέμα των FT.com πρόκειται για τη νέα απόφαση των "γκουρού" των αγορών στη Wall Street.

Δικαιολογημένη, λοιπόν, η διάθεση αναμονής, με αρκετή από συγκρατημένη αισιοδοξία στη Wall, τουλάχιστον έτσι όπως αποτυπώνεται στα συμβόλαια του Dow Jones (0,7%) και του S&P (1,03%).

Στο Χ.Α. πολλά παίζονται όσον αφορά στη θέση που τηρούν τις τελευταίες ημέρες μέχρι πρότινος επενδυτικές τράπεζες (Morgan Stanley, Goldman Sachs), στην προσπάθεια ελέγχου των ανοιχτών πωλήσεων (δες σχετικά και στον Χαμαιλέοντα), αλλά και στην κινητικότητα που παρατηρείται σε επίπεδο… μέτρων.

Ο ΣΜΕΧΑ επανέρχεται και διά στόματος του προέδρου του κ. Αλ. Μωραϊτάκη. Ζητά άμεση επανεξέταση της χρησιμότητας και αποδοτικότητας της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας στην ελληνική αγορά από 1η/1/2009.

Ο ΣΜΕΧΑ καλεί τον υπουργό Οικονομίας να θέσει τον… δάκτυλον επί του τύπου των ήλων και να μεταθέσει την εφαρμογή του μέτρου σε ευθετότερο χρόνο.

Θα ήταν σώφρων κίνηση από πλευράς του ΥΠΕΘΟ να σταθμίσει τη συγκυρία, τις αντοχές της ελληνικής αγοράς και την κρισιμότητα της κατάστασης και να προχωρήσει στο αυτονόητο.

Σε αυτό το πλαίσιο μεγάλο μέρος των παικτών τελεί εν αναμονή.

Οι κινήσεις τους καθησυχαστικές σε Εθνική, MIG, ΔΕΗ, ΜΡΒ, Κύπρου και Alpha Bank, διερευνητικές στις περιπτώσεις των ΟΤΕ, Coca Cola Hellenic και Motor Oil.

Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται στα 30,14 ευρώ, με την ομάδα του ομίλου να έχει το πάνω χέρι, έναντι των ανοιχτών πωλητών, η MIG πιάνει τα 4,76 - 4,8 ευρώ και η Κύπρου τα 6,80 ευρώ.

Για τον ΟΤΕ η κατάσταση είναι λίγο έως πολύ γνωστή και το μήνυμα έχει σταλεί στην… αντίπερα όχθη.

Ο Γ.Δ. κυμαίνεται στην περιοχή των 3.050 - 3.055 μονάδων, δηλαδή με απώλειες της τάξης του 0,2% - 0,3%, ενώ οριακά θετικά γυρίζει ο FTSE, προς τις 1.675 μονάδες.

Σημαντικός ο αριθμός μετοχών, περίπου 85 - 90, που κινείται σε θετικό έδαφος.

Στην κορυφή η Microland, με 19,9% (στα 2,53 ευρώ), η Betanet κατά 18,2% (στο 0,26 ευρώ), ενώ ακολουθούν με απόδοση μεγαλύτερη του 4% Ατλάντικ (1,78 ευρώ), Λαζαρίδη (0,80 ευρώ), Κυριακίδης (0,59 ευρώ), Vell Group (0,79%), Λιβάνης (0,56 ευρώ), Altec (0,45 ευρώ) και Alcatel (Νexans στα 5,3 ευρώ).

Η συνέχεια αναμένεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, καθώς υπολογίζεται ότι θα αποσαφηνιστεί η βραχυπρόθεσμη τάση για τους βασικούς δείκτες Dow Jones και S&P 500.

Πριν από λίγο στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχυόταν οριακά κατά 0,05%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v