Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξανά στη δίνη των αμερικανικών τραπεζών

Όσο θα σκάβουμε, θα βρίσκουμε… σκελετούς. Το πρόβλημα που γεννούν οι Citibank-Lehman θα έχει αναπόφευκτα μικρές ή μεγαλύτερες επιπτώσεις και στην αγορά μας. Πιθανή η συνέχιση πωλήσεων από Morgan Stanley, Goldman Sachs.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η αμερικανική αγορά ζει την δική της τραγωδία. Παραφράζοντας το νόημα της πρόσφατης (11/9) έκθεσης της Citigroup, επιχειρείται να δοθεί μια ευρύτερη διάσταση στο πρόβλημα που προκάλεσε η αμερικανική οικονομία και αργά ή γρήγορα θα αυτεπιστραφεί σε αυτήν. 

Σε «ελληνική τραγωδία» αναφέρονταν ο αμερικανικός οίκος, που χρησιμοποιώντας τις ελληνικές λέξεις ύβρις, νέμεσις, κατέληγε στην αναπόφευκτη κάθαρση. Ιστορικά αποδεικνύεται πως σε δύσκολες φάσεις των κοινωνιών, οι εκάστοτε κρατούντες ανατρέχουν πρωτίστως στην αρχαιοελληνική γραμματεία.

Η ελληνική αγορά ζει το δικό της… άγχος, καθώς η περίπτωση των Citibank, Lehman, αναδεικνύει μια άλλη σκοτεινή πλευρά του συστήματος.

Σε σχετικά θέματα του euro2day.gr, σημειώνεται πως οι κάτοχοι ομολόγων Lehman θα χάσουν 110 δισ. δολάρια, ενώ ο Στέφανος Κοτζαμάνης επιμένει από χθες πως «γυμνοί βασιλιάδες αναζητούν το μέλλον τους».

Κατ’ εξαίρεση σήμερα επιχειρούμε μια αρκετά μεγαλύτερη εισαγωγή, καθώς στα όσα προβλήματα (διεθνή, εσωτερικά) αντιμετωπίζει το ΧΑ, θα έχει να διαχειριστεί πλέον και το πρόβλημα Citibank-Lehman.

Δεδομένου ότι η έκθεση του τραπεζικού κλάδου και των παρυφών του παραμένει αδιευκρίνιστη, σε μια φάση που στην αγορά κυκλοφορεί η πιο πιθανή και… απίθανη φήμη, χρειάζεται πολύ καλός «τιμονιέρης».

Η χθεσινή καθίζηση των συναλλαγών στην αγορά Παραγώγων-ανοικτών πωλήσεων, αποτελεί ένα κατ’ αρχήν βήμα προς την κατεύθυνση διαχείρισης των άμεσων επιπτώσεων της κρίσης.

Η ομάδα της Εθνικής επιχείρησε και πέτυχε να εγκλωβίσει τον γνωστό ανοικτό πωλητή και τους συνεργάτες του, προς το κλείσιμο της συνεδρίασης. Η Εθνική «κρατά» τα 29,8 ευρώ και ο FTSE 20 τις 1.640 μονάδες. Αυτό είναι το κατ’ αρχήν ζητούμενο.

Μετοχές του 20άρη που υπεραπέδωσαν χθες (Marfin Popular Bank, MIG, ΤΤ, Βιοχάλκο και Motor Oil) θα πρέπει να κρατήσουν τουλάχιστον τις χαμηλές τιμές της χθεσινής συνεδρίασης.

Ζητούμενη σε αυτή την ευαίσθητη συγκυρία της αγοράς μας είναι η διαχείριση της διόρθωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη μετοχή της Alpha Bank (με χαμηλές τιμές περιόδου τα 14,9 και 14,42 ευρώ), αλλά και των Eurobank (ανάλογες τιμές στα 12,84 και 11,60 ευρώ) και Πειραιώς (στα 15,5 και 14,40 ευρώ).

Εάν αποβεί επιτυχής η διαχείριση της υποχώρησης αυτών των τριών τραπεζικών μετοχών, η αγορά μπορεί να ελπίζει σε αντίδραση στις επόμενες δυο-τέσσερις συνεδριάσεις.

Σε αυτή την περίπτωση μετοχές μικρομεσαίων εταιρειών με διαμορφωμένη ανοδική φορά, μπορούν να κινηθούν ανάλογα.

Στα 2,53 ευρώ η Microland, στα 0,49 ευρώ η Altec, στα 0,63 ευρώ ο Κυριακίδης, το παλεύει στα 0,26 ευρώ η Betanet, η Intertek «σκαρφαλώνει» στα 1,36 ευρώ, ευνοείται ο Κούμπας με τρέχουσα τιμή τα 1,02 ευρώ, «πλασάρονται» Sato στα 0,95 ευρώ, Δομική Κρήτης στα 0,89 ευρώ, Rilken στα 6,72 ευρώ, Εδραση στα 0,58 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v