Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Η μπίλια "έκατσε" στο... μηδέν

Συνεδρίαση στενού εύρους για το Γενικό Δείκτη που άλλαξε 18 φορές πρόσημο για να κλείσει τελικά αμετάβλητος. Υψηλές οι προσυμφωνημένες συναλλαγές που έφθασαν το 46% του συνολικού ημερήσιου τζίρου.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ο Γενικός Δείκτης άλλαξε 18 φορές πρόσημο για να κλείσει με μηδενική μεταβολή (!).

Οι Αγορές θα συνεχίσουν να αφουγκράζονται τις εξελίξεις στην πέραν του Ατλαντικού όχθη όσον αφορά τις εξελίξεις στο σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ με ελαφρώς περισσότερη ηρεμία προσπαθούν να τιμολογήσουν τις τελευταίες ενδιαφέρουσες ειδήσεις.

Σύμφωνα με αυτές ο Warren Buffett επιστρέφει στη Wall και φροντίζει να στηρίξει την Goldman Sachs με 10 δισ. δολάρια, η Ιαπωνική Τράπεζα Sumitomo εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει αγοράζοντας μέρος των μετοχών που θα εκδώσει η Goldman Sachs, η AIG εξασφάλισε από την Fed πιστωτικό περιθώριο ύψους 85 δισ δολαρίων και βέβαια η εξαγορά της British Energy από την Electricite de France έναντι 23 δισ δολαρίων.

Αντίθετα στην Σοφοκλέους λείπουν οι ειδήσεις και η συσχέτιση με την τάση των διεθνών Αγορών παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Έτσι σε μία συνεδρίαση στενού εύρους (ο Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος 37 μονάδων) τα κυριότερα χαρακτηριστικά ήταν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις και οι ιδιαίτερα υψηλές προσυμφωνημένες συναλλαγές που έφθασαν το 46% του συνολικού ημερήσιου τζίρου (κατ΄ αρχήν πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι συνεχίζονται οι αλλαγές θεματοφυλάκων μεταξύ ξένων χαρτοφυλακίων).

Πάρα πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και από τα αποτελέσματα που θα αρχίσουν να ανακοινώνουν οι εκεί εισηγμένες με την Alcoa να ξεκινάει στις 7 Οκτωβρίου.

Αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις και με δεδομένη την πίεση των αποτιμήσεων που έχει προηγηθεί, δεν μπορεί να αποκλειστεί από ένα “relief rally” έως και μία ουσιαστική αντίδραση που αρκετοί εκτιμούν ότι “χρωστάνε” οι Αγορές για το τελευταίο χρηματιστηριακό τρίμηνο.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, παραλίγο να επιτευχθεί το τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή το κλείσιμο υψηλότερα των 1683 μονάδων, με τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις στις 1690, 1717, 1726-30 και πρώτο ανοδικό στόχο τις 1750 μονάδες.

Σε άλλη περίπτωση οι πρώτες στηρίξεις στις 1665, 1603 και 1587 μονάδες.

Ξεκινώντας από τους τίτλους του FTSE, η εικόνα έδειξε “πράσινες πινελιές σε κόκκινο φόντο”.

Έτσι από τους λιγότερους “πράσινους” τίτλους ασφαλώς και ξεχώρισε η MIG (+9,17%, εν μέσω πληροφοριών που άλλες αναφέρονται σε σημαντικό “short covering” και άλλες σε επιθετικές τοποθετήσεις από pension funds), στο υψηλό ημέρας η Εθνική (+2,28%), σημαντικά κέρδη για την Κύπρου (+2,09%) και ακόμα σημαντικότερα για την MPB (+4,28%).

Επίσης αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο και Motor Oil και αμετάβλητος ο τίτλος της ΔΕΗ.

Αντίθετα στους αρνητικότερους πρωταγωνιστές οι ΟΠΑΠ (-3,90% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και Intralot (-3,08%), απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Τιτάνα και Πειραιώς, και του 1% για Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Αγροτική, Alpha Bank, Eurobank. Τέλος με αρνητική μεταβολή ΟΤΕ και Coca-Cola.

Δεν έλειψαν οι διακυμάνσεις για τον Γενικό Δείκτη που έκλεισε αμετάβλητος στις 3062,83 μονάδες ενώ ο τζίρος ανέβηκε στα 327 εκατ. από τα οποία τα 151,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Σχεδόν στα καλύτερα ημέρας η τελική εικόνα με 127 ανοδικές μετοχές έναντι 99 πτωτικών, ενώ το όποιο ενδιαφέρον σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση (αρκεί να έχει διάρκεια) επέτρεψε σε 14 τίτλους να κλείσουν με κέρδη από 7 έως 19,91%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v