Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάφετ: Έκανε πράξη τα πιστεύω του

Ίσως ο "μάντης της Όμαχα" να είναι και πατριώτης, στηρίζοντας την αμερικανική αγορά με τις πράξεις του, αλλά δεν παύει να σκέφτεται και με… το ένα χέρι στην τσέπη… και ήδη κερδίζει.

Μπάφετ: Έκανε πράξη τα πιστεύω του
Φίλτατοι καλή σας ημέρα!

Ίσως ο "μάντης της Όμαχα" να είναι και πατριώτης, στηρίζοντας την αμερικανική αγορά με τις πράξεις του, την ώρα της ανάγκης της, αλλά δεν παύει να σκέφτεται και με… το ένα χέρι στην τσέπη.

Η απόφαση του κ. Ουόρεν Μπάφετ να αγοράσει χθες προνομιούχες μετοχές της Goldman Sachs, συνολικής αξίας 5 δισ. δολ., και η εξασφάλιση δικαιώματος προαίρεσης για την πραγματοποίηση αντίστοιχης ισόποσης αγοράς, στην τιμή των 115 δολ. ανά μετοχή, κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας μπορεί να του αποφέρουν ποσό έως και 1,8 δισ. δολ. (μόνον από τα δικαιώματα προαίρεσης), ενώ ήδη του "χαρίζουν" κέρδη άνω των 437 εκατ. δολ.

Κινήσεις αυτής της φιλοσοφίας και συχνά-πυκνά εύρους έχουν αναδείξει τον κ. Μπάφετ σε σύγχρονο γκουρού των αγορών και ωθούν περισσότερους από 30.000 ανθρώπους να παρακολουθήσουν τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις της Berkshire Hathaway, της οποίας ηγείται.

Τις κινήσεις του αντιγράφουν διαχειριστές κεφαλαίων αλλά και ιδιώτες επενδυτές παγκοσμίως, καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων 31 ετών η στρατηγική που ακολουθεί έχει προσφέρει σε ετησιοποιημένη βάση αποδόσεις της τάξης του 25%, ήτοι το διπλάσιο αυτού που έχει προσφέρει ο κυριότερος αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500.

Ποια είναι αυτή η μαγική στρατηγική; Η επιλογή εταιριών που διαθέτουν "ανώτερα" προϊόντα στις αγορές του αλλά και "ανώτερο" μάνατζμεντ και η διακράτηση των μετοχών τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα…

Με λίγα λόγια, η πιο παλιά συνταγή στο επενδυτικό εγχειρίδιο.

Έμφαση στα θεμελιώδη και στις προοπτικές των εταιριών αλλά και στην ταυτότητα εκείνων που κρατούν τα ηνία τους. Και, βεβαίως, αγορά στη "σωστή" τιμή.

Ο κ. Μπάφετ αγόρασε χθες μετοχές, η τιμή των οποίων έχει πέσει κατά 42% από την αρχή του έτους και κατά 19% από την αρχή της προηγουμένης εβδομάδας, βάσει του κλεισίματος της Τρίτης. Και τις αγόρασε και με discount…

Τώρα, υπό το φως όλων αυτών, εάν κάποιος στον Λευκό Οίκο ή ακόμη και ο ίδιος ο κ. Πόλσον "σήκωσε το τηλέφωνο" και του ζήτησε "να βοηθήσει την κατάσταση" μάλλον λίγο ενδιαφέρει…

Ο άνθρωπος (προφανώς) έκανε πράξη τα πιστεύω του και ήδη κερδίζει.

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v