Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόνη η Εθνική στο ρινγκ της αγοράς

Στοίχημα της χρονιάς είναι η έγκριση του σχεδίου διάσωσης των Paulson-Bernanke. Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες συντηρούνται σχεδόν αποκλειστικά από την ανοδική κίνηση της Εθνικής. Σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός δανεισμένων τίτλων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η προειδοποίηση της General Electric για τα κέρδη του ομίλου, κυρίως όμως η αβεβαιότητα που κυριαρχεί όσον αφορά στην έγκριση του "πακέτου" Paulson - Bernanke κρατάει σε ομηρία τις αγορές.

Η G.E. έρχεται να υπενθυμίσει τα ουσιαστικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε ένα ευρύτερο μέρος της πραγματικής οικονομίας, ενώ το στοίχημα που παίζεται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο στις ΗΠΑ είναι, κατά την εκτίμηση ορισμένων Αμερικανών αναλυτών, το ποντάρισμα της χρονιάς.

Το σχέδιο διάσωσης εγκρίνεται άμεσα και η Wall Street ανακουφίζεται. Αυτό είναι το ένα ενδεχόμενο. Το δεύτερο "παίζει" με την προοπτική μιας μικρής μετάθεσης, καθώς οι δημοκρατικοί επιμένουν (και δικαιολογημένα, κατά την εκτίμησή μας) για ορθολογικότερη κατανομή βαρών.

Υπάρχει και ένα τρίτο ενδεχόμενο, που θα αποτελούσε… Αρμαγεδδώνα της αμερικανικής οικονομίας, και όχι μόνο.

Ως υπόθεση εργασίας, κρατάμε τα δύο πρώτα και στην προειδοποίηση της G.E. αποδίδεται η μικρή κόπωση της ανοδικής φοράς που παρατηρείται από τη Φρανκφούρτη μέχρι την Αθήνα.

Στο Χ.Α. ο FTSE 20 κρατά πάνω από τις 1.680 μονάδες, ελέω Εθνικής, που συνεχίζει κατά 2,5% υψηλότερα, στα 31,22 ευρώ.

Είναι όμως περιορισμένες οι βοήθειες που δίνονται από τον ΟΠΑΠ, στα 22,52 ευρώ, τον ΟΤΕ στα 13,84 ευρώ, τη Eurobank στα 13,02 ευρώ και την Πειραιώς στα 16,14 ευρώ.

Η Εθνική και ο 20άρης θα χρειαστούν περισσότερη στήριξη στη συνέχεια και από άλλους παίκτες αυτής της κατηγορίας. Αυτό γιατί και τα συμβόλαια των Dow και S&P 500 παραπέμπουν σε οριακή μεταβολή στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

Παράλληλα, έχει αυξηθεί ο αριθμός των μετοχών που πιέζονται χαμηλότερα, καθώς φτάνουν τις 85 έναντι 120 που παραμένουν στο "πράσινο".

Από αυτή την κατηγορία ξεχωρίζουμε την Betanet που περνά το 0,30 ευρώ (19,2%), καθώς συνεχίζουν Altec στο 0,62 ευρώ (25%), Microland στα 3,02 ευρώ (19,4%) και Πειραιώς Leasing στα 5,06 ευρώ (19,9%).

Στα 3,42 ευρώ η μετοχή των Multirama, με τον κ. Βίκτορα Ρέστη να έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σε τιμές πολύ, μα πολύ υψηλότερα.

Στα 2,66 ευρώ αντιδρά η μετοχή της Κλουκίνας - Λάππας, στο 0,43 ευρώ του Πετζετάκι και στο 0,54 ευρώ της Sanyo.

Ωστόσο, θα επιμείνουμε πως η τάση χρειάζεται στήριξη, καθώς ο αριθμός των δανεισμένων μετοχών σε Εθνική, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ παραμένει ιδιαίτερα υψηλός.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v