Κερδοσκόπος ή «χασοσκόπος»;

Κερδοσκόπος ή «χασοσκόπος» πρέπει να είναι ο επενδυτής; Μας τα έμπλεξε τα πράγματα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι παλαιός και νέος κόσμος αντιλαμβάνονται αλλιώς την ελεύθερη αγορά…

Κερδοσκόπος ή «χασοσκόπος»;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Είναι δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι.

Έτσι, εξάλλου, ονομάζονται. Ο παλιός και ο νέος.

Ψευδαίσθηση και μόνον είναι ότι έχουν προσεγγίσει ο ένας τον άλλον - στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Το βαθύ χάσμα αντίληψης που χωρίζει τις ΗΠΑ από την Ευρώπη, σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, έγινε σαφές χθες, για μία ακόμη φορά, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, κ. Peer Steinbrueck.

Οι επισημάνσεις του περί "αγγλοαμερικανικής αναζήτησης για ακόμη υψηλότερα κέρδη", ανάγκης απαγόρευσης του "κερδοσκοπικού short selling", όπως το χαρακτηρίζει, αλλά κυριότερα ο ισχυρισμός του ότι η κρίση είναι κυρίως "αμερικανικό πρόβλημα" τοποθετούν τον Γερμανό πολιτικό σε εντελώς διαφορετική σφαίρα αντίληψης έναντι εκείνης που δεσπόζει στην αμερικανική κεφαλαιαγορά και στις ΗΠΑ γενικότερα.

Δίχως αμφιβολία, ο κ. Steinbrueck δεν εκφράζει αμιγώς προσωπικές του απόψεις. Είναι εκλεγμένος αξιωματούχος, μέλος της γερμανικής κυβέρνησης και κατά προέκταση απηχεί ένα σημαντικό τμήμα του τρόπου σκέψης στην Ε.Ε.

Ενός πολιτικοοικονομικού σχηματισμού που, θεωρητικώς τουλάχιστον, εδράζει την ύπαρξή του στην προάσπιση ακριβώς αυτών των εννοιών κατά των οποίων βάλλει ο Γερμανός αξιωματούχος.

Ήτοι της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς και του εξοστρακισμού της παρεμβατικής εμπλοκής του κράτους σε αυτήν.

Στο πλαίσιο αυτό δεν "απελευθερώνονται" οι πάσης φύσεως αγορές, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στις αερομεταφορές (επίκαιρο το θέμα στην Ελλάδα…) ή σε άλλους τομείς της οικονομίας;

Στο πλαίσιο αυτό δεν καταργούνται, ή ακριβέστερα ποινολογούνται οι κρατικές ενισχύσεις;

Κεντρική έννοια
σε όλη αυτήν τη συζήτηση δεν είναι το κέρδος και η "παραγωγή" του;

Κατά συνέπεια πού ακριβώς εντοπίζεται το μεμπτό σε όσους επιδιώκουν να "κερδοσκοπήσουν" ή με άλλα λόγια να εξασφαλίσουν κέρδος, διενεργώντας "ανοιχτές πωλήσεις";

Πού οριοθετείται το "προσήκον" επίπεδο κέρδους και πότε ακριβώς πρέπει να σταματήσουμε να επιδιώκουμε τη δημιουργία κερδών;

Δεν μας το εξήγησε αυτό ο κ. Steinbrueck.

Βεβαίως, αντίστοιχα "κεντρική" σε όλη αυτήν τη συζήτηση είναι και η έννοια της "αποτελεσματικής εποπτείας".

Ομαλή λειτουργία της αγοράς δίχως "εποπτεία" μπορεί, προφανώς, να οδηγήσει σε στρεβλώσεις και προσπάθειες -επιτυχείς ή μη- παραβίασης της νομοθεσίας.

Στο σημείο αυτό πρέπει να ομολογήσουμε πως ο φίλτατος Γερμανός υπουργός έχει δίκιο, κατακρίνοντας τις ΗΠΑ για την αποτυχία τους να ρυθμίσουν επαρκώς τη λειτουργία των επενδυτικών τραπεζών.

Στην Ευρώπη, όμως, πώς έχει απαντηθεί το ζήτημα αυτό; Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είχαν "έκθεση" στην ίδια χρηματοπιστωτική κρίση; Αυτές επιδιώκουν το κέρδος ή τη ζημία; Και εν τέλει, λειτουργούν σε άλλο "οικονομικό σύστημα";

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v