Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τις ΗΠΑ οι καταλύτες ανάκαμψης στο ΧΑ

Από τις εξελίξεις σχετικά με την αναμενόμενη έγκριση του σχεδίου "σωτηρίας" των αμερικανικών τραπεζών από το Κογκρέσο περνά η ανάκαμψη και στην εγχώρια αγορά. Η χειραγώγηση στη ΔΕΗ. Τα στατιστικά της εβδομάδας.  

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ξεκινάμε με την γλαφυρή εισαγωγή από το χθεσινό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου. «Έληξε η απεργία των τελωνειακών και επέστρεψαν οι εισαγόμενες πωλήσεις στις τράπεζες, ενώ σε χρηματιστηριακό… βραχυκύκλωμα φαίνεται να οδηγείται ο τίτλος της ΔΕΗ».

Επειδή η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο παραμένει λίγο έως πολύ γνωστή, με δεδομένη τη διάθεση αποχώρησης ξένων επενδυτικών οίκων, θα επικεντρωθούμε στην περίπτωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Αυτό γιατί, κατά την εκτίμησή μας, αποτελεί ίσως την ενδεικτικότερη περίπτωση… χειραγώγησης από την πλευρά ξένων οίκων, με την ανοχή (τουλάχιστον) συνεργατών τους στην εγχώρια αγορά και… πολιτικές προεκτάσεις.

Η μετοχή της ΔΕΗ αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα «εκλογικά χαρτιά», δέχθηκε επικρίσεις πριν την εκλογική διαδικασία, ακολούθησε ένα ράλι που έφερε την τιμή της μετοχής μέχρι τα 37 ευρώ, με την διοίκηση της Επιχείρησης στην συνέχεια να αναιρεί σταθερά τον ίδιο της τον σχεδιασμό.

Η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί πλέον χαμηλότερα και των 13 ευρώ σε σημείο που «απειλούνται» τα ιστορικά χαμηλά των 11,7 ευρώ. Πρόκειται, πάντα κατά την εκτίμησή μας, για μια υπόθεση που από μόνη της συνιστά αντικείμενο ελέγχου, έρευνας, για την ανεξέλεγκτη δράση ξένων επενδυτικών οίκων (και όχι μόνο).

Στις τράπεζες οι πωλήσεις συνεχίζονται, καθώς ο κλάδος πλήττεται από την εσπευσμένη αποχώρηση πρώην επενδυτικών τραπεζών που μετατρέπονται υποχρεωτικά σε εμπορικές.

Η ένταξη αυτών των οίκων σε καθεστώς αυστηρότερου ελέγχου, σε συνδυασμό με την κατάρρευση των ιδιωτικών πλατφορμών συναλλαγών δικαιολογεί τη διάρκεια και ένταση των ρευστοποιήσεων.

Στο Χ.Α., όπως και σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ποντάρουν στην τελική έγκριση του «σχεδίου σωτηρίας» των Αμερικανών και της ροής ρευστού προς τις προβληματικές τράπεζες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαιώνει πως το σχέδιο περνά, η αυξημένη όμως μεταβλητότητα των βασικών δεικτών παραπέμπει σε επιφυλακτικότητα για τον χρόνο υλοποίησης του σχεδίου, την αποτελεσματικότητά του, αλλά κυρίως των συνεπειών που φέρνει η επόμενη ημέρα.

Δεν είναι τυχαίο πως «βασικά» εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου παρουσιάζουν και αυτά μεγάλη διακυμανσιμότητα. Θεωρούμε ενδεικτική την κίνηση του χρυσού, αργά το μεσημέρι της Παρασκευής αρχικά προς τα χαμηλά των 865 δολαρίων η ουγκιά και μετά από μία ώρα η αντίδραση προς τα 887 δολάρια.

Είναι περίεργο πως σε μία φάση που οι μετοχικές αξίες πιέζονται διεθνώς, ο χρυσός δεν ακολουθεί ξεκάθαρα ανοδική φορά, δεν σταθεροποιείται σε υψηλότερες τιμές. Είναι η ίδια περίοδος που εκείνες οι συντηρητικές, γραφειοκρατικές παραδοσιακές εμπορικές τράπεζες επιχειρούν να πάρουν πίσω ένα μέρος από την... πίτα που «έκλεψαν» τα τελευταία χρόνια τα επενδυτικά σχήματα και οι επιθετικές τράπεζες επενδυτικού προσανατολισμού.

Κατά μία άποψη, στις ΗΠΑ εκτός των άλλων βρίσκεται σε εξέλιξη ένας.... εμφύλιος μεταξύ παλαιού - παραδοσιακού εμποροτραπεζικού κατεστημένου και της τάξης των νεόκοπων γιάπηδων που με εργαλείο την μόχλευση και τον δανεισμό είχαν φτάσει να ελέγχουν το παιχνίδι στις ΗΠΑ, διεθνώς.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για μία ισχυρή αντίδραση που θα ξεκινούσε από την Wall και θα παρέσυρε τις διεθνείς αγορές, την Ευρώπη και βεβαίως την Αθήνα.

Αυτό με την προϋπόθεση πως το σχέδιο θα έχει προχωρήσει και τα κεφάλαια θα εκταμιεύονται το αργότερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Σε διαφορετική περίπτωση το τελευταίο χαμηλό των 2.881 μονάδων αποτελεί για τον Γενικό Δείκτη περιοχή στήριξης.

----------------------

Όπως επισημαίνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: «Βασικό ζητούμενο παραμένει το πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης καθώς ο χρόνος φαίνεται να στρεσάρει τις αγορές οι οποίες έχουν εγκαταλείψει θεμελιώδη και deals και ασχολούνται αποκλειστικά με την επιβίωση του τραπεζικού κλάδου στην Αμερική.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στην περιοχή των 3.000 μονάδων επιλέγοντας το σενάριο του σχηματισμού διπλού πυθμένα ως πιθανότερο ενδεχόμενο ανάκαμψης διατηρώντας το σήμα αγοράς από τον MACD. Έως τις 2.880 μονάδες το σενάριο διατηρεί την ισχύ του, από εκεί και πέρα η ταχύτητα της πτώσης θα αυξηθεί με τις γνωστές επιπτώσεις σε margin calls και σε ψυχολογία.

Αν και δεν έχει υπάρξει ακόμα τεχνική επιβεβαίωση η ζώνη των 2.900 – 2880 μονάδων θα μπορούσε να αποτελέσει την περιοχή των χαμηλών του 2008 αφού συμπληρώνεται διόρθωση 61,8% της κίνησης από τις 1462 εώς τις 5.346 μονάδες οι δε ταλαντωτές των εβδομαδιαίων και μηνιαίων διαγραμμάτων έχουν υποχωρήσει σε υποτιμημένες ζώνες.

Αυτό που διαφέρει είναι η ταχύτητα με την οποία έχει συντελεσθεί η άνοδος και η ταχύτητα της πτώσης. Σε εννέα μήνες η αγορά πήρε πίσω μια άνοδο 3 ετών, γεγονός που δεν είναι απόλυτα συμβατό με τις χρονικές αναλογίες μιας διόρθωσης.

Σε κάθε περίπτωση λόγω της ταχύτητας της πτώσης δημιουργούνται πλέον προϋποθέσεις για μια μεσοπρόθεσμη γρήγορη και απότομη ανοδική διόρθωση η οποία θα φέρει το Γενικό Δείκτη σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από την ζώνη εκκίνησης της ανόδου. Το σενάριο αυτό ενισχύεται από το σβήσιμο των συναλλακτικών όγκων σε πτωτικές συνεδριάσεις αλλά και από την ελκυστικότητα της αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα»

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.017,89 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 5,96%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να ανέλθουν στο 41,73%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 6,30%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 4,98%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 3,25% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με αξιόλογα κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο κλάδος των Ασφαλειών (8,62%), ενώ οριακά υψηλότερα βρέθηκε και ο κλάδος των Χημικών (0,06%).

Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι ολοκλήρωσαν την εβδομάδα πτωτικά, με οκτώ εξ αυτών μάλιστα να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες των έξι ποσοστιαίων μονάδων. Πρόκειται για τους κλάδους των Τροφίμων και Ποτών (-11,07%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-11%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-8,91%), των Πρώτων Υλών (-7,98%), των Κατασκευών και Υλικών (-7,44%), των Τηλεπικοινωνιών (-6,34%), των Ταξιδιών και Αναψυχής (-6,22%) και των Τραπεζών (-6,05%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Betanet (82,35%), Microland (81,08%), Altec (57,50%), Κλωνατέξ (ΠΟ 31,58%), Compucon (26,32%), Πειραιώς Leasing (19,37%), Ξυλεμπορία (17,86%), Ιντερτέκ (17,12%), Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (15,38%) και Έδραση (14,81%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Κεραμεία Αλλατίνη (-25%), Alsinco (-16,48%), ΓΕΚ (-14,97%), Τράπεζα Κύπρου (-14,72%), ΔΕΗ (-14,64%), Πραξιτέλειο (-14,59%), Intralot (-14,24%), Jumbo (-13,97%), Νηρεύς (-13,67%), και Εμπορική Τράπεζα (-13,64%).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v