Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Άμυνα" στο ΧΑ με το βλέμμα στο σχέδιο διάσωσης

Η πρώτη μεγάλη μάχη αυτής της φάσης του πολέμου δίνεται σήμερα, με την αναμενόμενη ψήφιση του σχεδίου διάσωσης. Στον ρυθμό της Wall και των ευρωπαϊκών αγορών το ΧΑ, που συνεχίζει σήμερα με νέο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ως την κρισιμότερη εβδομάδα του πολέμου χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι Αμερικανοί αναλυτές αυτήν που ξεκινά σήμερα. Τη σημερινή ημέρα κρίνονται τα περισσότερα όσον αφορά στην τύχη του σχεδίου διάσωσης, για το οποίο γίνεται αναφορά εκτενώς και εμπεριστατωμένα στη θεματογραφία του euro2day.gr.

Ο κ. Warren Buffet προειδοποιεί τις τελευταίες ημέρες πως όποια απόφαση ληφθεί, εννοώντας προφανώς την υπερψήφιση του σχεδίου, θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά, που επιφυλάσσεται για τη συνέχεια. Κυριότερος εκπρόσωπός της ο κ. N. Roubini (εκτενής αναφορά στο χθεσινό «Ε» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας»), ο οποίος παραμένει εξαιρετικά προβληματισμένος ακόμη και μετά την υλοποίηση του σχεδίου σωτηρίας.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή μάχη είναι ίσως η κρισιμότερη αυτής της εβδομάδας, στην έκβαση της οποίας προσβλέπει το σύνολο των αγορών, από Νέα Υόρκη βεβαίως μέχρι Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής.

Νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX ξεκινούσε με απώλειες 0,9% - 1% χαμηλότερα.

Αναμονή μεν, αλλά και ρευστοποιήσεις από ορισμένους, οι οποίοι δεν περιμένουν τη σημερινή έκβαση.

Ανάλογη τάση είναι λογικό να διαμορφώνεται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου από σήμερα ισχύει το νέο διευρυμένο ωράριο.

Στο Χ.Α. η βραχυπρόθεσμη τάση βασικών δεικτών, μετοχών κλίνει και πάλι χαμηλότερα, καθώς μέχρι πρότινος ξένοι επενδυτικοί οίκοι φαίνεται να έχουν υπόλοιπα πωλητικών θέσεων.

Χαμηλότερα δείχνουν οι πρώτες εντολές σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιριών του FTSE 20. Από τον 20άρη χρήζει αναφοράς η περίπτωση της ΔΕΗ, καθώς η διοίκηση της Επιχείρησης προειδοποιεί πως τα μεγέθη β΄ εξαμήνου θα είναι χειρότερα από αυτά του πρώτου, ενώ η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καταθέτει μηνύσεις κατά της διοίκησης.

Από τη σύνθεση και την έκταση των πωλήσεων που προεξοφλείται ότι θα υπάρξουν στην αρχή της συνεδρίασης εξαρτάται η βραχυπρόθεσμη τάση για μετοχές των Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς.

Από την εικόνα που θα διαμορφωθεί στον 20άρη θα εξαρτηθεί και η αντοχή ορισμένων εγχώριων επενδυτικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στον μικρομεσαίο χώρο. Ακόμη και εκείνων των παραγόντων της αγοράς που ενεργούν στην καλούμενη ομάδα μετοχών του 30λεπτου, δηλαδή όσων η τιμή «παίζει» στο 0,30 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v