Deals διάσωσης: Οι κίνδυνοι για τους μετόχους

Μπορεί στο Χ.Α. να μην έχουμε Lehman και AIG, αλλά έχουμε νέα γενιά προβληματικών. Τα deals διάσωσης ίσως έχουν κάτι κοινό με τα ξένα. Να διασώζουν τις απαιτήσεις των δανειστών και να χάνουν μόνο οι μέτοχοι.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Deals διάσωσης: Οι κίνδυνοι για τους μετόχους
Μπορεί η ελληνική οικονομία να μη φοβάται καταρρεύσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα της, έχει όμως να επιδείξει μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων.

Εννέα μήνες κρίσης ήταν αρκετοί για να δοκιμάσουν τις ασθενείς, όπως αποδείχτηκε, αντοχές επιχειρήσεων όπως οι Altec, Μ. Ι. Μαΐλλης, Betanet κ.ά. Οι τράπεζες έχουν πάρει ήδη το "όπλο" τους και τα deals "διάσωσης" έχουν ξεκινήσει. Θα μοιάζουν με τα deals διάσωσης που διενεργούνται στις ΗΠΑ; Θα διασφαλίζουν δηλαδή όσο μπορούν τους δανειοδότες, ενώ οι μέτοχοι θα πρέπει να συμβιβαστούν με τη χαμένη αξία ή να αμφιβάλλουν και για την εναπομείνασα; Η προϊστορία στην Ελλάδα δεν είναι υπέρ των μετόχων.

Και η κατάσταση δεν δείχνει να έχει αλλάξει. Οι τράπεζες για να σώσουν μέρος των απαιτήσεών τους θα επιδιώξουν στην καλύτερη περίπτωση ή να εφαρμόσουν πρόγραμμα "γενναίας" αναδιάρθρωσης (π.χ. Μαΐλλης, Πετζετάκις, Σέλμαν κ.ά.) σε συνεργασία με τους βασικούς μετόχους των επιχειρήσεων ή να βρουν στρατηγικό επενδυτή (συνηθέστερη διαδικασία) για όσες συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης του κεφαλαίου κίνησής τους (π.χ. ΑΕΓΕΚ, Προοδευτική).

Η περίπτωση της ΑΕΓΕΚ έδειξε ότι οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να αναλαμβάνουν τον -μετοχικό και λειτουργικό- έλεγχο των προβληματικών εταιριών αλλά και μέρος του κόστους με διαγραφές και κεφαλαιοποίηση δανείων (διαγραφή δανείων 60 εκατ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση δανείων 33 εκατ. ευρώ) προκειμένου να βρουν στρατηγικό επενδυτή.

Προς το παρόν στις παραπάνω περιπτώσεις οι μέτοχοι έχουν ήδη καταγράψει μεγάλες απώλειες και ευελπιστούν ότι δεν θα χάσουν και την εναπομείνασα αξία. Τι θα συμβεί με τη νέα γενιά προβληματικών όπως οι Altec, Μαΐλλης, Betanet, Κυριακίδης Μάρμαρα;

To Euro2day επιχειρεί μια καταγραφή των μέχρι τώρα κινήσεων των τραπεζών στις παραπάνω περιπτώσεις προκειμένου να διαφανεί αν τα deals διάσωσης που προωθούνται θα συνυπολογίζουν και τα συμφέροντα των μετόχων.

Altec: Οι τρεις βασικές πιστώτριες τράπεζές της (EFG Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) χορηγούν στον όμιλο επιπλέον χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ με ενέχυρο το σύνολο των μετοχών του βασικού μετόχου της κ. Αθ. Αθανασούλη καθώς και των μετοχών που κατέχει η μητρική Altec στη θυγατρική της Microland. Επιπλέον, σε συνεργασία με τις τράπεζες θα εκπονηθεί σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης της εταιρίας, όπως επίσης και business plan. Ο σύμβουλος θα ελέγχει και τις ταμειακές ροές του ομίλου.

Ενδιαφερόμενοι για δραστηριότητες του ομίλου υπάρχουν ήδη και αυτό είναι σε γνώση των τραπεζών. Για τον λόγο αυτόν μέρος της χρηματοδότησης ύψους 15 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για αποπληρωμή οφειλών της Altec Telecoms στον ΟΤΕ προκειμένου να επανέλθει σε λειτουργία. Η Altec Telecoms αποτελεί τον "πνεύμονα" άμεσης ρευστότητας για τον όμιλο και η λειτουργία της θα περιορίσει τα προβλήματα κεφαλαίου κίνησης.

Οι τράπεζες έχουν υπολογίσει ότι ο όμιλος Altec με την Telecoms απαιτεί ετησίως κεφάλαιο κίνησης της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Χωρίς αυτήν, όμως, θα μειωθεί σημαντικά η άμεση ρευστότητά του. Επιπλέον θα πρέπει να πουληθεί, έστω και με συμβολικό τίμημα, προκειμένου να μη διαγραφούν απαιτήσεις 26 εκατ. ευρώ της Altec καθώς και τα κεφάλαια που έχει βάλει ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για τις άλλες δραστηριότητες του ομίλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρηματικός όμιλος πρόσφερε στον κ. Αθ. Αθανασούλη 40 εκατ. ευρώ για τον κλάδο software.

Κυριακίδης Μάρμαρα: Σημαντική αύξηση τόκων που πληρώνει για τον δανεισμό του εμφανίζει ο όμιλος Κυριακίδης Μάρμαρα, με αποτέλεσμα να εξετάζει άμεσα μέτρα βελτίωσης της χρηματοοικονομικής του διάρθρωσης. Οι κίνδυνοι ρευστότητας που αντιμετωπίζει οδήγησαν τον ορκωτό να υπογράψει τη λογιστική α΄ εξαμήνου με σύμφωνη μεν γνώμη, δίνοντας όμως έμφαση στους κινδύνους επιτοκίου και ταμειακών ροών για την εισηγμένη. Οι μεγάλες πιστώτριες τράπεζες της Κυριακίδης σε συνεργασία με τη διοίκησή της προωθούν σχέδιο ενίσχυσής της με φρέσκα κεφάλαια. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό μέρος της προεργασίας και εφόσον προχωρήσει το σχέδιο των τραπεζών τότε η εισηγμένη θα λάβει ισχυρή ανάσα.

Betanet: Η διοίκηση της Betanet με ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο εντός του Αυγούστου ζήτησε τη συνολική επαναξιολόγηση των δανείων της, αθροιστικού ύψους 33 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες εξετάζουν το αίτημα αναχρηματοδότησης, έχουν πάντως εγγράψει προσημειώσεις επί του ακινήτου της στο Σχηματάρι προκειμένου να εξασφαλιστούν.

Η εισηγμένη κατασκευαστική εμφάνισε στο α΄ εξάμηνο μείωση κύκλου εργασιών από τα 17,8 στα 11,8 εκατ. και ζημία 8,5 εκατ. ευρώ λόγω του σχηματισμού πρόβλεψης για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 7 εκατ. ευρώ. Η ίδια η εταιρία αναφέρει ότι "το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αποτελεί έναν σημαντικό κίνδυνο για την ομαλή παραγωγική και λειτουργική δραστηριότητα και δημιουργεί δυσκολίες στις σχέσεις με τρίτους".


Μαΐλλης: Η ελληνική πολυεθνική βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τον επανακαθορισμό των επιτοκίων μακροπρόθεσμων δανείων μετά την αθέτηση όρων του δανεισμού από τις ζημίες του 2007. Στόχος των τραπεζών να εξασφαλίσουν την εξυπηρέτηση του δανεισμού και την υλοποίηση του σχεδίου turn around. Με τον τρόπο αυτόν μεταθέτουν και τον κίνδυνο στα δικά τους χαρτοφυλάκια εξασφαλίζοντας και σημαντικά υψηλότερο επιτόκιο από αυτό που βάρυνε τη Μ. Ι. Μαΐλλης έως τις 31/12/07 (Euribor πλέον 1,05%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v