Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μωραϊτάκης: Ναι σε διαχείριση χαρτ/κίου από ΑΕΕΔ

Να επιτραπεί στις ΑΕΕΔ (Ανώνυμες Εταιρίες Επενδυτικής Διαμεσολάβησης) να επεκταθούν στη διαχείριση χαρτοφυλακίου πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης. "Κεραυνοί" κατά τραπεζών.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Μωραϊτάκης: Ναι σε διαχείριση χαρτ/κίου από ΑΕΕΔ
Να επιτραπεί στις ΑΕΕΔ (Ανώνυμες Εταιρίες Επενδυτικής Διαμεσολάβησης) να επεκταθούν στη διαχείριση χαρτοφυλακίου πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, στα πλαίσια του χαιρετισμού που έκανε στην ημερίδα που οργάνωσε ο ΣΕΔΥΚΑ για την παρουσίαση τριών εισηγμένων εταιριών της Σοφοκλέους.

Ο κ. Μωραϊτάκης κάλεσε τις ΑΕΕΔ να προτιμήσουν τη συνεργασία με χρηματιστηριακές εταιρίες-μέλη του ΣΜΕΧΑ, καθώς μερικές εξ αυτών συνεργάζονται μόνο με τραπεζικές ΑΧΕ, παρά τις υψηλές προμήθειες με τις οποίες χρεώνονται.

Αναφερόμενος στον ρόλο των διαμεσολαβητών, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ τόνισε ότι είναι λάθος η ελληνική πρακτική, σύμφωνα με την οποία το θέμα της διαχείρισης χαρτοφυλακίου συνδέεται με το ύψος των κεφαλαίων και όχι με το στοιχείο της ποιότητας.

"Το θέμα είναι ποιοτικό και όχι ποσοτικό", δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι σε χώρες του εξωτερικού απαιτούνται πολύ χαμηλότερα κεφάλαια για όσους ασκούν διαχείριση χαρτοφυλακίου, σε σχέση με αυτά που απαιτούνται στη χώρα μας.

"Στις ΗΠΑ οι διαμεσολαβούντες μπορούν να κάνουν τα πάντα, στην Ελβετία τα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια για έναν διαχειριστή χαρτοφυλακίου είναι μόλις 100 χιλιάδες ευρώ και στην Κύπρο 300.000 ευρώ", συνέχισε ο κ. Μωραϊτάκης, υπαινισσόμενος ότι τα τόσο υψηλά κεφαλαιακά όρια στην Ελλάδα έχουν τεθεί έτσι ώστε το θέμα τις διαχείρισης να περάσει σε μεγάλο βαθμό στις τράπεζες.

Ανάλογες αιχμές εκφράστηκαν και για τα αμοιβαία κεφάλαια. Στο Λουξεμβούργο, για παράδειγμα, απαιτούνται πολύ λιγότερα κεφάλαια απ’ ό,τι στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Μωραϊτάκης δήλωσε ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατάρρευσης, αλλά δεν είναι βέβαιος για τι θα γίνει αν συνεχιστεί η κρίση, καθώς οι τράπεζες δανείζονται σημαντικά κεφάλαια από τη διατραπεζική αγορά (όπου η κατάσταση ενδέχεται να χειροτερέψει) και από τη ναυτιλία, όπου τελευταία παρατηρείται κάποια επιδείνωση της κατάστασης.

Αναφερόμενος στον φόρο υπεραξίας, ο κ. Μωραϊτάκης επισήμανε ότι οι θέσεις του ΣΜΕΧΑ έχουν δικαιωθεί. Ανέφερε ότι ακόμη και σήμερα η επιστροφή του φόρου υπεραξίας για ζημιογόνες πράξεις αφορά μόνο στις μετοχές στις οποίες ο επενδυτής έχει αποκομίσει κέρδη (!), συμπληρώνοντας ότι αμφιβάλλει αν τελικά κάτι τέτοιο θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Τέλος, ο κ. Αλ. Μωραϊτάκης επανέλαβε τη θέση του πως, λόγω των συνθηκών αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει υπογράψει η Ελλάδα με πολλές χώρες, οι ξένοι και οι εγχώριοι μεγαλοεπενδυτές θα αποφύγουν τη φορολόγηση αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v