Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνθήκες για νέα ισχυρή πτώση στο ΧΑ

Σε κόκκινη συνεδρίαση αναφέρονται οι χρηματιστές, καθώς οι χθεσινές απώλειες στη Wall ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί σε ημερήσια βάση. Από τη Wall η πιθανή «οξυγόνωση» των αγορών.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση του Dow Jones στην ιστορία της αμερικανικής αγοράς αποδίδει εν μέρει μόνο την εικόνα των αγορών που αναπόφευκτα επηρεάζει την πραγματική οικονομία.

Από 2,8% χαμηλότερα ξεκινούσε ο DAX στη Φρανκφούρτη, σε «ελεύθερη πτώση» στο Χρηματιστήριο Αθηνών βασικοί δείκτες, μετοχές.

Σε σχετικά θέματα του euro2day.gr «Τράπεζες: Στενότης… τέχνας κατεργάζεται», αλλά και «Ουδείς λόγος ανησυχίας για ελληνικές τράπεζες», επιχειρείται η όσο το δυνατόν πιο ψυχρή προσέγγιση της κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά την εκτίμησή μας, το πρόβλημα των αγορών αλλά κυρίως των οικονομιών συνίσταται στην αδυναμία προσδιορισμού τόσο της έντασης, της έκτασης, όσο και της διάρκειας αυτών που βιώνουμε εδώ και έναν χρόνο.

Παράγοντες της αγοράς και κατά κανόνα νουνεχείς τραπεζίτες, πολύπειροι χρηματιστές που έχουν ζήσει και… πολέμους, ομολογούν πως κάτι τέτοιο δεν έχουν ξαναγνωρίσει.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα πέραν της χρήσης εγγενή προβλήματα της ελληνικής αγοράς λειτουργούν πολλαπλασιαστικά. Είτε μας αρέσει είτε όχι, υπάρχει κρίση αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης στο σύστημα.

Αυτό σε μεγάλο βαθμό αποδίδει και την ένταση των πωλήσεων σε τραπεζικές μετοχές. Προβληματίζει όμως και η λειτουργία του μηχανισμού μόχλευσης - χρηματοδότησης κωδικών, ακόμη και Ελλήνων επιχειρηματιών, επενδυτικών κύκλων, που λειτουργούν είτε άμεσα στο Χ.Α. είτε μέσω υπεράκτιων και… εξωτικών προορισμών.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, υπάρχει πρόβλημα σε ένα μέρος της αγοράς και αυτό είναι εμφανές κυρίως στον FTSE 20 και αφορά πρωτίστως στον δανεισμό επιχειρηματιών, στη μόχλευση κωδικών και στο περιθώριο δανεισμού. Μίγμα που οδηγεί σε αναγκαστικές, υποχρεωτικές πωλήσεις.

Αν συνεκτιμήσουμε πως σε αυτή τη φάση της αγοράς μας εξακολουθούν να πωλούν υποχρεωτικά είτε απευθείας είτε για λογαριασμό πελατών τους επενδυτικοί οίκοι του τύπου… Lehman, Goldman Sachs και βεβαίως και άλλων, τότε έχουμε καλύτερη εικόνα του τι γίνεται.

Η βαθιά ανάσα στις αγορές, εάν έρθει, θα έρθει μόνο από την επίλυση της χρηματοδότησης των τραπεζών και την υλοποίηση του σχεδίου σωτηρίας. Αναφερόμαστε μόνο σε βραχυμεσοπρόθεσμη εκτόνωση, σωτήρια ανάσα των αγορών, καθώς το πρόβλημα υφίσταται και βρίσκεται σε εξέλιξη. Τουλάχιστον αυτό σημειώνουν εδώ και καιρό τόσο ο κ. Πολ Κρούγκμαν όσο και ο κ. Νουριέλ Ρουμπίνι, παράγοντες που εκ του αποτελέσματος, δυστυχώς για το σύστημα, επιβεβαιώνονται.

Από την εγχώρια αγορά κρατάμε τις έγκαιρες, καθότι γίνονται εδώ και καιρό, αναφορές για τα επερχόμενα, τόσο του serraios όσο και της ομάδας του eZMarket. Μάλιστα τα παιδιά του eZMarket μας υπενθυμίζουν την προφητική αναφορά τους της 9ης Αυγούστου τρέχοντος (όπως είχε δημοσιευτεί στον «Κόσμο του Επενδυτή»).

Προσβλέποντας στη Νέα Υόρκη λοιπόν για να κερδηθεί αυτή η μάχη. Σε μια εβδομάδα που εκ των προτέρων γνωρίζαμε ότι επιφυλάσσει εξαιρετικά δυσάρεστες εξελίξεις, εάν και εφόσον δεν ψηφίζονταν, υλοποιούνταν άμεσα το «σχέδιο διάσωσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v