Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσδοκίες αντίδρασης λόγω σχεδίου διάσωσης

Ευάλωτη και με υψηλή μεταβλητότητα παραμένει η βραχυπρόθεσμη τάση. Σε βάθος χρόνου η MIG φιλοδοξεί να αποτελέσει τον καταλύτη για τη δημιουργία οικονομικών κλίμακος στις τράπεζες, με μοχλό τα σημαντικά κεφάλαια του ομίλου.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Δεν «έπεισε» τις ασιατικές αγορές η Γερουσία, αναφέρεται σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr. Μένει να φανεί κατά πόσον η χθεσινοβραδινή… νίκη στα σημεία των υπέρμαχων της προώθησης του σχεδίου διάσωσης έχει τη δυνατότητα να πείσει τις ευρωπαϊκές αγορές.

Νωρίτερα στην Φρανκφούρτη o DAX ξεκινούσε από 0,4-0,5% χαμηλότερα, με εμφανείς όμως τις διαθέσεις αναμονής για τις άμεσες εξελίξεις στη Wall.

Μερίδα αναλυτών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ανάκαμψης, λόγω «σχεδίου σωτηρίας», με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, πάντα, για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Χθες ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε μεταξύ υψηλής τιμής των 2.933,4 μονάδων, χαμηλής των 2.828,2 μονάδων και έκλεισε στις 2.837,2 μονάδες.

Όμως, πέραν της άκρως βραχυπρόθεσμης τάσης, ενδιαφέρον έχει, κατά την εκτίμησή μας, η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Marfin Investment Group, Ανδρέα Βγενόπουλου, πως «πιθανές συνέργιες μεταξύ των τραπεζών θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αξία για τους μετόχους».

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως σε αυτές τις τιμές (ή και χαμηλότερες βέβαια), δημιουργούνται συνθήκες αναδιάταξης δυνάμεων, δημιουργίας νέων συμμαχιών, με οφέλη –πιθανότατα- για τους επενδυτές σε βάθος χρόνου.

Όσον αφορά όμως στη βραχυπρόθεσμη τάση, αναλυτές θεωρούν κρίσιμη, κατά συνέπεια και ισχυρή, την ευρύτερη ζώνη των 2.750 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και τιμές σαφώς υψηλότερα των 25-26 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Χθες πραγματοποιήθηκαν αυξημένες συναλλαγές από τα υψηλά στο «γύρισμα» του 20άρη και μέχρι το κλείσιμο σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιρειών του 20άρη.

Άλλαξε χέρια πολύ χρήμα-θέσεις χθες στα υψηλά του Γενικού Δείκτη και του FTSE 20. Μόνο στην Alpha Bank, που τελικά υποχώρησε κατά 2,24%, έγιναν συναλλαγές 2,082 εκατ. μετοχών. Στην Eurobank, που υποχώρησε επίσης με 2,2%, συναλλαγές 1,2 εκατ. μετοχές, ενώ στην Εθνική που έβαλε και χθες «πλάτη» 1,8 εκατ. τεμάχια.

Υψηλές συναλλαγές και σε ΟΠΑΠ-Intralot, με τον Οργανισμό να παίρνει θέση στο πρόσφατο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας για στρατηγική συνεργασία με την Intralot.

Η μετοχή του Οργανισμού υποχώρησε χθες κατά 5,2%, συνεχίζοντας την διόρθωση από τα υψηλά των 22,7 ευρώ (25/9) μέχρι το χθεσινό χαμηλό των 20,38 ευρώ. Ανάλογη πορεία εμφανίζει και η μετοχή της Intralot, που με εξαίρεση το 6,4% της Τρίτης, χάνει περισσότερο από 9% την τελευταία εβδομάδα.

Από το ευρύτερο μέρος του ταμπλό θα επιμείνουμε πως μετοχές εταιρειών με απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή πέριξ των 0,30 και 0,50 ευρώ μπορεί να παρουσιάζουν ενδιαφέρον, εάν και εφόσον βέβαια βοηθά η τάση σε 20άρη και Mid 40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v