Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Euroxx: Ελκυστικά αποτιμημένες οι τράπεζες

Ελκυστικότερη αποτίμηση και υψηλότερους ρυθμούς κερδοφορίας έναντι των ευρωπαϊκών διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τη Euroxx, σε έκθεσή της με ημερομηνία 1 Οκτωβρίου. Τι εκτιμά για ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, Πειραιώς.

Euroxx: Ελκυστικά αποτιμημένες οι τράπεζες
Ελκυστικότερη αποτίμηση και υψηλότερους ρυθμούς κερδοφορίας έναντι των ευρωπαϊκών διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τη Euroxx, σε έκθεσή της με ημερομηνία 1 Οκτωβρίου για τον κλάδο.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, μια σύγκριση με τον ευρωπαϊκό κλάδο δείχνει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ελκυστικά αποτιμημένες, διαπραγματευόμενες 6,3 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2009 έναντι 7,2 για τον ευρωπαϊκό κλάδο.

Αυτό, όπως αναφέρει η Euroxx, οφείλεται στην αδικαιολόγητη υποαπόδοση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών μέχρι στιγμής στο έτος, οπότε και έχουν χάσει το 44% της αξίας τους, αλλά και των υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης κερδοφορίας (με εκτίμηση για αύξηση 20%).

Ωστόσο, η Euroxx παρατηρεί ότι οι χρηματιστηριακές επιδόσεις των τραπεζών είναι στενά συνδεδεμένες με αυτές των ευρωπαϊκών τίτλων. Έτσι, παρά τις θετικότερες προοπτικές με βάση τα θεμελιώδη, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα ανακάμψουν όταν η εικόνα της διεθνούς οικονομίας γίνει λιγότερο «μαύρη» και τα επιτόκια euribor αρχίσουν να υποχωρούν.

Εν τω μεταξύ, η χρηματιστηριακή πραγματοποίησε «crash test» στις τέσσερις κορυφαίες τράπεζες με βάση το σενάριο ότι μια σειρά αρνητικών παραγόντων θα συμβεί ταυτόχρονα το 2009.

Με βάση την ανάλυσή της, οι τέσσερις τράπεζες θα χάσουν το 20-24% των καθαρών κερδών του 2009, με τη Eurobank να επιδεικνύει τη χειρότερη απόδοση (-33%), κυρίως λόγω των σημαντικά υψηλότερων ζημιών από επισφάλειες στα καθαρά κέρδη. Ωστόσο, και οι τέσσερις συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με μονοψήφια Ρ/Ε.

Αναφορικά με τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών, η Euroxx σημειώνει ότι είναι προφανές ότι ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων επιβραδύνεται, ενώ οι ισχυροί ρυθμοί αύξησης των καταθέσεων οφείλονται στην εντυπωσιακή εξέλιξη των προθεσμιακών καταθέσεων.

Η εκτίναξη χορηγήσεων και καταθέσεων στις διεθνείς δραστηριότητες των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών παραμένει εντυπωσιακή και αντισταθμίζει την επιβράδυνση στην πιο ώριμη εγχώρια αγορά.

Με βάση τις τιμές-στόχους που δίνει η Euroxx, το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου εμφανίζεται στον τίτλο της Τράπεζας Κύπρου (88,4%) και της Τράπεζας Πειραιώς (66,9%).

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή διατηρεί συστάσεις “overweight”για Alpha Bank (με τιμή-στόχο στα 22,3 ευρώ), Eurobank (με τιμή-στόχο στα 20,1 ευρώ), Εθνική (με στόχο στα 38,3 ευρώ), Πειραιώς (με τιμή-στόχο στα 24,2 ευρώ), Τ. Κύπρου και Marfin Popular Bank με τιμή-στόχο στα 5,8 ευρώ.

Παράλληλα, δίνει συστάσεις «equalweight” για Αγροτική (με στόχο τα 2,5 ευρώ) και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με τιμή-στόχο στα 10 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v