Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γλυκές τράπεζες με... πικρή Coca Cola

Η νέα καθοδική αναθεώρηση των οικονομικών στόχων από την Coca Cola 3E φέρνει τον τίτλο στο -11% με αυξημένη προσφορά. Καταλυτική η ανοδική επίδραση της MIG σε τράπεζες και 20άρη, κατ' αρχάς σε επίπεδο μόχλευσης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η κρίση συνεχίζει να πληγώνει την πραγματική οικονομία και να δημιουργεί ανάλογες πιέσεις στα χρηματιστήρια.

Η νέα καθοδική αναθεώρηση οικονομικών στόχων για φέτος από τη διοίκηση της Coca Cola Hellenic προκαλεί νέο κύμα ρευστοποιήσεων στη μετοχή, καθώς η αξία τους ξεπερνά τα 3,7 εκατ. ευρώ.

Η τιμή πιέζεται μέχρι και 11,4% χαμηλότερα στα 13,70 ευρώ και το ανησυχητικό είναι πως πρόκειται για τη δεύτερη προειδοποίηση που απευθύνει ο όμιλος στην επενδυτική κοινότητα.

Η υποβάθμιση στόχων από την Coca Cola μπορεί να μη σχετίζεται απόλυτα με τις τελευταίες… ρουκέτες της διοίκησης της ΔΕΗ, πλην όμως κατά την εκτίμησή μας αποτελεί μέρος του ίδιου προβλήματος.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με συγκρατημένα αισιόδοξη διάθεση, καθώς η Εθνική πήρε και αυτή τη φορά τον 20άρη στην «πλάτη» της, με την τιμή της μετοχής να προσεγγίζει τα 29,8 ευρώ. Με υψηλές συναλλαγές 6,8 εκατ. ευρώ.

Υψηλός όμως τζίρος πραγματοποιείται και στη μετοχή της Alpha Bank που κερδίζει 3,4% προς τα 15,36 ευρώ, ενώ πόντους κερδίζουν η Eurobank στα 12,62 ευρώ, η MIG στα 4,96 ευρώ, η Κύπρου στα 5,78 ευρώ.

Η συνολικότερη εικόνα του 20άρη, εξαιρουμένων της Coca Cola βεβαίως και των Ελληνικών Πετρελαίων, Ελλάκτωρ, Τιτάν δευτερευόντως, είναι ενθαρρυντική.

Μέχρι τώρα το στοίχημα κερδίζει και η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων που ευνοείται αδιαμφισβήτητα από την κρίση εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας προς τις επενδυτικές τράπεζες και τις ιδιωτικές πλατφόρμες συναλλαγών. Ξεκάθαρη η θέση μας για τη μεταστροφή του κλίματος υπέρ των κρατικών, τοπικών, εν πάση περιπτώσει επίσημων χρηματιστηριακών φορέων, τώρα που καταρρέουν τα επενδυτικά σχήματα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι εφικτή η συντήρηση της μόχλευσης για μετοχές εταιριών του μικρομεσαίου χώρου.

Στο 0,88 ευρώ η μετοχή της Δομικής Κρήτης, στο 0,49 ευρώ της Altec, στα 2,15 ευρώ των Ελληνικών Καλωδίων, στο 0,76 ευρώ της Moda Bagno, στο 1,15 ευρώ της ΕΛΓΕΚΑ.

Αυτό πάντως που κρατάμε, μέχρι τώρα, είναι το αποτέλεσμα της εκδήλωσης πρόθεσης της Marfin Investment Group να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, με σκοπό την αξιοποίηση ευκαιριών και ελκυστικών αποτιμήσεων, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Τουλάχιστον σε αυτές τις πρώτες δύο συνεδριάσεις, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης, ο τραπεζικός κλάδος και κατ’ επέκταση ο 20άρης παρουσιάζει αν μη τι άλλο μεγαλύτερη κινητικότητα και ενδιαφέρον. 

Έπειτα από περίπου μία ώρα συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κρατά τις 2.850 - 2.855 μονάδες (0,5% - 0,6%), με τον FTSE 20 στις 1.580 μονάδες.

Ανάλογη απόδοση σημειωνόταν στη Φρανκφούρτη για τον DAX, που από το αρχικό 0,4% - 0,5% γύριζε θετικά κατά 0,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v