Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις τράπεζες το βάρος της αντίδρασης

Στις τράπεζες, κυρίως στην Εθνική, πέφτει το βάρος της αντίδρασης κόντρα στην απαξίωση της αγοράς. Η γκρίνια των ξένων για ΔΕΗ, ΟΤΕ αλλά και 3E αποτυπώνεται εύγλωττα στο ταμπλό. Πονταρίσματα στις εκάστοτε ανοδικές αφορμές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε ελληνικά χέρια περνά όλο και μεγαλύτερο μέρος από τις θέσεις τις οποίες ρευστοποιούν σταθερά εδώ και καιρό ξένοι θεσμικοί και παίκτες. Τάση που παρατηρείται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η διάθεση στήριξης των ιδρυμάτων από τα μέσα και από φιλικές δυνάμεις είναι περισσότερο από εμφανής εδώ και καιρό.

Ο τραπεζικός κλάδος, κυρίως η Εθνική, είναι αυτός που βάζει «πλάτη» στην απαξίωσή του και κατ’ επέκταση του FTSE 20.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, η γραμμή άμυνας των τραπεζιτών έχει μεταφερθεί στην περιοχή των 2.750 μονάδων. Άλλωστε, εύρος τιμών θέσφατο για την Εθνική είναι αυτό που παραπέμπει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την εξαγορά της Finansbank.

Όμως, όλο και μεγαλύτερο μέρος της αγοράς απαξιώνεται σταθερά μέρα με τη μέρα, με το πρόβλημα να έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα μικρομεσαία και να αγγίζει πλέον μετοχές εταιριών του FTSE 20.

Είναι ενδεικτικό πως στη διάρκεια της εκδήλωσης της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, κυρίως στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ και δευτερευόντως σε άλλες εισηγμένες.

Για τη ΔΕΗ η θέση μας, όπως και άλλων στηλών του euro2day.gr, γνωστή και ξεκάθαρα διατυπωμένη. Σε σχετικό θέμα για την Επιχείρηση γίνεται εκτενής αναφορά στα… ανοιχτά μέτωπα.

Μία άλλη παράμετρος που θα πρέπει να προσεχτεί αφορά στις ανοιχτές πωλήσεις, όπως πολύ σωστά μας υπενθυμίζει ο κ. Θανάσης Σταυρόπουλος. Το κακό με τις ανοιχτές πωλήσεις έχει παραγίνει. Αυτό που κρατάμε είναι η εμφανής διάσταση απόψεων μεταξύ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ισχυρών παραγόντων της αγοράς.

Η ξεκάθαρη θέση του κ. Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, που αναφέρεται στο γνωστό πρόβλημα και ως παίκτης αλλά κυρίως ως πρόεδρος της Εθνικής - Π&Κ Χρηματιστηριακής, καλύπτει τα ημίμετρα που έσπευσε να εφαρμόσει η εποπτεία.

Άλλωστε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φρόντισε να επαναφέρει... μισό μέτρο από κάτι που η ίδια είχε καταργήσει παλαιότερα.

Αυτή τη διάσταση θέσεων την κρατάμε στα υπ’ όψιν καθώς έρχεται σε μια περίοδο όπου ορισμένα γραφεία αντιπροσωπείας ξένων επενδυτικών οίκων είτε κλείνουν, είτε μεταφέρουν την έδρα τους από την Αθήνα, είτε αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Το παιχνίδι είναι πλέον εμφανές πως το παίρνουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι τραπεζίτες και οι ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι. Εθνική, Eurobank έχουν τον πρώτο λόγο.

Ο όμιλος MIG, μετά την εκδήλωση πρόθεσης για νέα γενναία αύξηση κεφαλαίου, δηλώνει επίσης παρών.

Από αυτή την άποψη μας αφορά το θέμα από τον σημερινό Μέτοχο «Διεθνείς αγορές: Ντόμινο από συμφωνίες στις τράπεζες».

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, ποντάρουμε στις ανοδικές εκλάμψεις όποτε δίνεται αφορμή από τα ξένα χρηματιστήρια, κυρίως τη Νέα Υόρκη.

Μεσοπρόθεσμα όμως δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην εκτίμηση των παιδιών της eZMarket αλλά και του serraios που μήνες τώρα προειδοποιούν για χαμηλότερες τιμές, κεφαλαιοποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v