Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ύφεση - Πληθωρισμός σημειώσατε «1»…

Η μείωση επιτοκίων βρίσκεται προ των πυλών, όπως παραδέχτηκε ο Ζαν (ανησυχώ για τον πληθωρισμό) Τρισέ, καταλαβαίνοντας ότι η πολλή ανησυχία τρώει τον αφέντη και πως «τι να κάνεις την ανησυχία αν δεν έχεις οικονομία...».

Ύφεση - Πληθωρισμός σημειώσατε «1»…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Ίσως δεν βιάζεται να πάρει την απόφαση, αλλά τουλάχιστον ομολόγησε τις προθέσεις του δημοσίως.

Η μείωση των επιτοκίων βρίσκεται «προ των πυλών», γεγονός που παραδέχθηκε ο Ζαν Κλοντ (ανησυχώ για τον πληθωρισμό) Τρισέ, αντιλαμβανόμενος αφενός ότι η πολλή ανησυχία τρώει τον αφέντη και αφετέρου πως «τι να την κάνεις την ανησυχία αν δεν έχεις πια οικονομία…».

Σε οιαδήποτε των περιπτώσεων, έπειτα από πέντε χρόνια συνεχών επιτοκιακών αυξήσεων που οδήγησαν το βασικό της ΕΚΤ από το 2% στο 4,25%, ο δρόμος της μείωσης άνοιξε και εκατομμύρια δανειολήπτες ήδη αναζητούν ανοιχτήρι σαμπάνιας…

(ή περίπου…) .

Αιτία η συνεχιζόμενη επιδείνωση των οικονομιών των 15 κρατών που συμμετέχουν στο euro αλλά και της χαλάρωσης των πληθωριστικών πιέσεων, λόγω ύφεσης και συνεπακόλουθης πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Βεβαίως, το 3,6% όπου διαμορφώθηκε ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο απέχει από τον διαβόητο στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, αλλά την ίδια ώρα σχεδόν το σύνολο των κυριότερων μακροοικονομικών δεικτών βαίνει επιδεινούμενο.

Παραγωγή, υπηρεσίες και λιανικές πωλήσεις
συρρικνώθηκαν για τέταρτο κατά σειρά μήνα, ενώ η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Και όλα αυτά με τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης να παραμένουν ακόμη άγνωστες και με τη διατραπεζική αγορά να γνωρίζει πρωτοφανή έλλειψη ρευστότητας, που ανάγκασε την ΕΚΤ να διοχετεύσει δεκάδες δισ. ευρώ και δολάρια στο σύστημα, ώστε να αποτραπεί η κατάρρευσή του…

Βέβαια, ο φίλτατος Ζαν Κλοντ εξακολουθεί να εμφανίζεται αρνητικός στην υιοθέτηση σχεδίου διάσωσης του πιστωτικού τομέα, αντίστοιχου εκείνου που εκπόνησε ο Χ. Πόλσον για τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «δεν ταιριάζει στην πολιτική δομή της Ευρώπης»…

Τα ίδια έλεγε (γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;) και για την υπόθεση επιτόκια - πληθωρισμός. Τώρα που είδε το φως το αληθινό, όμως, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να κουβεντιάσει και για μείωση…

Ίσως, όμως, όταν αρχίσει να το «σκέφτεται» και για σχέδιο διάσωσης τραπεζών στην Ευρώπη να είναι ήδη αργά…

Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις αυτήν την εβδομάδα ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΕΚΤ αναγκάστηκαν να παρέμβουν για τη διάσωση, ούτε λίγο ούτε πολύ, πέντε τραπεζών από τα δεινά της subprime και της συνεπακόλουθης κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος…

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v