Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Έξι «αδικαιολόγητες» κατρακύλες…

Στο ταμπλό ακολουθούν πορεία «ελεύθερης πτώσης» και οι επενδυτές αναρωτιούνται αν η αγορά δεν «βλέπει» πια τις μεγάλες ευκαιρίες, ή αν γνωρίζει κάτι κακό που οι πολλοί θα το μάθουν με… διαφορά φάσης. Έξι περιπτώσεις.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Εισηγμένες: Έξι «αδικαιολόγητες» κατρακύλες…
Στο ταμπλό ακολουθούν πορεία «ελεύθερης πτώσης» και οι επενδυτές αναρωτιούνται αν η αγορά δεν «βλέπει» πια τις μεγάλες ευκαιρίες, ή αν γνωρίζει κάτι κακό που οι πολλοί θα το μάθουν με… διαφορά φάσης. Οι περιπτώσεις των ΣΙΔΕΝΟΡ, Forthnet, Jumbo, Sprider, Σφακιανάκης και Folli Follie.


Πριν από έξι ή δώδεκα μήνες κανείς δεν προέβλεπε πως οι μετοχές ορισμένων εταιριών της Σοφοκλέους θα μπορούσαν να πέσουν τόσο χαμηλά.

Οι αποτιμήσεις τους έδειχναν λογικότατες, οι αναλυτές μιλούσαν με κολακευτικά λόγια και οι εταιρίες συγκαταλέγονταν σε εκείνες που θεωρούνταν σοβαρές και ταυτόχρονα είχαν σαφή περιθώρια ισχυρής ανάπτυξης.

Έκτοτε, όμως, υποχώρησαν περισσότερο από τον Γενικό Δείκτη και η πτώση τους συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις τους έχουν φτάσει σε επίπεδα που «βγάζουν μάτι»…

Και το ερώτημα που τίθεται είναι: η αγορά είναι τόσο χαζή, ή έστω τόσο αναποτελεσματική (π.χ. οι ξένοι πουλάνε «χωρίς αύριο» προκειμένου να κλείσουν «τρύπες ρευστότητας»), ή μήπως πέραν αυτού γνωρίζει κάτι άλλο που οι «πολλοί» θα το μάθουν με διαφορά φάσης;

Στη συνέχεια θα αναφερθούμε στα παραδείγματα έξι εταιριών που θα μπορούσαν να ενταχτούν στην παραπάνω κατηγορία.

FORTHNET
Έγινε σειρά placements και αγορών μετοχών από ξένους θεσμικούς πάνω από το επίπεδο των 10 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σε παρόμοια αποτίμηση ξεκίνησαν να αγοράζουν οι σημερινοί βασικοί μέτοχοι (Άραβες).

Ένα μέρος της πτώσης οφείλεται στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 300 εκατ. ευρώ που υλοποιήθηκε προκειμένου να εξαγοραστεί το συνδρομητικό κανάλι Nova (σαφώς κερδοφόρο με θετικές ταμειακές ροές). Ο βασικός μάλιστα μέτοχος συμμετείχε όχι μόνο με το ποσοστό που του αναλογούσε, αλλά δήλωσε πρόθυμος να καλύψει και το όποιο αδιάθετο τμήμα της έκδοσης, αγοράζοντας τις νέες μετοχές προς 2,57 ευρώ.

Ο πήχης βέβαια του ανταγωνισμού στον χώρο των εναλλακτικών παρόχων φαίνεται να υψώθηκε σημαντικά, καθώς πέρα από τη Forthnet και άλλοι εναλλακτικοί πάροχοι σχεδιάζουν αυξήσεις κεφαλαίου (Hellas On Line, On Telecoms κ.ά.). Επίσης, η δυσχερής εξωτερική συγκυρία προβληματίζει τις εταιρίες εκείνες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα με τη συνδρομή τραπεζικού δανεισμού.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η υποχώρηση της μετοχής είναι σήμερα τόσο μεγάλη (70,1% στο εξάμηνο και 81,3% στο δωδεκάμηνο) έτσι ώστε η συνολική κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης να ανέρχεται στα 231,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή να είναι μικρότερη από τα 300 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν πρόσφατα μέσω της ΑΜΚ!


ΣΙΔΕΝΟΡ
H ΣΙΔΕΝΟΡ αποτελεί το πιο γερό «άλογο» του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Η κάθετη πτώση της μετοχής στο ταμπλό είναι εντονότερη από αυτήν που θα χαρακτηρίζαμε μέση πορεία της αγοράς: -33% τον τελευταίο μήνα, -46,6% το τελευταίο εξάμηνο, -66,4% τους τελευταίους 12 μήνες.

Η πορεία μάλιστα της μετοχής βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις τιμές-στόχους των αναλύσεων, όχι των παλαιότερων, αλλά αυτών του τελευταίου διμήνου. Ενώ λοιπόν η τρέχουσα τιμή του τίτλου βρίσκεται γύρω στα 5 ευρώ, η Citigroup έδωσε 14,3 ευρώ, η Εθνική΄- P&K 13,5, η Beta 13,9 και η Euroxx 10,5 ευρώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι τα δύο από τα παραπάνω «σπίτια» αύξησαν τις τιμές-στόχους τον Αύγουστο, σε μια περίοδο όπου στις πλείστες των αναλύσεων οι τιμές-στόχοι ακολουθούν πορεία ελεύθερης πτώσης.

Επιπλέον, η θυγατρική του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ φαίνεται να έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να υπεραποδώσει έναντι του μέσου όρου της αγοράς:

• Πολύ χαμηλό P/E (γύρω στο 5 - 6 με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2008, όπως τουλάχιστον τα προβλέπει η Euroxx).

• Επενδύσεις που βελτιώνουν σημαντικά την κατάσταση, λόγω του ότι η νέα μονάδα στη Βουλγαρία εξυπηρετεί φθηνότερα (λόγω εγγύτητας) τις βαλκανικές πωλήσεις και επειδή η νέα μονάδα της Sovel θα αυξήσει την ταχύτητα παραγωγής και θα περιορίσει το κόστος της ενέργειας.

• Οι γενικότερες εξελίξεις (ανάκαμψη αμερικανικού δολαρίου, πτώση ναύλων κ.λπ.) ευνοούν τη θυγατρική Σωληνουργεία Κορίνθου που εκτός των άλλων έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στη διεκδίκηση συμβάσεων από τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

• Και φυσικά, έχουμε την περιβόητη στρατηγική συνεργασία με την αμερικανική NUKOR, η οποία -όπως προβλέπει η συμφωνία- θα φέρει πολύ «φρέσκο χρήμα» στη ΣΙΔΕΝΟΡ και θα της δώσει τη δυνατότητα για επέκταση σε νέες γεωγραφικές περιφέρειες.


JUMBO
Πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα growth stories του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπου με βάση τα κέρδη της χρήσης που έληξε στις 30/6/2008 το P/E της μετοχής είναι σαφώς μονοψήφιο (κέρδη 2007 - 2008 82,5, P/E 8,8). Η μετοχή έχει καταγράψει απώλειες 50,4% κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Για φέτος, η διοίκηση της εισηγμένης επιμένει στο guidance για +15% στην κερδοφορία της, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι το πρώτο τρίμηνο της χρήσης (Ιούλιος - Σεπτέμβριος) είναι σαφώς καλύτερο από το guidance και ότι η εταιρία έχει μπροστά της τουλάχιστον άλλα επτά χρόνια σημαντικής ανάπτυξης, χωρίς να υπολογίζεται σ’ αυτά η επέκταση στην αγορά της Ρουμανίας ή κάποια άλλη αναπτυξιακή κίνηση.

Επιπλέον, η Jumbo δηλώνει ότι μέχρι τώρα δεν έχει αισθανθεί παρενέργειες από τη γενικότερη κρίση, ωστόσο φρόντισε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες μελλοντικές «αναταράξεις» μέσα από το άνοιγμα τριών νέων καταστημάτων στις αρχές της χρήσης και μέσα από παρεμβάσεις στο product mix, που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους.

SPRIDER
Οι μετοχικές απώλειες του εξαμήνου ανέρχονται σε 59,8% και του δωδεκαμήνου σε 73,1%. Η εισηγμένη εταιρία επιμένει -επί του παρόντος τουλάχιστον- στο guidance που έδωσε για φέτος, το οποίο αναφέρεται σε καθαρά κέρδη 18,5 εκατ. ευρώ (προκύπτει P/E 5,9). Αντίθετα, οι αναλυτές έχουν χαμηλώσει τον πήχη κάνοντας για λόγο για κέρδη μεταξύ 15 και 17 εκατ. ευρώ (P/E μεταξύ 6,4 και 7,2).

Στα αρνητικά της επένδυσης είναι η πτωτική ζήτηση που παρουσιάζει φέτος η αγορά της ένδυσης, καθώς και η πτώση του κύκλου εργασιών σε επίπεδο like for like (παλαιών καταστημάτων) μέσα στο οκτάμηνο του 2008.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς αναρωτιούνται αν όλα αυτά αρκούν για να εξηγήσουν μια τόσο μεγάλη πτώση της μετοχής, ιδιαίτερα για μία εταιρία που πουλάει ρούχα σχετικά χαμηλών τιμών, άρα θα περίμενε κάποιος ότι είναι περισσότερο ανθεκτική στην κρίση, σε σύγκριση τουλάχιστον με τις πλείστες επιχειρήσεις του ανταγωνισμού.

Οι δύο τελευταίες εκθέσεις για την εταιρία δίνουν τιμές-στόχους πολύ υψηλότερες από την τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής: 3,7 ευρώ από την Alpha Finance και 3,21 ευρώ από τη Merit.

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ
Κλίμα ανησυχίας επικρατεί γύρω από την εισηγμένη εταιρία, καθώς αναζητούνται οι λόγοι της τόσο μεγάλης υποχώρησης της τιμής της μετοχής (-67,3% το τελευταίο εξάμηνο).

Αρχικά η πτώση αποδιδόταν σε ρευστοποιήσεις χαρτοφυλακίων που λέγεται ότι είχαν ποντάρει σε κάποιο placement το οποίο δεν έγινε. Η υποχώρηση ωστόσο της μετοχής δείχνει να είναι τόσο έντονη και προβληματίζει, καθώς:

• Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση (87,8 εκατ.) και την περυσινή κερδοφορία της Σφακιανάκης (28,5) το P/E της μετοχής διαμορφώνεται μόλις στις 3 φορές! Μάλιστα, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, η εισηγμένη δήλωσε την αισιοδοξία της για την καλή πορεία της και για το δεύτερο εξάμηνο, με δεδομένο άλλωστε ότι στον όμιλο προστέθηκε και η Ergotrack. To ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι πώς η αγορά αντιδρά με συνεχείς πωλήσεις σε μια μετοχή με τόσο χαμηλό P/E.

• Υπάρχουν φήμες που θέλουν την εισηγμένη εταιρία να προχωρά σε «γενναία» αναθεώρηση του guidance προς τα κάτω.

• Ένα σημαντικό κομμάτι των κερδών του 2007 αλλά και του α΄ εξαμήνου του 2008 προέρχεται από επενδυτικά αποτελέσματα, η έκβαση των οποίων είναι αβέβαιη.

• Λόγω μιας ευρείας σειράς εξαγορών κατά τα τελευταία χρόνια, ο καθαρός δανεισμός της εισηγμένης έχει εκτιναχτεί στα 309,2 εκατ. ευρώ στις 30/6/2008 και το κόστος χρηματοδότησης του πρώτου εξαμήνου ανήλθε σε 8,8 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το ποσό αυτό του καθαρού δανεισμού αναμένεται να αυξηθεί λόγω του ότι στις 30/6 δεν είχε υλοποιηθεί η εξαγορά της Ergotrack και επίσης η εισηγμένη όφειλε υπόλοιπα γύρω στα 12 εκατ. ευρώ από τις εξαγορές των εταιριών Κοντέλης και Κουλούρης. Και όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, ένας τόσο υψηλός δανεισμός προβληματίζει την αγορά σε περιόδους όπως η τρέχουσα.

FOLLI FOLLIE
Πρόσφατη είναι η ανακοίνωση της εισηγμένης εταιρίας ότι δεν υπάρχει καμία παρέκκλιση από τους στόχους του 2008 και ότι παραμένουν σε ισχύ οι φετινές προβλέψεις για κύκλο εργασιών 940 - 950 εκατ. ευρώ και για καθαρά κέρδη 78 - 80 εκατ. ευρώ (P/E 4,3).

Η μετοχή των Folli Follie έχει σημειώσει πτώση 33,5% τον τελευταίο μήνα, 66,4% το τελευταίο δωδεκάμηνο και 46% την τελευταία πενταετία. Να σημειωθεί ότι στις αρχές του έτους ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης είχε θεωρήσει σαφώς υποτιμημένη τη μετοχή της κατά την παρουσίαση που είχε κάνει στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Προς την ίδια κατεύθυνση βαδίζουν και οι πρόσφατες τιμές-στόχοι των αναλυτών, με την Alpha Finance να δίνει τιμή-στόχο τα 20,5 ευρώ, την Εθνική-Π&Κ τα 20,1 ευρώ και την Proton Bank τα 20 ευρώ, όταν ο τίτλος έκλεισε την Παρασκευή στα 10,16 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι όποιες ενστάσεις διατυπώνονται γύρω από τον εισηγμένο όμιλο αναφέρονται: α) στη σύνθετη δομή του β) στο ρευστό περιβάλλον που διακρίνει τους τομείς δραστηριοποίησης εν όψει και της γενικότερης συγκυρίας, γ) στον υψηλό καθαρό δανεισμό (626 εκατ. ευρώ στις 30/6/2008) που οδήγησε σε κόστος χρηματοδότησης 18,4 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Παρ' όλα αυτά, βέβαια, οι δείκτες ρευστότητας του ομίλου διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα και το EBIT του πρώτου εξαμήνου καλύπτει κατά 4,5 φορές το κόστος χρηματοδότησης.

* Ο πίνακας με την πορεία των έξι μετοχών στη Σοφοκλέους επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v