Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τις ΗΠΑ οι ελπίδες ανάκαμψης στο ΧΑ

Προσπάθεια ανάσυρσης των αγορών από τα χαμηλά πενταετίας αναμένεται σε διεθνές επίπεδο αυτή την εβδομάδα με αφορμή την ιστορική έγκριση του σχεδίου διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών. Τα στατιστικά.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις στη Wall, η σφήνα της Citi στην προωθούμενη συμφωνία Wachovia – Wells Fargo μπορούν να κρατήσουν και στο Χρηματιστήριο Αθηνών βασικούς δείκτες, μετοχές σε απόσταση ασφαλείας από σημαντικές περιοχές στήριξης.

Αυτά μετά από μία εβδομάδα με σημαντικές απώλειες 7%, συνέπεια της εξόδου των ξένων όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Το ελληνικό «τραπεζικό μέτωπο» εκτιμάται πως θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την αφορμή που δίνεται, καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις δαπάνησε δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ για να κρατήσει τον κλαδικό δείκτη και τον FTSE σε απόσταση από το… χείλος του γκρεμού.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως την επόμενη εβδομάδα θα επιχειρηθεί σε διεθνές επίπεδο, με αιχμή τη Wall, μία προσπάθεια ανάσυρσης των χρηματιστηρίων από τα χαμηλά τετραετίας-πενταετίας.

Στην Εθνική θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την συνέχεια, κατ’ αρχήν την διασφάλιση της ανθεκτικότητας των 25 ευρώ και ει δυνατόν της υπέρβασης των 30 ευρώ.

Δύο φορές την προηγούμενη εβδομάδα επιχειρήθηκε υπέρβαση των 30 ευρώ, καταγράφηκαν ενδοσυνεδριακά υψηλά στα 30,30 και 30 ευρώ (29-30/9) για να ταλαιπωρηθεί όμως χαμηλότερα της συγκεκριμένης περιοχής σε κλείσιμο μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Η μετοχή της Marfin Investment Group μετρά θετική απόδοση 10,4% τον τελευταίο μήνα, ενώ κερδίζει 2,1% στις 3/10, μετά και την αναβάθμιση από τον S&P.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο μετά από καιρό σημειώθηκαν κάποιες κινήσεις έστω μεμονωμένα.

Η συμφωνία Endesa Hellas – Motor Oil δείχνει πως σε περιόδους κρίσεων επιχειρηματικά ονόματα του μεγέθους Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου βρίσκουν σημεία επαφής και συνεργασίας.

Οι επιχειρηματικές διεργασίες θα πρέπει να συνεκτιμηθούν με τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, καθώς στην Επιχείρηση όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά.

Στην ακτοπλοΐα οι τελευταίες αγορές από την πλευρά του ομίλου Grimaldi βάζουν και πάλι σε ρότα την διαδικασία υποβολής δημόσιας πρότασης. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, λίγες μέρες πριν εξετάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού την εισήγηση της Γενικής Γραμματείας για καρτέλ στον κλάδο, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο και επιχειρηματικών διεργασιών. Σχετικά για το σχέδιο Grimaldi και τα ανοιχτά μέτωπα αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Έχοντας δει την προηγούμενη εβδομάδα την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη δύο φορές προς την περιοχή στήριξης των 2.750 μονάδων (2.752,3 στις 30/9 και 2.761,9 στις 3/10) θέλουμε να πιστεύουμε πως η επόμενη εβδομάδα μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες ανοδικής αντίδρασης έστω σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Κατά την εκτίμησή μας, ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση του zelis677, όπως αυτή επιχειρείται μέσω του Εκηβόλου και συγκεκριμένα στο θέμα για το short selling. 


----------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: "Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε εντός του καναλιού που έχει πλέον σαν βάση στήριξης τις 2.650 μονάδες. Η διάσπαση των 2.880 μονάδων σήμανε και το τέλος του χαρακτήρα της κίνησης που ξεκίνησε από τις 1.462,18 έως τις 5.346,04 μονάδες ως πρωτεύουσα τάση, ανοίγοντας παράθυρο για πιο δυσμενή σενάρια πτώσης. Διατηρούμε ωστόσο την εκτίμηση για μια διόρθωση που θα έχει οξύτατη μορφή και θα οδηγήσει την αγορά πάνω από τις 3.000 μονάδες.

Ο βαθμός υπερπώλησης σε μηνιαία και εβδομαδιαία διαγράμματα οδεύει προς νέες ιστορικές χαμηλές τιμές στους ταλαντωτές ενώ όλα τα αγοραστικά σήματα έχουν αναιρεθεί. Επίπεδο στήριξης είναι πλέον οι 2.650 μονάδες όπου εντοπίζεται η καθοδική πλάγια γραμμή από την οποία έχει αντιδράσει ο Γενικός Δείκτης με συνέπεια σε όλη την πτωτική του πορεία από την αρχή του έτους

Πλέον ο τραυματισμός της αγοράς από την ταχύτητα των πωλήσεων και την εξαφάνιση των μεγεθών, το στοιχείο που αποτελούσε ένα σημείο αναφοράς για την αμυντική συμπεριφορά της αγοράς, είναι τέτοιος που η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελληνική αγορά έχει διαρραγεί τόσο εκτός όσο και εκτός των τοιχών.

Αναμένοντας τις εξελίξεις από την Αμερικανική Οικονομία θεωρούμε ότι πλέον η πίεση και η συνεχής αναμονή έχει οδηγήσει σε εθισμό σε χαμηλές αποτιμήσεις αλλά και σε σοβαρές στρεβλώσεις. Οι επενδυτικές ευκαιρίες και η συμπεριφορά του επενδυτικού κοινού αρχίζουν πλέον και προσομοιάζουν με εκείνες της περιόδου των αρχών του 2003 δίνοντας μια καλή αφορμή για ανατροπή του σκηνικού".


-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.804,95 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 7,06%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να ανέλθουν στο 45,84%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 5,80%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 8,11%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 7,52% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα μόνον ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,85%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι κινήθηκαν πτωτικά, με έξι από αυτούς μάλιστα να καταγράφουν πτώση μεγαλύτερη των δέκα ποσοστιαίων μονάδων.

Ειδικότερα, «πρωταθλητής» σε επίπεδο απωλειών αναδείχθηκε ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών (-21,58%), ενώ ακολούθησαν οι κλάδοι των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-15,84%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-14,09%), των Ασφαλειών (-12,02%), των Πρώτων Υλών (-11,51%) και των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-10,55%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΑΝΕΚ (ΠΟ ’90 15,33%), Ιμάκο (13,85%), Μινωικές Γραμμές (12,61%), Κεραμεία Αλλατίνη (12,28%), Ιπποτούρ (10%), Παΐρης (9,86%), Alpha Trust (9,68%), ΒΙΣ (9,13%), Alsinco (7,24%) και Επίλεκτος (6,67%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Τεχνική Ολυμπιακή (-51,92%), Σφακιανάκης (-35,09%), Betanet (-32,26%), Altec (-31,75%), Rilken (-29,78%), Frigoglass (-26,68%), Microland (-26,12%), Τζιρακιάν Προφίλ (-24,39%), Moda Bagno (-23,91%) και Προοδευτική (-23,53%).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v