Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Θέματα εμπιστοσύνης" ταλαιπωρούν το ΧΑ

Ευθεία αναφορά σε "θέματα εμπιστοσύνης" κάνουν πλέον ανοιχτά ορισμένοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι. Κάτω των 2.800 μονάδων ο Γενικός Δείκτης που χάνει 1,7%. Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Intralot και ΑΤΕ ξεχωρίζουν από τον 20άρη.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στα… δικά του προβλήματα βολοδέρνει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με σημαντικές πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιριών του 20άρη, που ως συνέπεια έχουν τη συντήρηση του Γενικού Δείκτη μέχρι και 1,7% χαμηλότερα στις 2.775 - 2.790 μονάδες.

Αυτό το λέμε γιατί περίπου την ίδια ώρα ο DAX στη Φρανκφούρτη αντιδρούσε έστω και με 0,5%, ενώ τα συμβόλαια των δύο βασικών αμερικανικών δεικτών παρέπεμπαν σε αντίδραση μέχρι και 0,77% στην αρχή της συνεδρίασης.

Οι συναλλαγές, μάλλον μέτριες, στα 100 εκατ. ευρώ, από τα οποία 18,5 εκατ. ευρώ αφορούν στην Εθνική, 14,5 εκατ. ευρώ στην Κύπρου, άλλα 8,5 εκατ. ευρώ στην Coca Cola, περί τα 8,5 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank και περί τα 7,3 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς.

Η Goldman Sachs υποβάθμισε, ως γνωστόν, την τιμή-στόχο για τις ελληνικές τράπεζες. Σε νέα προσέγγιση των ελληνικών τραπεζών προχωρά και η Merrill Lynch, ενώ συστοιχία υποβάθμισης για τις προβλέψεις της Coca Cola 3E γίνεται από ξένους οίκους.

Από τη στάση των ξένων οίκων απέναντι στην 3E, θα σταθούμε ειδικά σε αυτήν της UBS. Κι αυτό γιατί στην έκθεσή του ο επενδυτικός οίκος κάνει λόγο στον τίτλο μάλιστα για "θέμα εμπιστοσύνης". Και είτε μας αρέσει είτε όχι, η σχέση εμπιστοσύνης είναι αυτή που… δίνει φτερά ή… καταρρακώνει μετοχές, δείκτες και αγορές.

Επιμένουμε πως η θέση της UBS, σε συνδυασμό με την… γκρίνια των ξένων στην εκδήλωση της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, αποτελεί το προσφορότερο έδαφος για συνέχιση της τακτικής που μέχρι τώρα ακολουθούν ξένοι και… ξένοι.

Δυστυχώς, παρά τη σημαντική υποχώρηση μετοχών του 20άρη αλλά και της ίδιας αγοράς, παρότι η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων περιορίζεται στο 44% του ΑΕΠ, παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τους μονοψήφιους πλέον πολλαπλασιαστές κερδών, εμμένουμε στη σχετικά πρόσφατή μας εκτίμηση για "διαθέσεις… αποχώρησης από τη Σοφοκλέους", όπου δινόταν ξεκάθαρο μήνυμα για τα επερχόμενα.

Ο αριθμός των μετοχών που υποχωρούν προσεγγίζει και πάλι τις 150, με την Τεχνική Ολυμπιακή σε συνθήκες… εξαΰλωσης, καθώς χάνει 13,8% στο 0,25 ευρώ.

Στο 1,20 ευρώ υποχωρεί κατά 9,8% ο Παρνασσός, ενώ συνεχίζεται η κατηφόρα για τον Σφακιανάκη που διορθώνει κατά 10% στα 2,25 ευρώ, με τη διοίκηση της εισηγμένης να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των προβλέψεών της για τα μεγέθη του 2008.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 14:15 για περίπου 45 μετοχές οι απώλειες ξεπερνούσαν το 4%.

Περίπου 55 - 60 οι μετοχές που αντιδρούσαν κόντρα στην απαξίωση, με τον Μυτιληναίο στα 5,80 ευρώ να ξεχωρίζει από τον 20άρη, τον ΟΠΑΠ στα 21,38 ευρώ, τον ΟΤΕ στα 12,56 ευρώ, την Intralot στα 6,20 ευρώ και την Αγροτική στα 2,08 ευρώ.

Αντίδραση κατά 3,23% προς τα 3,84 ευρώ για την Τέρνα, του Χατζηιωάννου κατά 4% στο 0,52 ευρώ, του Τεγόπουλου κατά 4% στο 1,82 ευρώ, της Εικόνα Ήχος στο 0,31 ευρώ, του Πετζετάκι στο 0,37 ευρώ και του Γρηγόρη στο 0,93 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v