Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Έλληνας πιστός του Warren Buffett!

Όταν ο Warren Buffett βγαίνει παγανιά για ψώνια, θεωρείται σημαδιακό για τις αγορές. Ο άνθρωπος που θεωρεί ότι ήρθε η ώρα για mega ντιλ στις ελληνικές τράπεζες φαίνεται να συμπλέει.

O Έλληνας πιστός του Warren Buffett!
Αν υπάρχει ένας άνθρωπος στον πλανήτη κι ένα ντιλ το οποίο αξίζει περισσότερο από τα λεφτά που έβαλε, μιλάμε για τον θρυλικό δισεκατομμυριούχο επενδυτή κ. Warren Buffett.

Η απόφαση του Κογκρέσου να εγκρίνει το αναμορφωμένο σχέδιο Paulson των 700 δισ. δολαρίων μειώνει το ρίσκο της επένδυσης των 5 δισ. δολαρίων του κ. Buffett στην Goldman Sachs.

Ο θρυλικός επενδυτής δεν αγόρασε ό,τι κι ό,τι και όσο κι όσο.

Αξίωσε και πέτυχε να αγοράσει προνομιούχες μετοχές της Goldman Sachs με μερισματική απόδοση 10%, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα το ντιλ με warrants, που του πρόσφεραν άμεσα λογιστικές υπεραξίες μερικών εκατοντάδων εκατ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι στον κ.Buffett είχε δοθεί προηγουμένως η ευκαιρία, ή καλύτερα του προσφέρθηκε στο πιάτο, να αγοράσει την Bear Stearns και τη Lehman Brothers, αλλά δεν "τσίμπησε".

Αντίθετα, προτίμησε να αγοράσει μετοχές σε μια επενδυτική τράπεζα που γνώριζε από πρώτο χέρι και τα στελέχη της οποίας εκτιμούσε, σε μια στιγμή αδυναμίας των αγορών και της μετάλλαξής της σε τραπεζική εταιρία holding, με μεγαλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση της Fed.

Πολλοί ερμήνευσαν την κίνηση του κ. Buffett να αγοράσει μερίδιο στη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Wall Street το μενταλιτέ "καζίνου", της οποίας είχε επανειλημμένα επικρίνει, ως ένδειξη ότι οι αγορές είτε έπιασαν πάτο είτε, εν πάση περιπτώσει, είναι κοντά στον πάτο.

Με τις μετοχές των τραπεζών σε ελεύθερη πτώση και τις μερισματικές αποδόσεις των τραπεζών να φτάνουν τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων, γεγονός που σημάδεψε τον πυθμένα της αγοράς το 2003, αρκετοί θεωρούν ότι ο θρυλικός επενδυτής το βλέπει πιο ξεκάθαρα.

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι που συνδέουν το χαμηλότερο σημείο των αγορών με το μάτι μιας οικονομικής ύφεσης κι ως εκ τούτου την τοποθετούν χρονικά αργότερα.

Σε μια μικρή χώρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στην Ελλάδα, κάποιος άλλος φαίνεται να πιστεύει, την ίδια χρονική περίοδο, ότι οι αποτιμήσεις κάποιων τουλάχιστον μεγάλων τραπεζών είναι ελκυστικές και επομένως υπάρχουν αγοραστικές ευκαιρίες.

Το δεύτερο έμμεσο μήνυμα που αντιλήφθηκαν όσοι παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη του ισχυρού άνδρα της MIG και του ομίλου Marfin, κ. Βγενόπουλου, την προηγούμενη εβδομάδα- το πρώτο ήταν ότι η MIG έχει στρέψει τα μάτια της σε μεγάλη ελληνική τράπεζα- αφορούσε στην πορεία των αγορών.

Ο κ. Βγενόπουλος προέβλεψε ότι η ορατότητα θα βελτιωθεί σε διάστημα λίγων εβδομάδων και η MIG ήθελε να είναι προετοιμασμένη, διαθέτοντας αρκετά κεφάλαια, αφού το ρευστό είναι βασιλιάς σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ξεκινώντας, ίσως, από διαφορετικές αφετηρίες, ο κ. Buffett και ο κ. Βγενόπουλος συνέκλιναν στην άποψη ότι η σημερινή εποχή μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για μεγάλες αποδόσεις σε βάθος χρόνου στον τραπεζικό κλάδο αν η επένδυση είναι πειθαρχημένη, υπό την έννοια ότι δεν πληρώνονται υψηλά premia, που είναι αποσυνδεδεμένα από τα θεμελιώδη στοιχεία.

Φυσικά, όλα αυτά θα αποδειχτούν στην πράξη.

Όμως, τουλάχιστον όσον αφορά στον κλάδο και το τάιμινγκ των επενδύσεων, η σύγκλιση απόψεων είναι αξιοσημείωτη.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v