Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές: Αλλού η κρίση, αλλού η… ελεύθερη πτώση!

Παρά το γεγονός ότι η κρίση έχει ως έδρα τις ΗΠΑ, οι μετοχές της Ελλάδας και των άλλων βαλκανικών χωρών που συνεχίζουν να "τρέχουν" με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφουν πολλαπλάσιες απώλειες από τις αμερικανικές!

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Μετοχές: Αλλού η κρίση, αλλού η… ελεύθερη πτώση!
Παρά το γεγονός ότι η κρίση έχει ως έδρα τις ΗΠΑ, οι μετοχές της Ελλάδας και των άλλων βαλκανικών χωρών που συνεχίζουν να "τρέχουν" με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφουν πολλαπλάσιες απώλειες από τις αμερικανικές! Αναλυτικός πίνακας με τις αποδόσεις των χρηματιστηρίων για το εννεάμηνο.

Μπορεί η διεθνής κρίση να έχει ως βάση τις ΗΠΑ, ωστόσο οι τιμές των αμερικανικών μετοχών έχουν υποχωρήσει πολύ λιγότερο από τον μέσο όρο των διεθνών χρηματιστηρίων!

Συγκεκριμένα, κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο, η πτώση στις ΗΠΑ περιορίστηκε στο 8,88%, επίδοση πολύ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των διεθνών αγορών.

Κατά την ίδια περίοδο (τρίτο τρίμηνο) οι απώλειες της Σοφοκλέους διαμορφώθηκαν στο 16,96% (-45% στο εννεάμηνο), παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν αξιοσημείωτη έκθεση στα subprime loans και παρότι, γενικότερα, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να τρέχει με ρυθμούς υπερδιπλάσιους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ακόμη πιο βαριές ήταν οι μετοχικές απώλειες των άλλων βαλκανικών χωρών, στις οποίες οι ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν έντονη παρουσία, παρά το γεγονός ότι οι οικονομίες αυτές εξακολουθούν να αναπτύσσονται με σαφώς ικανοποιητικούς ρυθμούς. Έτσι, στο τρίτο τρίμηνο είχαμε -31,3% για τη Βουλγαρία, -34,5% για τη Ρουμανία και -37,2% για τη Σερβία. Αντίθετα, η Τουρκία ανέκαμψε κατά 2,74%, καταγράφοντας όμως απώλειες 35,1% στο εννεάμηνο.

Το τρίτο φετινό τρίμηνο επιφύλασσε αρνητικές εκπλήξεις για τα χρηματιστήρια της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τα οποία μετά τις πολύ ισχυρές άμυνες που είχαν επιδείξει στο πρώτο μισό του 2008 υποχρεώθηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο σε απώλειες 47,4% και 51,9%, αντίστοιχα.

Αντίθετα, σημαντικά κέρδη θα μπορούσε να επιτύχει κάποιος κατά το τρίτο τρίμηνο του 2008, αν είχε επενδύσει σε μετοχές από… το Πουέρτο Ρίκο (+17,94%), την Μποτσουάνα (+17,67%), το Βιετνάμ (+14,35) και την Τυνησία (+9,95%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v