Τα κραχ του Οκτωβρίου στις διεθνείς αγορές!

Η Σοφοκλέους έπεσε κάτω και από τις 2.750 μονάδες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 έχασε 7,6% και ο Dow Jones έπεσε χθες το βράδυ κάτω από τις 10.000 μονάδες. Μήπως τελικά ο Οκτώβριος κουβαλάει κάποια κατάρα;

Τα κραχ του Οκτωβρίου στις διεθνείς αγορές!
Ο Οκτώβριος δεν μπήκε με το δεξί.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ στάζουν αίμα και κανείς δεν ξέρει πότε θα σταματήσει η αιμορραγία.

Η πιστωτική κρίση, από την οποία ξεκίνησαν όλα, εξαπλώνεται παγκοσμίως και συνάμα μετατρέπεται σε οικονομική.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι χρηματιστηριακές αγορές προσπαθούν να παίξουν τον παραδοσιακό ρόλο τους.

Με άλλα λόγια, να προεξοφλήσουν τις επιπτώσεις του κοκτέιλ του στραγγίσματος της χρηματοδότησης από τράπεζες και αγορές χονδρικής και της μείωσης των κερδών των επιχειρήσεων.

Ιστορικά, ο Σεπτέμβριος θεωρείται χειρότερος μήνας σε σχέση με τον Οκτώβριο, με βάση τις μηνιαίες χρηματιστηριακές αποδόσεις στις ανεπτυγμένες αγορές.

Όμως, ο μήνας που κλέβει την παράσταση είναι ο Οκτώβριος, καθώς φέρνει στον νου αρκετών περιστατικά του παρελθόντος που έγραψαν ιστορία.

Τα χρηματιστηριακά κραχ του 1929 και του 1987 συνέβησαν Οκτώβριο. Επιπλέον, μίνι κραχ που ελάχιστοι θυμούνται είχαμε επίσης τον ίδιο μήνα το 1989, το 2000 και το 2002.

Μόνο ο περίφημος πανικός των τραπεζιτών (1907 Banker's Panic), που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο του 1907, λείπει από τη συλλογή του μήνα που διανύουμε.

Τον Οκτώβριο του 1929 το περίφημο χρηματιστηριακό κραχ εξελίχτηκε σε 3 γερές δόσεις, αλλά η υποχώρηση των τιμών των μετοχών συνεχίστηκε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τη Μαύρη Πέμπτη στις 24 Οκτωβρίου ήρθε η πρώτη για να ακολουθήσουν άλλες δύο, τη Μαύρη Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, και τη Μαύρη Τρίτη, 29 Οκτωβρίου του 1929.

Η Μαύρη Τρίτη ήταν η φαρμακερή.

Ο δείκτης Dow Jones βούτηξε 12,8%, στις 260 μονάδες, προκαλώντας πανικό τον οποίο επέτεινε το μπλοκάρισμα των τεχνολογικών επιτευγμάτων της δεκαετίας των Roaring Twenties, δηλαδή των τηλεφωνικών γραμμών και του τηλέγραφου. Αυτό αύξησε τον πανικό καθώς οι επενδυτές δεν γνώριζαν πού βρίσκονται οι τιμές των μετοχών.

Η περίοδος της Μεγάλης Υφεσης, που όμως δεν προκλήθηκε από την κατάρρευση της Wall Street αλλά από τα λάθη της οικονομικής πολιτικής των αμερικανικών αρχών, είχε ήδη ξεκινήσει.

Χρειάστηκε να περάσουν πολλές δεκαετίες από τότε για να επαναληφθεί ένα ανάλογο σκηνικό στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Στις 19 Οκτωβρίου του 1987 ο Dow Jones βούτηξε 22,6%, σηματοδοτώντας άλλη μία Μαύρη Δευτέρα για τις αγορές. Είχε προηγηθεί η πτώση του κατά 3,81% την Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου, και κατά 4,6% την Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου του 1987.

Αν και ο Οκτώβριος χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταβλητότητα, τα προαναφερθέντα χρηματιστηριακά κραχ έχουν αφήσει ανεξίτηλα πάνω του τα σημάδια τους.

Το θέμα είναι περισσότερο ψυχολογικό παρά οτιδήποτε άλλο, ποιος όμως μπορεί να πει με σιγουριά ότι ο μήνας του Halloween δεν επιφυλάσσει αυτή τη χρονιά περισσότερες δυσάρεστες εκπλήξεις;

Πάντως, η Ιστορία διδάσκει ότι οι αγορές μετοχών τον μήνα του Halloween και οι πωλήσεις τους τον Μάιο ("sell in May and go away") αποφέρουν παραδοσιακά υψηλότερες αποδόσεις απ' ό,τι οι αγορές μετοχών τον Μάιο και οι πωλήσεις τον Οκτώβριο.

Κάτι είναι κι αυτό.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v