Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έτσι επιστρέφει η εμπιστοσύνη στις αγορές...

Στις ΗΠΑ το σχέδιο Πόλσον ασφαλώς δεν αποτελεί "πανάκεια". Επιδεικνύει ωστόσο πρόθεση και μέσα. Η Ευρώπη τι έχει να αντιπαραβάλει; Διαβεβαιώσεις;

Έτσι επιστρέφει η εμπιστοσύνη στις αγορές...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Με το σύμπαν άπαν να καταποντίζεται, πλην του χρυσού, το λεγόμενο "έξυπνο χρήμα" αναζήτησε ασφάλεια στις πλέον παραδοσιακές αξίες.

Το μόνο "πράσινο" στο βαθύτατα πορφυρό παγκόσμιο χρηματιστηριακό τοπίο μπορούσε να εντοπιστεί στην τιμή του χρυσού, που σημείωσε άνοδο της τάξης του 4% και, πλέον, παρείχε διέξοδο στην περιρρέουσα ανασφάλεια του όποιου χρήματος κυκλοφορούσε χθες.

Παρά την επιχείρηση μαζέματος που εκδηλώθηκε την ύστατη ώρα στη Νέα Υόρκη, μειώνοντας περίπου στο ήμισυ τις απώλειες των κυριότερων χρηματιστηριακών δεικτών, μετοχές, εμπορεύματα, ναύλοι και κάθε είδους "υπό διαπραγμάτευση αξία" γνώρισαν χθες πραγματική πανωλεθρία.

Το παγκόσμιο σύστημα έζησε στιγμές πρωτόγνωρες, συνειδητοποιώντας ότι η ύφεση διαχέεται γοργά σε κάθε γωνιά του, απειλώντας κάθε είδους εισοδήματα.

Και όλα τούτα υπό το φως και της ουσιαστικής αδυναμίας των Ευρωπαίων ηγετών να παρουσιάσουν ένα συγκροτημένο σχέδιο, αντίστοιχο του αμερικανικού, για τη διάσωση των(όποιων) προβληματικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στις ΗΠΑ το σχέδιο Πόλσον ασφαλώς δεν αποτελεί "πανάκεια". Επιδεικνύει ωστόσο πρόθεση και μέσα.

Στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, διατυπώθηκε μόνο μία (χρήσιμη), πλην ανέξοδη, διαβεβαίωση. Τουλάχιστον, υπήρξε και αυτό.

Με την προσοχή της αμερικανικής επενδυτικής κοινότητας στραμμένη στις 7,10 και 16 του τρέχοντος, οπότε θα ανακοινώσουν αποτελέσματα οι Alcoa, General Electric και Citigroup, ώστε να καταστεί (είναι απαραίτητο;) ακόμη σαφέστερος ο ρυθμός εκδήλωσης του υφεσιακού φαινομένου, ασφαλείς προβλέψεις δεν είναι δυνατές.

Αυτό που καθίσταται ωστόσο σαφές είναι ότι απαιτούνται έμπρακτες αποδείξεις εκ μέρους των ηγετών και ειδικότερα των Ευρωπαίων ώστε να ανακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία του συστήματος.

Ενός συστήματος οι τριγμοί του οποίου χθες υπήρξαν ιδιαίτερα ηχηροί για τις μεγάλες και ώριμες αγορές και εκκωφαντικοί για τις μικρότερες και ρηχές όπως η ελληνική.

Όπως έλεγε χθες και ο φίλτατος Αθανάσιος, "στη Σοφοκλέους τα λεφτά έρχονταν μέχρι τώρα από τα τμήματα "private equity", τα hedge funds και τις επενδυτικές τράπεζες. Τώρα που αυτά κατέβασαν ρολά, από πού θα ανέβει το μαγαζί; Από τον μικροεπενδυτή;".

Αυτός δεν περίμενε την τρέχουσα κρίση εμπιστοσύνης. Έφτασε στο αμήν πριν από πολλά χρόνια και τράβηξε τον δρόμο δίχως επιστροφή…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v