Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια αντίδρασης μέσω Φρανκφούρτης

Ενέσεις ρευστότητας 20-25 εκατ. ευρώ μπορεί να γίνουν στην αρχή της συνεδρίασης προκειμένου το ΧΑ να ακολουθήσει την αντίδραση του DAX. Κλειδί η Εθνική και ορισμένοι ξένοι, που αποχωρούν εσπευσμένα.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Χαμηλότερα των 10.000 μονάδων διαμορφώθηκε χθες το βράδυ ο Dow Jones στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Στις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης, όπου έχει μεταφερθεί πλέον για τα καλά το πρόβλημα, μια πρόγευση των επερχομένων δόθηκε τις τελευταίες συνεδριάσεις, με τη δραματική υποχώρηση βασικών δεικτών, μετοχών.

Με βάση την εξέλιξη της κρίσης, οι αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης φαίνεται να ακολουθούν την αμερικανική με υστέρηση τουλάχιστον μίας - δύο φάσεων.

Πρακτικά αυτό διευκολύνει την τεχνική αντίδραση ορισμένων δεικτών, μετοχών εταιριών-σηματωρών, παρά το ότι τα χρηματιστήρια έχουν εισέλθει σε καθοδική τροχιά.

Νωρίτερα, στη γερμανική αγορά ως αφορμή για αντίδραση εκλήφθηκε κυρίως η υπερίσχυση της Volkswagen έναντι της Toyota όσον αφορά στην κεφαλαιοποίηση των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, «υπερπουλημένοι» βασικοί δείκτες και μετοχές «ζητούν» επειγόντως ανάσες. Μπορεί να αντιδράσει σήμερα ένα κομμάτι του τραπεζικού κλάδου αλλά και εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης;

Υπό άλλες προϋποθέσεις θα απαντούσαμε χωρίς δισταγμό καταφατικά. Όμως, η ψυχολογία, η διάθεση και βεβαίως η υπάρχουσα ρευστότητα έχουν υποχωρήσει σε χαμηλότατα επίπεδα.

Προφανώς με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, την ελκυστική αποτίμηση αρκετών εταιριών, τη διαμόρφωση μονοψήφιου πολλαπλασιαστή κερδών, την υψηλή μερισματική απόδοση, θα έπρεπε η αγορά να αντιδράσει επιθετικά ανοδικά σήμερα.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της ομάδας της Εθνικής. Με την τιμή στα 27 ευρώ, δηλαδή κοντά στα επίπεδα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, θα πρέπει να δοθεί ισχυρή μάχη.

Ένα ζητούμενο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι η διαθέσιμη ρευστότητα για τη στήριξη της μετοχής της Εθνικής, αλλά και των υπόλοιπων τίτλων του τραπεζικού κλάδου και βεβαίως του FTSE 20.

Ένα δεύτερο αφορά στη στάση ορισμένων ξένων καθώς φέρεται αργά χθες το βράδυ να συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλήνων παραγόντων και διαχειριστών του εξωτερικού ανακωχή ρευστοποιήσεων.

Εάν δεν έχει αλλάξει κάτι στον χθεσινοβραδινό σχεδιασμό τραπεζικών παραγόντων και ισχυρών επενδυτικών κύκλων, θα επιδιωχθεί μια αντίδραση μετά τη νέα χθεσινή… κατάρρευση της αγοράς.

Υπολογίζεται πως ρευστότητα 20 - 25 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμη να ριχτεί στην αγορά, στην αρχή της συνεδρίασης, προκειμένου να επιχειρηθεί η αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών. Στόχος είναι η επαναφορά του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή των 2.750 μονάδων.

Όμως, και σε αυτήν την περίπτωση πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών στη συνέχεια και από τη στάση που θα τηρήσουν οι ξένοι.

Συνεδρίαση για γερά νεύρα, λοιπόν, αυτή που ξεκινά σε λίγο, με το Χ.Α. να χρωστά μεν από τεχνικής πλευράς μια αντίδραση, αλλά σε περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, μεταβλητότητας, με την ψυχολογία στο ναδίρ, θα απαιτηθεί συντονισμένη προσπάθεια για να τελεσφορήσει το εγχείρημα.

Σημείωση: Μια ιδανική περίπτωση για να επιχειρηθεί ανοδική αντίδραση στην ευρωζώνη και να... αναπνεύσουν οι αγορές, οι οικονομίες των χωρών-μελών, θα ήταν η προοπτική άμεσης μείωσης των επιτοκίων.

Στο ενδεχόμενο συντονισμένης προσπάθειας των κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ, ΕΚΤ και Αγγλίας, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί κατά τι.

Άργησε το... κονκλάβιο των Βρυξελλών να βγει από το... θερμοκήπιό του και να αντιληφθεί με καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου αυτό που οι Αμερικανοί πρωτοδίδαξαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v