Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Επιστροφή στο… 2005

Πλημμυρίδα πωλήσεων στο Χρηματιστήριο με σημαντικές ρευστοποιήσεις σε όλο το ταμπλό. Ισχυρή πτώση για Εθνική (5,9%), ΔΕΗ (7,1%), Eurobank (6,6%), OTE (5,6%), Πειραιώς (7,9%). Μόλις 12 μετοχές κινούνται ανοδικά.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κρίση. Πλέον και επί εδάφους της ηπειρωτικής Ευρώπης, με τους αναλυτές να προβλέπουν διεύρυνσή της. Σε σχετικό θέμα γίνεται ακόμη μια προσπάθεια προσέγγισης της κρίσης «χωρίς σύνορα» και των άμεσων ενεργειών από πλευράς Fed.

Επί ηπειρωτικού ευρωπαϊκού εδάφους, η μία μετά την άλλη, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε περιχαράκωση των εδαφών τους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η ίδια η γερμανική κυβέρνηση, σαν να παραδέχεται πως ο καθείς θα σώσει τα της χώρας του.

Μία άλλη παράμετρος που θα πρέπει να αρχίσει να μας απασχολεί όσο θα βαθαίνει η κρίση επί ηπειρωτικού ευρωπαϊκού εδάφους είναι η ίδια η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ίδιο το μέλλον της Ε.Ε., η πολιτική μορφή που θα έχει σε βάθος χρόνου αυτή η συμμαχία.

Επί ελληνικού εδάφους, οι παράμετροι αξιοπιστία, εμπιστοσύνη είναι εμφανές πως… διαβρώνουν τα θεμέλια και του δικού μας χρηματιστηρίου. Οι ενστάσεις, οι αιτιάσεις που εκδηλώθηκαν από την πλευρά των ξένων και στο Λονδίνο αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κατά 5,5% χαμηλότερα ο FTSE 20, ο Γενικός Δείκτης προς τις 2.650 μονάδες, με τη συνολική αποτίμηση του χρηματιστηρίου, μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακά, να χάνει και τα 100 δισ. ευρώ.

Η αγορά, ή καλύτερα ο 20άρης…, επιστρέφει σε επίπεδα τιμών αρχών του 2005 - τέλους του 2004.

Η Εθνική μέχρι και 5,9% χαμηλότερα στα 27,28 ευρώ, θα πρέπει να υπερασπιστεί μέχρι τέλους το εύρος τιμών της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Κατά 7,9% χαμηλότερα η Πειραιώς, σε νέα ελάχιστη τιμή προς τα 13,20 ευρώ. Κατά 3,9% χαμηλότερα η Alpha Bank στα 14,6 ευρώ, κατά 5,7% η MIG στα 4,60 ευρώ, αλλά και 6,9% διορθώνει ο Μυτιληναίος στα 5,40 ευρώ, 5,5% χάνει ο ΟΤΕ στα 12,06 ευρώ, ελάχιστη τιμή για τη ΔΕΗ στα 9,88 ευρώ 6,9% χαμηλότερα.

Όλα αυτά παρά τη μέχρι τώρα υποχώρηση βασικών δεικτών από την αρχή του έτους και την εξαΰλωση του μεγαλύτερου μέρους του ταμπλό.

Στο ερώτημα κατά πόσον η βιαιότητα της σημερινής διόρθωσης οδηγεί σε ολοκλήρωσή της θα επικαλούμασταν και πάλι τις δυσάρεστες, πλην όμως επιβεβαιούμενες προβλέψεις των eZMarket και serraios.

Από τις αρχές του έτους οι συγκεκριμένοι αναφέρονταν σε γενναία διόρθωση, κατάρρευση που θα έφερνε την αγορά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη χαμηλότερα και των 2.500 μονάδων. Το αποτέλεσμα δυστυχώς τους δικαιώνει και εμείς συνεχίζουμε να επικαλούμαστε τις αναφορές τους.

Η έκταση και η ένταση των πωλήσεων που επιχειρούνται, μετά δυσκολίας σε ορισμένες περιπτώσεις, αναδεικνύουν τον βαθμό απόγνωσης πλέον αρκετών βασικών μετόχων, επιχειρηματιών.

Εάν παραφράζαμε την ουσία της κίνησης της Γερμανίδας Καγκελαρίου θα λέγαμε πως οι ευρωπαϊκές χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, τα χρηματιστήριά τους, οι οικονομίες τους, βρίσκονται σε κατάσταση όπου «ο καθείς προσπαθεί να σώσει τον εαυτό του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v