Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάνεται η σημαντική στήριξη των 2.750 μονάδων

Οι συνεχείς κραδασμοί του πιστωτικού συστήματος της Ευρώπης επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη Σοφοκλέους (-4,91%). Απώλειες για τράπεζες (-5,19%), χάνονται μακροπρόθεσμες στηρίξεις. Ισχυρή πτώση για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ, Πειραιώς.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Απώλειες που ξεπερνούν το 4% μετρά ο DAX στη Φρανκφούρτη. Αναδεικνύοντας με την έκταση και τη βιαιότητα της υποχώρησης του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της ηπειρωτικής Ευρώπης πως η κρίση όχι μόνο είναι εντός των τειχών, αλλά απειλεί πλέον την ίδια την καρδιά του… βασιλείου των Βρυξελλών.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι τράπεζες είναι αυτές που δοκιμάζονται περισσότερο, ένας κλάδος που «τιμωρείται» εδώ και μήνες.

Ο Γενικός Δείκτης χαμηλότερα του διπλού πυθμένα των 2.750 μονάδων, υποχωρεί κατά 4,2% - 4,3% προς τις 2.680 μονάδες.

Ξεπερνούν το 5% οι απώλειες για την Εθνική στα 27,50 ευρώ, ανάλογης έκτασης διόρθωση σημειώνεται για την Πειραιώς που γράφει νέα χαμηλά προς τα 13,6 ευρώ. Κατά 4,4% υποχωρεί η Eurobank στα 12,10 ευρώ, κατά 4,8% η Κύπρου στα 5,18 ευρώ με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές, ενώ χαμηλότερα πιέζονται Alpha Bank, MPB.

Απώλειες 3,8% για τον ΟΤΕ προς τα 12,28 ευρώ και 4,3% για τη ΔΕΗ που απαξιώνεται κι άλλο προς τα 10,10 ευρώ.

Σημαντικές έως… συντριπτικές οι απώλειες για το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, ενώ για περίπου 15 μετοχές η υποχώρηση ξεπερνά σε μέγεθος το 8%.

Από την κατηγορία των Frigoglass, Σωληνουργεία Κορίνθου, Τέρνα, μέχρι τις Μοτοδυναμική, Μουζάκης, Μαΐλλης, Altec και αρκετές ακόμα, η εκποίηση προσλαμβάνει τη μορφή των υποχρεωτικών, εσπευσμένων πωλήσεων.

Σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες της αγοράς, βιώνουμε την ένταση της βύθισης των χρηματιστηρίων, που επιταχυνόμενη επιβαρύνει όλο και μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων.

Όπως παραστατικά σημείωνε ένας εξ αυτών, η χιονοστιβάδα κυλά εδώ και καιρό στην κατηφόρα του βουνού. Απ’ ό,τι φαίνεται, η ένταση και η έκταση της κρίσης, αυτής της άτακτης υποχώρησης, εκτιμάται πως μέσα στις επόμενες δύο - τρεις - τέσσερις εβδομάδες θα φέρει το σύστημα στις αντοχές του, θέτοντας σε δοκιμασία παραδοσιακές, με βάση τα όσα μέχρι τώρα ξέραμε, δυνάμεις της αγοράς.

Φαίνεται πως στο τέρμα αυτής της… κατρακύλας, οι αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, θα βρουν «πάτο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v