Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα οι αναθεωρήσεις στις κατηγορίες του ΧΑ

Tην αναθεώρηση των κατηγοριών όλων των εισηγμένων εταιριών αναμένεται να εγκρίνει στη σημερινή συνεδρίαση το Δ.Σ. του Χ.Α., μετά και τις αναπροσαρμογές στα ποσοστά εμπορευσιμότητας για παραμονή σε κάθε κατηγορία αγοράς.

Σήμερα οι αναθεωρήσεις στις κατηγορίες του ΧΑ
Tην αναθεώρηση των κατηγοριών όλων των εισηγμένων εταιριών αναμένεται να εγκρίνει στη σημερινή συνεδρίασή του το Δ.Σ. του χρηματιστηρίου, μετά και τις πρόσφατες αναπροσαρμογές στα ποσοστά εμπορευσιμότητας που απαιτούνται για παραμονή σε κάθε κατηγορία αγοράς.

Ως γνωστόν, στην επικείμενη αναθεώρηση των κατηγοριών όλων των εταιριών, το ποσοστό εμπορευσιμότητας που απαιτείται για παραμονή στη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση μειώθηκε σε 10%, η μεταφορά στην κατηγορία Μεσαίας & Μικρής Κεφαλαιοποίησης πραγματοποιείται αυτόματα όταν η εμπορευσιμότητα πέσει κάτω από 10%, ενώ για μεταφορά στην Κατηγορία Χαμηλής Διασποράς, Εμπορευσιμότητας και Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών η εμπορευσιμότητα πρέπει να είναι μικρότερη του 3%.

Η απόφαση αυτή για αλλαγή των κατώτατων απαιτούμενων ορίων εμπορευσιμότητας ελήφθη με γνώμονα το γεγονός ότι, δεδομένης της αρνητικής συγκυρίας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, η εφαρμογή των υφιστάμενων ποσοστών εμπορευσιμότητας θα είχε ως συνέπεια τη μεταφορά πολλών εισηγμένων εταιριών από την κατηγορία της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης σε εκείνη της Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης και από την κατηγορία της Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης σε εκείνη της Χαμηλής Διασποράς, Εμπορευσιμότητας και Ειδικών Χαρακτηριστικών.

Έτσι, με βάση τα νέα κριτήρια, δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 20 οι εταιρίες που θα μεταφερθούν σε άλλη κατηγορία, λόγω μειωμένης εμπορευσιμότητας, κεφαλαιοποίησης ή διασποράς.

Οι όποιες αλλαγές ανακοινωθούν σήμερα θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της 1ης Δεκεμβρίου 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v