Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell-off πανικού πλήττει ΧΑ και διεθνείς αγορές

Η κρίση σαρώνει τις αγορές απ’ άκρου εις άκρον. Νέα χαμηλή τιμή για Εθνική που χάνει τα 24,88 ευρώ. Συντριπτικές απώλειες για το σύνολο του ταμπλό. Ξεπερνά τις αντοχές ένα μέρος του Συστήματος. Σε fast market τα παράγωγα.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Όλο και σφίγγει η μέγκενη γύρω από τις αγορές. Εικόνα ολοσχερούς κατάρρευσης στις τέσσερις γωνιές της ηπειρωτικής Ευρώπης, με την Αθήνα να παρασύρεται μέχρι 6,9% χαμηλότερα. Κάτω και από τις 2.500 μονάδες, με τον 20άρη να επιστρέφει σε τιμές τετραετίας, καθώς χάνει 7% (1.350 μονάδες).

Ενδοσυνεδριακά χαμηλότερη τιμή από την προηγούμενη των 24,88 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, με ανοιχτές πωλήσεις που ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ (στα πρώτα 15 - 20 λεπτά της συνεδρίασης).

Θα ήταν περιττό να σημειωθεί η πορεία των υπόλοιπων μετοχών του 20άρη, του Mid 40, ενώ είναι ενδεικτικό πως για περισσότερες από 50 μετοχές το ποσοστό βύθισης ξεπερνά το 9,5%.

Από αυτές, για 3 η τιμή διαμορφώνεται στο απόλυτο limit down, με περιορισμένες συναλλαγές, σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς απουσιάζει κάθε αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ πλήθος μετοχών διαπραγματεύεται σε χαμηλό 52 εβδομάδων.

Μέχρι και 7,2% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης, συντριπτικές ζημίες για 150- 160 μετοχές και ο Γενικός Δείκτης όλο και χαμηλότερα προς τις 2.400 μονάδες.

Σε αυτήν τη συγκυρία, Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΜΡΒ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola, Eurobank πλήττονται με αυξημένες συναλλαγές.

Μέσα σε αυτόν τον γενικότερο χαμό, σημειώνεται ότι η Intrakat ισορροπεί στο 0,51 ευρώ, η Axon στο 1,17 ευρώ, ο Βωβός στα 18,98 ευρώ (-0,11%), οι Μινωικές στα 5,06 ευρώ (-0,39%), η Alter στο 1,77 ευρώ (-1,2%).

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί κατά 6,8% - 7%.

Σε "fast market" τα παράγωγα

Σε απαλλαγή των υποχρεώσεων των ειδικών διαπραγματευτών να βάζουν αντίρροπες εντολές στο σύστημα (fast market) προχώρησε από τις 10:52 το Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω της έντονης πτώσης που παρατηρείται στην αγορά.

Σημειώνεται ότι η εντολή για fast market δόθηκε μέσω των τερματικών των διαχειριστών και μπορεί να αρθεί ανά πάσα στιγμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v