Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Λογιστική ανάσα σε ισολογισμούς τραπεζών

Η χαλάρωση (και) των ευρωπαϊκών κανόνων για το mark to market αναμένεται να δώσει λογιστική ανάσα στις τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου. Ποιες αλλαγές εισηγήθηκαν στο Ecofin.  

ΕΕ: Λογιστική ανάσα σε ισολογισμούς τραπεζών
Πιέσεις που τελικώς φένεται να έχουν αποτέλεσμα άσκησαν αξιωματούχοι της Ε.Ε. προς τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών-μελών, οι οποίοι συναντήθηκαν στο πρόσφατο Ecofin, προκειμένου αυτοί να χαλαρώσουν κανονισμούς που σχετίζονται με τις αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

Ο λόγος για τον κανόνα mark to market, τη λογιστική υποχρέωση δηλαδή των τραπεζών να εγγράφουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην τρέχουσα τιμή, όπως αυτή αποτυπώνεται κάθε τρίμηνο, και όχι στην τιμή κτήσης ή στην τιμή που θα είχαν κατά τον χρόνο ωρίμανσής τους.

Κάτι τέτοιο όμως έχει δημιουργήσει προβλήματα στις αποτιμήσεις του ενεργητικού των ιδρυμάτων μετά και τους κλυδωνισμούς στην αγορά ακινήτων από την κρίση των subprime - δεδομένο που συντελεί ώστε οι τράπεζες να έχουν, μέσα σε διάστημα ενός έτους, καταγράψει write downs αξίας άνω των 580 δισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Με την αρχική συμφωνία των Ευρωπαίων υπουργών, οι τράπεζες στη Γηραιά Ήπειρο θα έχουν τη δυνατότητα να προσπερνούν τον κανόνα του mark to market, τον οποίο αρκετές κατηγορούν για κλιμάκωση της επίπτωσης από την κρίση των subprimes και για αλυσιδωτές πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, κ. Chr. Legarde, δήλωσε: "Σε ό,τι αφορά τη λογιστική, οι αμερικανικές τράπεζες έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν στοιχεία ενεργητικού από το trading book, όπου ισχύει αναγκαστικά ο κανόνας mark to market, σε άλλο σημείο του ισολογισμού. Αισθανόμαστε ότι αυτή η μέθοδος πρέπει να επιτραπεί και στην Ευρώπη".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v