Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον κυκεώνα της κρίσης και η Σοφοκλέους

Επιταχύνεται και διαχέεται με πρωτοφανή στα χρονικά των τελευταίων δεκαετιών ρυθμό η κρίση. Στο έλεος του κυκεώνα, που σαρώνει από Νέα Υόρκη μέχρι Τόκιο και από Μόσχα μέχρι Φρανκφούρτη, η Σοφοκλέους.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Επιταχύνεται και διαστρωματώνεται προς κάθε κατεύθυνση η κρίση. Με ακραίες διακυμάνσεις, πρωτόγνωρες ακόμη και για παίκτες της δεκαετίας του ’40, καθώς ο Nikkei στο Τόκιο έχασε περί τις 1.000 μονάδες (-9,4%), ενώ πριν από λίγη ώρα στην Φρανκφούρτη ο DAX ξεκινούσε από 4,5% χαμηλότερα.

Το καθοδικό γαϊτανάκι του τρόμου, που προκαλείται από την βίαιη καθοδική εκτόνωση του Dow που μετρά πέντε στις πέντε αρνητικές συνεδριάσεις, ποδηγετεί τις διεθνείς αγορές.

Σε αυτόν τον κυκεώνα θα ήταν αφελές να είχε κάποιος απαιτήσεις από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι αμερικανοί φαίνεται να «εκβιάζουν» τις διεθνείς οικονομίες εξάγοντας όλο και πιο βίαια, όλο και πιο έντονα τις συνέπειες της κρίσης τους.

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης χάνει αλλεπάλληλες στηρίξεις, που μετά το -5,9% της Δευτέρας διαμορφώνεται πλέον χαμηλότερα της περιοχής των 2.750 μονάδων.

Κορυφαίος παράγων της αγοράς ομολογούσε πως ανάλογης έκτασης και σύνθεσης κρίση δεν έχει βιώσει, ενώ σημείωνε πως οι αγορές βρίσκονται με το ενάμισι πόδι στον… γκρεμό.

Η ένταση και η έκταση της διόρθωσης, που λαβαίνουν πλέον τη μορφή μεγάλης χιονοστιβάδας, εκτιμάται πως θα βρουν χαμηλές τιμές στις αμέσως επόμενες ημέρες. Εκτός εάν συμβαίνει κάτι ακόμα πιο σοβαρό στην παγκόσμια οικονομία.

Σε τιμές αρχών του 2005, εξαμήνου του 2004, υποχωρούν μετοχές εταιρειών του 20άρη, ενώ για το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς οι αποτιμήσεις διαμορφώνονται χαμηλότερα και από τις χαμηλές τιμές της περιόδου 2001-2003.

Στη μετοχή της Εθνικής ξοδεύτηκαν σημαντικά κεφάλαια, μόνο 150 εκατ. ευρώ τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, για να διατηρηθεί η τιμή της μετοχής πάνω από τα 27 ευρώ. Η Εθνική «λύγισε» χθες στα 26,60 ευρώ, με χαμηλή τιμή τα 25,96 ευρώ και ολάνοικτη την… κατηφόρα για ακόμη πιο χαμηλές τιμές. Η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής διαμορφώνεται στα 13,1 δισ. ευρώ, της Eurobank στα 6,1 δισ. ευρώ, της Alpha Bank στα 6,08 δισ. ευρώ, της Πειραιώς στα 4,3 δισ. ευρώ, της Κύπρου στα 2,8 δισ. ευρώ.

Μέσα σε αυτήν την καταιγίδα υπάρχουν πείσμωνες, οι οποίοι διακινδυνεύουν για την επόμενη ημέρα. Σε πανευρωπαϊκή εκδήλωση παρουσιάζεται μεταξύ άλλων μεσαίου μεγέθους ομίλων της Γηραιάς Ηπείρου ο όμιλος της Motor Oil. Οι βασικοί μέτοχοι της οποίας προχωρούν ξεκινούν ένα πρόγραμμα αγοράς μετοχών.

Η αποτίμηση της Motor Oil περιορίζεται στο 1 δισ. ευρώ, ενώ συντριπτικές είναι οι απώλειες για μετοχές του 20άρη, αλλά και του Mid 40.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο την τελευταία εβδομάδα η Frigoglass χάνει 41,7%, ο ΟΛΘ 24,7%, η ΑΒ Βασιλόπουλος 19,4%, τα Folli Follie 18,7%, η ΕΥΔΑΠ 16,7%.

Δυστυχώς οι εκτιμήσεις των… Κασσανδρών (κυρίως της ομάδας eZMarket και βεβαίως του serraios) επιβεβαιώνονται με το ΧΑ παντελώς ανυπεράσπιστο και στο έλεος της κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v