Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πωλήσεις από παραδοσιακά χαρτοφυλάκια

Στα παραδοσιακά χαρτοφυλάκια πέρασε χθες η σκυτάλη των πωλήσεων στο ΧΑ με τον πανικό για συστημική κρίση να εγκαθίσταται, μετά τη διαπίστωση ότι η συντονισμένη μείωση των επιτοκίων δεν έδρασε ούτε σαν ασπιρίνη.

  • του Χρήστου Κίτσιου
XA: Πωλήσεις από παραδοσιακά χαρτοφυλάκια
Στα παραδοσιακά χαρτοφυλάκια πέρασε χθες η σκυτάλη των πωλήσεων στο Χ.Α., με τον πανικό για συστημική κρίση να εγκαθίσταται στην αγορά ιδιαίτερα μετά τη διαπίστωση ότι η συντονισμένη μείωση των επιτοκίων δεν έδρασε ούτε σαν ασπιρίνη.

Οι τράπεζες παρέμειναν ως εκ τούτου στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, ενώ άτυπες συστάσεις πώλησης βγάζουν οι ξένοι brokers για τις εταιρίες ενέργειας λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Το ενδιαφέρον στη χθεσινή συνεδρίαση είναι ότι μειώθηκαν δραματικά οι πωλήσεις των hedge funds, ενώ κυρίαρχη ήταν η απουσία αγοραστών.

Και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση τα desks των ξένων και των μεγάλων εγχώριων brokers είχαν ικανοποιητικούς όγκους (45% υψηλότερους από τον μέσο όρο του 20ημέρου) κυρίως λόγω των πωλήσεων stop losses που βγήκαν από παραδοσιακά χαρτοφυλάκια, τα οποία είναι long only.

Αν και το σύνολο σχεδόν των μεγάλων ξένων brokers ποντάρει πλέον σε bear market rally, αξιόλογο αγοραστικό ενδιαφέρον δεν προέκυψε ούτε χθες για το Χ.Α., παρά την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη έως τις 2.417 μονάδες.

Οι αγορές από τους brokers επικεντρώθηκαν στα πλέον αγαπημένα τους χαρτιά με ενδιαφέρουσες επιμέρους μεταστροφές Για παράδειγμα, ξένος broker έβγαλε μεγάλες αγορές στην Εθνική για λογαριασμό πελατών του, οι οποίοι την ίδια στιγμή μείωναν θέσεις στους υπόλοιπους τραπεζικούς τίτλους.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό για το Χ.Α. είναι ότι μετά τη μείωση των επιτοκίων δεν διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση αγορών σε επίπεδο όγκων. Η ανάκτηση των απωλειών έγινε με αγορές trading ή για κλείσιμο κάποιων short θέσεων, χωρίς να πάρει διαστάσεις. Η τελευταία ελπίδα του Χ.Α. όπως και των υπόλοιπων χρηματιστηριακών αγορών, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, είναι οι κεντρικές τράπεζες να ρίξουν στη μάχη μεγάλο μέρος των εναπομείναντων πυρομαχικών τους.

Η συντονισμένη μείωση των επιτοκίων αποδείχτηκε ότι ήρθε αργά και δεν ήταν ικανή να ανατρέψει την κατάσταση, επιφέροντας ισορροπία στις μετοχές. Σύμφωνα με επικεφαλής τμήματος asset management, απαιτούνται συντονισμένες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων στη διατραπεζική αγορά, με παροχή ρευστότητας ή εγγύηση του δανεισμού. Πιλότος στη συγκυρία δείχνουν να είναι οι κινήσεις της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι θα χρειαστούν 1 - 2 εβδομάδες για να περάσει στις αγορές χρήματος η χθεσινή συντονισμένη μείωση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v