Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Φιάλη οξυγόνου" τα επιτόκια για το ΧΑ

Μειώνουν τα επιτόκια επτά κεντρικές τράπεζες, επιχειρώντας να ενισχύσουν τη ρευστότητα στο σύστημα. Ακραίες διακυμάνσεις για μετοχές του 20άρη, με αυτή στην Alpha Bank να φτάνει μέχρι και το 13%.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ανάσα στο σύστημα επιχειρούν να δώσουν επτά κεντρικές τράπεζες, με την ΕΚΤ να… ξαφνιάζει με τις 50 μονάδες βάσης. Το να ξαφνιάζει είναι σχετικό, αλλά προσεγγίζεται με βάση τη μέχρι τώρα… αρτηριοσκληρωτική τακτική του κονκλαβίου των Βρυξελλών.

Στο ΧΑ τα νέα έφθασαν άμεσα, αποτυπώθηκαν κατ’ αρχήν στην πορεία τραπεζικών μετοχών, του FTSE 20, κατ’ επέκταση του Γενικού Δείκτη.

Το γενναίο μάζεμα από τα χαμηλά των 2.417 μονάδων δημιούργησε αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 2.610 μονάδες. Μεταβλητότητα στα ύψη για βασικούς δείκτες, μετοχές, σε μια προσπάθεια του συστήματος να βρει σημεία αναφοράς.

Η Εθνική αντέδρασε από τα χαμηλά των 24,3 ευρώ προς τα 26,5 ευρώ, η Alpha Bank από τα 13,56 ευρώ μέχρι τα 15,22 ευρώ και η Eurobank από τα 10,44 ευρώ στα 11,50 ευρώ.

Ανάλογη μεταβλητότητα σημειώθηκε για τις περισσότερες μετοχές του FTSE 20, που σε ορισμένες περιπτώσεις με χαρακτηριστική αυτήν της Alpha Bank έφτασε στο 13%.

Ο Γενικός Δείκτης πριν από λίγο υποχωρούσε κατά 2,4% στις 2.560 μονάδες.

Το ερώτημα που απασχολεί έγκριτους παράγοντες της αγοράς είναι κατά πόσον η συντονισμένη κίνηση των επτά τραπεζών θα εκληφθεί από τις αγορές ως ένδειξη αδυναμίας ή ως καταρχήν κίνηση απεγκλωβισμού από την κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v